Már több mint 1.000 éve tartanak országszerte rituálékat és fesztiválokat a szentélyeknél, hogy imádkozzanak a shinto istenekhez. Most visszatekinthetsz a japán történelembe és valóban autentikus élményekben lehet részed, egyúttal a kultúrát is jobban megismerheted, ha ellátogatsz Tokió egyik lenyűgöző múlttal bíró szentélyébe. Ezen szent helyekből közel 80.000-et találhatunk Japán-szerte, ezért elmondhatjuk, hogy igen mélyen gyökerezik a kultúrában és hagyományokban. Minden szentély, avagy japánul jinja egy vagy több isten (kami) otthonaként szolgál, illetve egy istenhez köthető szent tárgyat is őriz.

Habár a mindennapokban egyre kevesebb ember gyakorolja a shinto tanokat, az imádkozás és a különböző rituálék még mindig lényeges részét képezik a kultúrának. Főleg Újévkor szembetűnő, amikor a helyiek ellátogatnak a szentélyekhez, hogy jószerencse és sikerekben gazdag év reményében imádkozzanak. A család új jövevény születése után néhány héttel ellátogat a szentélybe, hogy a gyermek jövőjéért imádkozzon, valamint áldást kérjen az istenektől.

Minden szentélynél észrevehetőek azonos felépítésbeli elemek, ilyen például a torii kapu, ami a szentély bejáratát jelzi. Mivel szent helyekről van szó, sokszor láthatjuk, ahogy a helyiek meghajolnak mielőtt átlépnek a kapun. A tiszteletadás másik formája, hogy megmossuk a kezünket és kiöblítjük a szánkat – ezt temizuya rituálénak nevezik – mielőtt belépnénk a szentélybe. A szentély bejáratánál lógó kötelek jelölik a határt, melyet shimenawa-ként neveznek a japánok.

Aliz korábbi videójában megtekintheted a rituálé menetét:

1. Meiji Jingu szentély

Bár ekkor már javában esett az eső, a Meiji-szentély nem maradhatott ki a városnézésből.

Az ország egyik legnépszerűbb szentélyét a modern kori Japán első uralkodója, Meiji császár és felesége tiszteletére építették. Lenyűgöző felépítése, erős kulturális kapcsolata, valamint kiváló elhelyezkedése miatt mindenképpen kihagyhatatlan látnivaló, ha Tokióba utazunk. Újévkor rendkívül népszerű, ekkor 3 milliónál is többen látogatnak ide, hogy imádkozzanak és átlépjenek az új esztendőbe. A szentély ugyanakkor nem csak az imádságok, a hagyományos japán esküvők helyszíne is.

2. Nezu szentély

Tokyo_Nezu-Shrine

Az Ueno Parktól sétatávolságra található szentélyt a turisták még kevésbé látogatják, emiatt kimondottan nyugodt kis helyszín a hatalmas metropolisz nyüzsgésében. Tokió egyik legrégebbi szentélyének fő nevezetessége a hosszú sorban futó, vörös torii kapuk, melyek alatt nyugodtan átsétálhatunk (ha nagyon magasak vagyunk, akkor lehet egy kicsit le kell hajolnunk). Áprilisban a környéket ellepi a rózsaszín-, lila- és fehér virágban pompázó azálea bokrok tengere, melyek olyannyira kedveltek a tavaszi időszakban, hogy még saját fesztiváljuk is van: a Bunkyo Azálea Fesztivál

3. Nogi szentély

https://www.instagram.com/p/BkWFH56DWKG/?utm_source=ig_web_copy_link

Az Akasaka negyedben található szentélyt Nogi Maresuke japán tábornok tiszteletére építették. Meiji császár 1912-es halála után, a tábornok követte vezetőjét a másvilágba és seppuku-t követett el, ami egy rituális öngyilkossági forma és harakiri néven is ismert. Habár a szentély egész évben nyitva áll a látogatók előtt, azon része, ahol a tábornok elvette saját életét, évente csak két alkalommal megtekinthető, az öngyilkosságának évfordulóján és annak előestéjén, vagyis szeptember 12-én és 13-án. Az épület történelme nem mellőzi az árnyakat, de a látogatók egy sokkal vidámabb esemény miatt látogatnak ide, méghozzá a hónap utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő kincskeresés miatt.

4. Namiyoke Inari szentély

A szentély az 1600-as évek közepén épült a víz partján, amit neve is hűen tükröz: a japánok csak úgy fordítják „védelem a hullámoktól”. A híres Tsukiji halpiac közelében fekszik és a kereskedők, illetve a teljes piac védelmezőjeként tartják számon. Közelsége miatt, számos sushihoz köthető tárgyra bukkanhatunk a szentély területén, például tsuka kőszobrokra, melyeket értékes dolgok tiszteletére állítottak. Köztük találhatunk sushi, tojás, garnélarák, horgász, sőt kagyló formát is!

5. Kanda Myojin szentély

Kanda_Myojin_szentely
Forrás: Flickr/suzumenonamida

Tokió egyik legidősebb szentélyét feltehetően 730-ban építették. Különösen nagy szerepet töltött be az Edo-korszakban, mert Japán első shogunja, Tokugawa Ieyasu is lerótta itt tiszteletét. A legtöbben azért érkeznek, hogy a szerencse 7 istene közül kettőhöz imádkozzanak: a jószerencse, bőséges termés és a házasság istenéhez, Daikokutenhez, valamint a halászok és kedvező üzleti lehetőségek istenéhez, Ebisuhoz.  Mivel a szentély a technológia fanatikusok mekkájában, Akihabarában található, a látogatók különleges szerencsehozó omamori-t is vásárolhatnak, ami jó szerencsét hoz az elektronikai eszközökre.

6. Hanazono szentély

A Shinjuku neonfényei mögött rejtőző szentély egy perc sétára található a népszerű Shinjuku Gai utcától. Az élénk vörös homlokzat, a két hatalmas torii kapu és a hatalmas nyílt terek kivételessé teszik, melyhez egyik tokiói szentély sem hasonlítható. A szentély főistensége Inari, a rizs és jólét istene, emiatt nem is meglepő, hogy főképp üzletemberek látogatnak ide, hogy leróják tiszteletüket.

7. Hie szentély

Hie szentely
Forrás: Flickr/suzumenonamida

A szentély a Császári Palota és Roppongi között található, gyönyörű vörös torii kapuiról híres. Ha átmész a főszentély három bejáratának egyikén, eljutsz egy lépcső sorig, melyet élénk vörös torii kapuk alagútja övez. Az itteni isten, közismertebb nevén Hie-no-kami, a Shiga prefektúrában fekvő Hie hegy istensége. Tokugawa Ieyasu shogun gyakori látogatója volt a Hie szentélynek, aki az Edo korszak védelmezőjeként tartotta számon Hie-no-kamit. Ma Tokió három legnagyobb fesztiváljának egyike, a Sanno Fesztivál és a Jinko Fesztivál is a szentélyhez köthető.

8. Yasukuni szentély

shinmei torii

Az Ázsia-Csendes-óceáni térség egyik legellentétesebb szentélyének tartják, mivel eredetileg azok tiszteletére állították, akik 1853-tól háborúban estek el a hazáért és a Császárért. A shinto vallásban azok lelke, akik életüket vesztették a szentély „kami-jává válnak, ezáltal minden szentély egy kivételesen szent hely a japánok szemében. Több mint 2,4 millió ember kegyhelyeként szolgál, melyeket írásos emlékek őriznek, közülük 1.000-et „háborús bűnösnek” tartottak. A kettősség abban rejlik tehát, hogy háborús bűnösök is ugyanúgy kamik a szentélyben.

A szentély főépületében egy emlékmű áll, ahol megemlékeznek az országért életüket adó japán katonákról, valamint a Japánban szolgáló koreai és tajvani katonákról. A Yasukuni szentély legnépszerűbb eseménye a Mitama Fesztivál, ahol 30.000 lámpással emlékeznek meg a halottakról.

9. Hatonomori Hachiman szentély

Az apró kis szentély egy rejtett gyöngyszem Shinjuku Gyoen-től délre, a turisták számára is kevésbé ismert. A háború istenének, Hachimannak szentelték a helyet, emiatt mindig is népszerűnek számított katonai körökben. A szentély saját Noh színházzal is rendelkezik, ahol gyakran láthatunk éppen a szerepüket gyakorló színészeket. Ezen kívül egy fujizaka is található a szentélynél, ami a Fuji hegyről hozott vulkáni kövek segítségével épített földhalom. Úgy tartják, hogy megmászása ugyanúgy áldást hoz ránk, mint ahogyan a Fuji hegy megmászása is.

Van még olyan szentély Tokióban, amit hiányolsz a listáról? Neked melyik a kedvenced, akár a felsoroltak közül?
Kérd ajánlatunkat, ha szeretnéd felfedezni Tokió szent helyeit!

Forrás: Savvy Tokyo
Main image: Fotozoo