Szigetország lévén Japánban strandokban biztosan nem szenvedünk hiányt, azonban az eltérő éghajlati viszonyok miatt a fürdésre, úszásra legalkalmasabb időszak más északon és délen. A legnépszerűbb helyszínek, ahol leginkább szeretnek napozni és úszni a japánok, inkább délen találhatók, így például Okinawa prefektúrában, de természetesen más régiók is tartogatnak gyöngyszemeket.

A strandok általában mosdóval, öltözőkkel és zuhanyzókal is felszereltek, a melegebb hónapokban pedig a kölcsönzők és az ideiglenesen felállított kis bódék sem ritkák, ahol a strandolók ételt-italt vehetenek, átöltözhetnek vagy pihenhetnek. Nyáron népszerű tevékenységnek számít a snorkeling, a szörfözés, az úszás és persze az elmaradhatatlan napozás.

A nagyobb strandokon általában vízimentő is felügyeli a partot, de ha a vízbe megyünk azért legyünk körültekintőek, mert néhány partszakasznál gyakoriak a medúzák, ezért mindig figyeljünk a kiírásokra. A strandok többségén nem jellemző a szemetes, a fürdőzők tisztán tartják azzal, hogy magukkal viszik saját szemetüket. Néhány strandon pedig további korlátozásokra is számíthatunk, úgy mint a zajszint korlátozása vagy ritkább esetekben az alkoholra vonatkozó tiltások. Japánban a nudista strandok egyáltalán nem tipikusak.

Hova járnak szívesen a japánok?

Okinawa és a környező szigetek:

Okinawa prefektúra fehérhomokos tengerpartjairól, tiszta kék vízéről és kellemes klímájáról ismert, a hőmérséklet még télen is ritkán esik 15 fok alá, ezért sok strand egész évben nyitva tart. A legkellemesebb idő egy fürdésre május és október között van, de júniustól októberig fokozottan érdemes odafigyelni, mert ilyenkor sok habu medúza hemzseg a tengerben, ami a kockamedúzák közé tartozik, a mérge kifejezetten erős. Okinawa főszigetén sok tengerparti hotel saját stranddal rendelkezik, némelyik azonban külön belépőt számol fel érte. A legtöbb strandon úszhatunk és napozhatunk, de egyeseknél búvárkodásra is lehetőséget biztosítanak.

Kerama szigetek

Okinawa szigetétől mintegy 40 km-re található, nyugati irányban. Fehérhomokos tengerpartjai és csodás kék vize tökéletes helyszín napozáshoz, úszáshoz, snorkelinghez vagy búvárkodáshoz. A korallzátonyok és élővilága – jellemzően színes halak és teknősök –  már a parthoz közel is láthatók.

Kume sziget

A szigeten 3 nagyobb strand várja a pihenni vágyókat úszási és snorkeling lehetőséggel. Nem messze fekszik egy igen különleges, 7 km hosszú partszakasz, melyet kizárólag hajótúrák alkalmával kereshetünk fel, ez a Hatenohama Beach.

Miyako sziget

Okinawa prefektúra 4. legnagyobb szigete Japán legjobb strandjait látja otthonul, melyek snorkelingre és búvárkodásra is alkalmasak. A festői szépségű homokos partjai kedveltek a pihenni vágyók körében.

Ishigaki sziget

A szigeten majdnem minden strandot korallzátonyok öveznek, melyek kiválóak a snorkelingre. Bár a legnépszerűbb strandon, a Kabira öbölben nem megengedett az úszás vagy a könnyűbúvárkodás, üvegfenekű hajóról fel fedezhetjük az öböl élővilágát.

Amami Oshima

Okinawa szigetétől északra, Kagoshima prefektúrában található Amami Oshima, mely számos fehérhomokos strandot rejt a part mentén. Ezek az okinawai strandokhoz képest kevésbé látogatottak, így ritka eset, hogy tömegbe futnánk.

Tokió környéke:

Bár Tokióról legtöbb embernek a hatalmas metropolisz képe ugrik be, nem messze a várostól rengeteg strand található. Nyáron, a Shonan partvidék mentén és a Miura félszigeten is rendkívül népszerűek a strandok. Az Izu félsziget pedig az egyik legnépszerűbb strand és snorkeling helyszín Tokió közelében, míg a Boso félsziget a szörf szerelmeseinek paradicsoma. A Tokiótól délre fekvő Izu szigetcsoport, mint Izu Oshima már sokkal több strandot rejt. A hivatalos fürdőző szezon július közepétől veszi kezdetét és egészen augusztus végéig tart, de a hőmérséklet sokszor szeptember elejét is alkalmassá teszi a fürdőzésre.

Odaiba

A 800 méter hosszan elterülő mesterséges strandot a Decks bevásárlóközpont közelében alakították ki, ahol az úszás nem engedélyezett, az emberek inkább a napozás és a homok miatt jönnek, illetve, hogy kipróbálják a strandröplabdát. Emellett a Szivárvány híd és a város felhőkarcolói is csodás látványt nyújtanak a naplemente megcsodálása közben.

Kamakura

Kamakura strandjait az állomástól nagyjából 20 perc sétával érhetjük el. Bár nem fehérhomokos, rengetegen érkeznek a nyári hónapokban Tokióból, Yokohamából és a szomszédos városokból. A strandok jól felszereltek: kölcsönzők, kisebb bódék, zuhanyzók és mosdók is a strandolók rendelkezésére állnak.

Enoshima

Enoshima két népszerű stranddal is büszkélkedhet: az egyik az úszni vágyók körében kedvelt, míg a másik inkább a szörfösök által keresett partszakasz. A nyári hónapokban számos étterem, bódé, hangulatzene és kölcsönző segíti a strandolók kényelmét, szórakozását.

Izu félsziget

Az Izu félsziget számos rendkívüli strandja közül, kétségkívül Shirahama a legkedveltebb. A Wakayama prefektúrában fekvő Shirahama strand egy 500 méteren elterülő homokos partszakasz, ami kimondottan nyáron vonz rengeteg pihenni vágyót. A fehérhomokos partok jól felszereltek, így zuhanyzásra, átöltözésre, illetve vásárlásra is kapunk lehetőséget. A szörfösök kifejezetten kedvelik remek hullámai miatt.  Shirahama ezen túl forróvízes fürdőivel is hívogatja a látogatókat.

Boso félsziget

Ha Tokióba érkezünk és strandolni vágyunk, a Boso félsziget partja remek egész napos kalandnak ígérkezik! Népszerű célpont könnyű megközelíthetősége miatt: míg keleti partja tökéletes a szörfösök számára, nyugati partja nyugodtabb vizeket takar, ráadásul a Fujira is meseszép kilátást nyújt.

Ogasawara szigetek

Az Ogasawara szigetek egy vulkanikus szigetlánc a Csendes-óceánon, melyek nagyjából 1000 km-re találhatók, Tokiótól délre. Ha nyugalomra és elszigeteltségre vágyunk, akkor a szigetlánc nem okoz majd csalódást. Azonban kizárólag komppal juthatunk oda Tokióból, egy 25,5 órás utazással!  A pihenésre éhezők az itteni strandokat kimondottan kedvelik, hiszen snorkeling, illetve úszási lehetőséget is tartogatnak. Okinawa szigetéhez hasonlóan június és október között a legideálisabb az időjárás egy kellemes merülésre, ilyenkor a hőmérő higanyszála ritkán esik 25 fok alá.

Jodogahama strand

Jodogahama a Japánba érkező turisták körében is igen kedvelt, érdekes alakzatú sziklái miatt. Különösen a nyári hónapokban látogatják előszeretettel, amikor a nyilvános strandok is megnyitnak. Az itt található strandot Japán 100 legszebb strandja közé is beválasztották tiszta öblének köszönhetően.

Miho strand

A Miho strandot leginkább csodás fenyőfái és a Fujira néző lehengerlő kilátása teszi emlékezetessé. Bár a part köves, nem pedig homokos és az úszásra alkalmas helyek a félsziget másik felén találhatók, így is sokan látogatnak ide. A strandon fizetős zuhanyzók és öltözők segítik a látogatók kényelmét.

Katsurahama strand

Katsurahama egy kifejezetten látványos strand Kochi prefektúrában, ahol bár az úszás nem megengedett az erős hullámok miatt, a strandolók így is gyakran járnak ide napozni vagy megtekinteni a közeli látványosságokat.

Megijima sziget

Megijima egy kis sziget, a nyári hónapokban rengeteg strandolni vágyót vonz, mivel komp kikötője közel fekszik a homokos parttal rendelkező strandhoz. A szezonban, ideiglenesen megnyitnak kisebb bódékat, de emelett fizetős zuhanyzók és mosdók is segítik a látogatók kényelmét.

Chirihama strand

A strand egyedisége abban rejlik, hogy a látogatók behajthatnak saját járművel a partra. A nyári szezonban ideiglenesen kis bódékat állítanak fel, az idelátogatók főleg úszással, napozással és kagylót gyűjtéssel töltik idejüket.

Tottori homokdűnék

Japán egyik legkalandosabb strandjaként tartják számon a Tottorinál található homokdűnéket, amely a családosok és csoportok körében örvend népszerűségnek. Napozásban és úszásban sem szenved hiányt, aki ide látogat, egyéb különlegességeket is kipróbálhatunk, úgy mint tevegelés, siklóernyőzés vagy sandboarding. A nyári hónapokban öltözők, mosdók és zuhanyzók teszik kényelmesebbé a strandolást.

Kikugahama strand

Kikugahama jól felszerelt strand, mely Yamaguchi prefektúrában, a Hagi kastély romjainak közvetlen közelében nyújt remek napozási és fürdőzési lehetőséget a nyaralóknak. A közeli Shizuki hegyre is nagyszerű kilátás tárul, emiatt remek hely a pihenésre is.

Momochihama strand

A mesterségesen kialakított strand a Hakata öböl mentén, a Fukuoka torony lábánál fekszik. A strand központjában kialakított szigeten több étteremmel, üzlettel várják a pihenni vágyókat, emellett a közeli komp kikötő remek összeköttetést biztosít a Hakata öböllel.  Különösen a sportkedvelők paradicsoma, sokan járnak ide röplabdázni és focizni, természetesen a napozás és fürdőzés mellett.
Melyik strandon jártál már Japánban és miket tapasztaltál? Oszd meg velünk hozzászólásban!
Felhőtlen kikapcsolódásra vágysz, mondjuk Okinawa szigetén? Tekintsd meg egyéni utazásainkat és kérd ajánlatunkat!
Okinawa és a Kerama-szigetek
Okinawa és a Yaeyama-szigetek
Forrás: Japan Guide