November végéig arany színű karok díszítik a Keifuku Electric Railroad kiotói vonat szerelvényét. A vonattársaság ezzel igyekszik népszerűsíteni a régi fővárost és hirdetni a nagyközönség számára, hogy befejeződött a Ninnaji templom Kannondo csarnokának felújítása. A templomot 888-ban alapították és japán Világörökségi helyszínei közé tartozik. A múltban kizárólag szerzetes tanoncok kiképzésére használták a csarnokot, más nem léphetett a szent létesítménybe. A csarnok legfőbb jelképe az ezer karú isten, Senju Kannon, aki a vonat belső kialakításának ihletadója is egyben. A társaság úgy döntött hogy arany karokkal díszíti a kocsik tetejét, ezzel szimbolikusan kifejezve, ahogyan Kannon Bodhisattva a hívők megmentésére siet.

A kocsi tetejéről lógó karok meghökkenést váltanak ki, de a vonattársaság dolgozói erre építve bátorítják az utasokat, hogy készítsenek fotókat, ha már a templom csarnokában nincs erre lehetőségük. A különleges belső díszítés mellett, a vonat első és hátsó szerelvényeinek külseje is egyedi festést kapott, melyen az ezer karú istenség képe szerepel.

Bodhisattva vonat kulso_kioto

A társaságtól nem idegen a rendkívüli dekoráció, hiszen korábban tavasszal dekorálták mű-cseresznyefákkal a kocsikat, hogy a Ninnaji-nál népszerű Omuro cseresznyevirágzást hirdessék. Nyáron, pedig az Obon fesztivál időszakában, amikor az elhunytak lelke visszatér családjukhoz, arra bátorították az utasokat, hogy öltözzenek természetfeletti lényeknek és így utazzanak a kísértetiesen kidíszített vonaton.

View this post on Instagram

嵐電北野線、鳴滝─宇多野間の桜並木にて。かれこれ、13年前の春に撮影した。 桜が咲いている間は、夜にはライトアップされて、ここを通る電車は室内灯を消して減速してくれる。撮影当時は、線路ギリギリの所まで立ち入ってカメラを構えることができたが、今はどうなのだろうか。 桜の花は大好きだが、それがイコール春が好き、という風にはなれない「春バテ」の私である💧。今年の桜はややもすれば、駆け足だったような気がする………。3.Apr.2018 2005年4月8日撮影。 4/5/2005 taken. at the Narutaki-Utano Kyoto Japan #京福電鉄 #嵐電#撮り鉄 #鉄分補給 #鉄道 #電車 #路面電車 #モボ101形 #嵐電北野線 #京福北野線 #桜 #桜並木 #宇多野駅 #鳴滝駅 #嵯峨野 #宇多野 #京都 #landscape #Cherrybrossom #Cherry #Randen #Keifuku #Railway #Train #tram #UtanoStation #Utano #Sagano #Kyoto #Japan ………………………………………………

A post shared by Rev. Renoh Takeshi Fujinami. (@ren.oh_1967) on

A Bodhisattva nevet viselő vonat november 24-ig közlekedik az Arashiyama-, és Kitano vonalakon, ellenben nem adtak ki hivatalos menetrendet mikor indul pontosan a járat.

Forrás: The Asahi Shimbun
Rights of the main image and inserted image belongs to the The Asahi Simbun.