Már több mint 1.000 éve tartanak országszerte rituálékat és fesztiválokat a szentélyeknél, hogy imádkozzanak a shinto istenekhez. Most visszatekinthetsz a japán történelembe és valóban autentikus élményekben lehet részed, egyúttal a kultúrát is jobban megismerheted, ha ellátogatsz Tokió egyik lenyűgöző múlttal bíró szentélyébe. Ezen szent helyekből közel 80.000-et találhatunk Japán-szerte, ezért elmondhatjuk, hogy igen mélyen gyökerezik a kultúrában és hagyományokban. Minden szentély, avagy japánul jinja egy vagy több isten (kami) otthonaként szolgál, illetve egy istenhez köthető szent tárgyat is őriz.

Habár a mindennapokban egyre kevesebb ember gyakorolja a shinto tanokat, az imádkozás és a különböző rituálék még mindig lényeges részét képezik a kultúrának. Főleg Újévkor szembetűnő, amikor a helyiek ellátogatnak a szentélyekhez, hogy jószerencse és sikerekben gazdag év reményében imádkozzanak. A család új jövevény születése után néhány héttel ellátogat a szentélybe, hogy a gyermek jövőjéért imádkozzon, valamint áldást kérjen az istenektől.

Minden szentélynél észrevehetőek azonos felépítésbeli elemek, ilyen például a torii kapu, ami a szentély bejáratát jelzi. Mivel szent helyekről van szó, sokszor láthatjuk, ahogy a helyiek meghajolnak mielőtt átlépnek a kapun. A tiszteletadás másik formája, hogy megmossuk a kezünket és kiöblítjük a szánkat – ezt temizuya rituálénak nevezik – mielőtt belépnénk a szentélybe. A szentély bejáratánál lógó kötelek jelölik a határt, melyet shimenawa-ként neveznek a japánok.

Aliz korábbi videójában megtekintheted a rituálé menetét:

1. Meiji Jingu szentély

Bár ekkor már javában esett az eső, a Meiji-szentély nem maradhatott ki a városnézésből.

Az ország egyik legnépszerűbb szentélyét a modern kori Japán első uralkodója, Meiji császár és felesége tiszteletére építették. Lenyűgöző felépítése, erős kulturális kapcsolata, valamint kiváló elhelyezkedése miatt mindenképpen kihagyhatatlan látnivaló, ha Tokióba utazunk. Újévkor rendkívül népszerű, ekkor 3 milliónál is többen látogatnak ide, hogy imádkozzanak és átlépjenek az új esztendőbe. A szentély ugyanakkor nem csak az imádságok, a hagyományos japán esküvők helyszíne is.

2. Nezu szentély

Tokyo_Nezu-Shrine

Az Ueno Parktól sétatávolságra található szentélyt a turisták még kevésbé látogatják, emiatt kimondottan nyugodt kis helyszín a hatalmas metropolisz nyüzsgésében. Tokió egyik legrégebbi szentélyének fő nevezetessége a hosszú sorban futó, vörös torii kapuk, melyek alatt nyugodtan átsétálhatunk (ha nagyon magasak vagyunk, akkor lehet egy kicsit le kell hajolnunk). Áprilisban a környéket ellepi a rózsaszín-, lila- és fehér virágban pompázó azálea bokrok tengere, melyek olyannyira kedveltek a tavaszi időszakban, hogy még saját fesztiváljuk is van: a Bunkyo Azálea Fesztivál

3. Nogi szentély

Az Akasaka negyedben található szentélyt Nogi Maresuke japán tábornok tiszteletére építették. Meiji császár 1912-es halála után, a tábornok követte vezetőjét a másvilágba és seppuku-t követett el, ami egy rituális öngyilkossági forma és harakiri néven is ismert. Habár a szentély egész évben nyitva áll a látogatók előtt, azon része, ahol a tábornok elvette saját életét, évente csak két alkalommal megtekinthető, az öngyilkosságának évfordulóján és annak előestéjén, vagyis szeptember 12-én és 13-án. Az épület történelme nem mellőzi az árnyakat, de a látogatók egy sokkal vidámabb esemény miatt látogatnak ide, méghozzá a hónap utolsó vasárnapján megrendezésre kerülő kincskeresés miatt.

4. Namiyoke Inari szentély

View this post on Instagram

Did you know that at temples and shrines all around Japan that companies donate monuments for good luck and as a way to pay respect? This one is a Tamago-zuka or Monument for Egg. It is to honor the eggs used in the kitchens. You can see this one at Namiyoke Inari Shrine and more on tours of Tsukiji, Tokyo!! ⛩️✨😌 . Japanwondertravel.com👈👀👍 . . #tsukiji #tsukijifishmarket #tsukijimarket #namiyoke #namiyokeshrine #namiyokeinarishrine #japan #japanwondertravel #instajapan #travel #travelphotos #welcometojapan #aroundtheworld #travelblogger #traveladdict #travelphotos #luxurytravel #lovesummer #japantravel #japanlover #vacation #discoverjapan #lovejapan #japanphoto #visitjapan #explorejapan #explorejapan2019 #tokyo #tour @japan_wonder_travel

A post shared by Japan Wonder Travel (@japan_wonder_travel) on

A szentély az 1600-as évek közepén épült a víz partján, amit neve is hűen tükröz: a japánok csak úgy fordítják “védelem a hullámoktól”. A híres Tsukiji halpiac közelében fekszik és a kereskedők, illetve a teljes piac védelmezőjeként tartják számon. Közelsége miatt, számos sushihoz köthető tárgyra bukkanhatunk a szentély területén, például tsuka kőszobrokra, melyeket értékes dolgok tiszteletére állítottak. Köztük találhatunk sushi, tojás, garnélarák, horgász, sőt kagyló formát is!

5. Kanda Myojin szentély

Kanda_Myojin_szentely
Forrás: Flickr/suzumenonamida

Tokió egyik legidősebb szentélyét feltehetően 730-ban építették. Különösen nagy szerepet töltött be az Edo-korszakban, mert Japán első shogunja, Tokugawa Ieyasu is lerótta itt tiszteletét. A legtöbben azért érkeznek, hogy a szerencse 7 istene közül kettőhöz imádkozzanak: a jószerencse, bőséges termés és a házasság istenéhez, Daikokutenhez, valamint a halászok és kedvező üzleti lehetőségek istenéhez, Ebisuhoz.  Mivel a szentély a technológia fanatikusok mekkájában, Akihabarában található, a látogatók különleges szerencsehozó omamori-t is vásárolhatnak, ami jó szerencsét hoz az elektronikai eszközökre.

6. Hanazono szentély

A Shinjuku neonfényei mögött rejtőző szentély egy perc sétára található a népszerű Shinjuku Gai utcától. Az élénk vörös homlokzat, a két hatalmas torii kapu és a hatalmas nyílt terek kivételessé teszik, melyhez egyik tokiói szentély sem hasonlítható. A szentély főistensége Inari, a rizs és jólét istene, emiatt nem is meglepő, hogy főképp üzletemberek látogatnak ide, hogy leróják tiszteletüket.

7. Hie szentély

Hie szentely
Forrás: Flickr/suzumenonamida

A szentély a Császári Palota és Roppongi között található, gyönyörű vörös torii kapuiról híres. Ha átmész a főszentély három bejáratának egyikén, eljutsz egy lépcső sorig, melyet élénk vörös torii kapuk alagútja övez. Az itteni isten, közismertebb nevén Hie-no-kami, a Shiga prefektúrában fekvő Hie hegy istensége. Tokugawa Ieyasu shogun gyakori látogatója volt a Hie szentélynek, aki az Edo korszak védelmezőjeként tartotta számon Hie-no-kamit. Ma Tokió három legnagyobb fesztiváljának egyike, a Sanno Fesztivál és a Jinko Fesztivál is a szentélyhez köthető.

8. Yasukuni szentély

shinmei torii

Az Ázsia-Csendes-óceáni térség egyik legellentétesebb szentélyének tartják, mivel eredetileg azok tiszteletére állították, akik 1853-tól háborúban estek el a hazáért és a Császárért. A shinto vallásban azok lelke, akik életüket vesztették a szentély “kami-jává válnak, ezáltal minden szentély egy kivételesen szent hely a japánok szemében. Több mint 2,4 millió ember kegyhelyeként szolgál, melyeket írásos emlékek őriznek, közülük 1.000-et “háborús bűnösnek” tartottak. A kettősség abban rejlik tehát, hogy háborús bűnösök is ugyanúgy kamik a szentélyben.

A szentély főépületében egy emlékmű áll, ahol megemlékeznek az országért életüket adó japán katonákról, valamint a Japánban szolgáló koreai és tajvani katonákról. A Yasukuni szentély legnépszerűbb eseménye a Mitama Fesztivál, ahol 30.000 lámpással emlékeznek meg a halottakról.

9. Hatonomori Hachiman szentély

Az apró kis szentély egy rejtett gyöngyszem Shinjuku Gyoen-től délre, a turisták számára is kevésbé ismert. A háború istenének, Hachimannak szentelték a helyet, emiatt mindig is népszerűnek számított katonai körökben. A szentély saját Noh színházzal is rendelkezik, ahol gyakran láthatunk éppen a szerepüket gyakorló színészeket. Ezen kívül egy fujizaka is található a szentélynél, ami a Fuji hegyről hozott vulkáni kövek segítségével épített földhalom. Úgy tartják, hogy megmászása ugyanúgy áldást hoz ránk, mint ahogyan a Fuji hegy megmászása is.

Van még olyan szentély Tokióban, amit hiányolsz a listáról? Neked melyik a kedvenced, akár a felsoroltak közül?
Kérd ajánlatunkat, ha szeretnéd felfedezni Tokió szent helyeit!

Forrás: Savvy Tokyo
Main image: Fotozoo