Szeretnél kicsit körülnézni Tokión kívül is, de nincs túl sok időd utazgatni? Kawasaki városát okvetlenül írd fel a megnézendők listájára!

kawasaki_gyarak

Kawasaki városát egy nagyjából fél órás vonat úttal tudod megközelíteni a tokiói Shibuya állomásról. A város régebben rossz hírnévnek örvendett, a térségre jellemző zord gyártelepek és a kékgalléros munkások miatt. Azonban mára kimondottan kedvelt városnéző célpont, hiszen gazdag történelme, kultúrája és egyedi művészeti helyszínei Kanto régió egyik legkelendőbb városává teszik.

Történelmi szemszögből nézve, Kawasaki régóta Tokió külvárosához tartozik, egyben vendég elszállásoló kisváros is, mivel a történelmi útvonal, a Tokiót Kiotóval összekötő, Tokaido mentén fekszik. A 17. században a fáradt utazók egyik legfőbb pihenőjének számított, a történészek szerint afféle kihagyhatatlan úticél volt akkortájt. Ma a térség történelmének emlékeit a Tokaido Kawasaki Shuku Koryukan, egy több emeletes múzeum őrzi, ahol akár egy Edo-kori lakos bőrébe is belebújhatunk, hogy megtapasztaljuk milyen volt az élet akkoriban.

Kawasaki 1924-ben vált teljes értékű várossá, napjainkban is „mindössze” 1,5 millió lakossal rendelkezik, Kawasaki még így is népszerű külvárosi rész a Tokió térségében utazgatók körében. A II. Világháború alatt gyártelepei és kikötője miatt rengetegszer bombázták, de a háború utáni években sok kikötőt visszaszereztek, és az ipar is hamarosan visszanyerte, sőt túl is szárnyalta a háború előtti állapotokat. A legmeghatározóbb nagyvállalatok, mint a Fuji Electric, a Hitachi, a Nippon Steel vagy éppen az Ajinomoto gyárai, illetve irodái még a mai napig ezen a városrészen találhatók. A háború utántól egészen a 80-as évekig, az itteni gyárakról és dolgozóiról kialakult kép sokakat arra a következtetésre vezetett, hogy ez a korszak túlontúl zord, ezáltal leáldozóban van a Tokióiak szemében. Ellenben manapság pont ezek a jellemvonások teszik Kawasaki városát izgalmas turista célponttá.

Kawasaki 3 fő városrészből áll, melyeket mindenképpen érdemes megnézni. A japán buddhizmus-, valamint a fesztiválok kedvelői a Kawasaki Daishi állomás környékén találják meg leginkább számításukat. A modern fények és látványosságok után epekedők számára Kawasaki állomás környéke a legideálisabb, míg a művészet-, és történelem szerelmesei Mukougaoka-Yuen állomás szomszédságában érzik majd jól magukat.

Kawasaki Daishi állomásnál:

Megnézhetjük az 1128-ban Kukai Kobo Daishi szerzetes tiszteletére épült Kawasaki Daishi templomot, melyről úgy tartják, megelőzi a katasztrófákat és elűzi a gonosz lelkeket. Nyaranta a templom egy szélcsengő fesztiválnak ad otthont, ahol japán művészektől vásárolhatnak kézműves szélcsengőket a látogatók. Újévkor közel 3 millióan látogatnak a templomhoz, hogy biztonságért és jószerencséért imádkozzanak a következő évre. A templomhoz vezető úton rengeteg kisebb üzlet található, ahol mindenfélét beszerezhetünk, a japán édességektől kezdve, a daruma szobrocskákon át, egészen a hagyományos termékek széles választékáig.

Az állomástól nem messze találjuk a Kanayama szentélyt, amely az év nagy részében csendesnek mondható, azonban április első vasárnapján tömegek gyűlnek itt össze, hogy gyermekáldásért, boldog házasságért vagy kedvező üzleti kilátásokért imádkozzanak.

Kawasaki állomásnál:

Temérdek üzlet, étterem és sok érdekesség található, például az 5 emeletes játékközpont, az Anata no Warehouse, ami közkedvelt randi helyszín, de kizárólag 18 év felettiek léphetnek be. Ha érdekelnek a játéktermek, a karaoke vagy az internetes kávézók, ide feltétlenül el kell látogatnod.

Egy másik izgalmas esti program során megismerhetjük a város iparának történelmét, méghozzá egy éjszakai gyárlátogatás során. Az egyik legnépszerűbb a Nemoto hajógyár, ami csodás rálátást kínál a szomszédos gyártelepekre is. Októberben az Awa Odori fesztivál vonz tömegeket, amikor is százával lepik el az utcákat a színes ruhákba öltözött táncosok és a dobok, valamint furulyák zenéje tölti be a levegőt, betekintést nyújtva a hagyományos japán zenébe.

Kawasaki állomástól nagyjából 35 perces vonatúttal érhetünk el Mukougaoka-Yuen állomáshoz, ami a művészet, kultúra és történelem otthona. Elsőként ellátogathatunk az  Ikuta Ryokuchi Parkba, ami amellett, hogy történelmi temetkezőhely, lenyűgöző szezonális virágok borítják (cseresznyevirág, rózsafélék és írisz a legmeghatározóbbak). A Masugata hegy csúcsán pedig egy kilátó magaslik. A parkban ezenkívül számos létesítmény gondoskodik az egész napi látnivalónkról. Népszerű látnivaló a Nihon Minka-en is, egy 1967-ben épült szabadtéri múzeum, ahol hagyományos japán otthonokra nézhetünk példákat, némelyik 200-300 évvel ezelőtt volt jellemző Japánban.

Nihon Minka-en_Kawasaki

A Kawasaki városi tudományos múzeum leginkább planetáriumáról ismert, de emellett természettudományi látnivalókat és különleges kísérleteket is megtekinthetnek a látogatók. A parkon belül nem érdemes kihagyni a Taro Okamoto Művészeti Múzeumot sem, melyet egy nemzetközileg ismert avant-garde művészről neveztek el. Legismertebb munkái az oszakai Expo Commemoration Parknál található Nap torony, illetve a Shibuya-nál lévő Mark City.

A parkon kívül, de még mindig az állomás környékén megtekinthetjük a Fujiko F. Fujio Múzeumot is, ami a művész munkáinak, úgy mint a Doraemon c. anime ad otthont, mind szabadtéren, mind pedig beltéri kiállítások keretén belül. Továbbá betérhetünk egy kávézóba és limitált kiadású termékeket is vásárolhatunk.

Vásárlás:

Aki vásárláson töri a fejét, a Kawasaki állomás közelében lévő bevásárlóközpontokban gyakorlatilag bármit beszerezhet. A környék legnagyobb plázája a Lazona Kawasaki, ami közvetlen kapcsolatban van magával az állomással is: 300-nál is több üzletet járhatunk végig, japán és nemzetközi márkák termékeinek kínálatával. A JR Kawasaki állomásnál betérhetünk az Atre Kawasaki plázába, ami sokkal inkább a női divatra, az általánosabb kisüzletekre, nemzetközi márkák butikjaira, kozmetikumokra, és családias éttermekre helyezi a hangsúlyt.

Az Azalea egy földalatti bevásárlóközpont, közvetlen kapcsolattal a JR Kawasaki állomás keleti kijáratával. A pláza akár egész napos kalandnak is remek, sok japán fiatal választja randi helyszínnek egy esős napra. Az állomástól 5 percre fekszik a La Cittadella, ami hatalmas bevásárló-, mozi-, illetve rendezvény területtel rendelkezik, így gyakoriak a koncertek és a kulturális események. Emellett temérdek étterem és kávézó közül is választhatunk, ha éppen megpihennénk a nagy bevásárlás közepette. A hatalmas komplexum fogadja be minden évben a Halloween-i rendezvényeket, például a Kawasaki Halloween felvonulást és a hozzá tartozó mintegy 1 hónapon keresztül húzódó jelmez versenyeket, parádékat és gyerekeknek szóló eseményeket.

Hol érdemes enni?

Ha megéheznénk a látnivalók és bevásárlás után, Kawasaki állomás környékén rengeteg étterem, izakaya és kávézó közül választhatunk. A franchise hálózatok mellett helyi specialitásokat is megkóstolhatunk, például a Kawasaki Ginryugai bevásárlóutcán, mely 5 perc séta az állomástól és számos izakaya éttermet, ramen levesezőt, yakiniku-re, és más gyorsételekre szakosodott kis bódét próbálhatunk ki. A hagyományosabb japán konyha kedvelői a JR Kawasaki állomástól 5 perc sétára lelik majd meg a leginkább kedvükre való éttermeket, a Kawasaki Ginza bevásárlóutcán.

Tehát, ha Tokióba érkezünk és szeretnénk egy kicsit nézelődni a környéken, Tokyo állomástól nagyjából 20 perc alatt Kawasakiba érhetünk, ha felszállunk a Tokaido vonalra, de Shibuya állomásról is mindössze 30 perc a  Yamanote vonalon Shinagawa-ig, majd onnan a Tokaido vonalon Kawasaki városáig.

Ha kedvet kaptál Kawasaki városához, az ajánlatkérő űrlap segítségével, kérj személyre szabott ajánlatot az utazáshoz! 🙂 

Forrás: Savvy Tokyo