November végéig arany színű karok díszítik a Keifuku Electric Railroad kiotói vonat szerelvényét. A vonattársaság ezzel igyekszik népszerűsíteni a régi fővárost és hirdetni a nagyközönség számára, hogy befejeződött a Ninnaji templom Kannondo csarnokának felújítása. A templomot 888-ban alapították és japán Világörökségi helyszínei közé tartozik. A múltban kizárólag szerzetes tanoncok kiképzésére használták a csarnokot, más nem léphetett a szent létesítménybe. A csarnok legfőbb jelképe az ezer karú isten, Senju Kannon, aki a vonat belső kialakításának ihletadója is egyben. A társaság úgy döntött hogy arany karokkal díszíti a kocsik tetejét, ezzel szimbolikusan kifejezve, ahogyan Kannon Bodhisattva a hívők megmentésére siet.

A kocsi tetejéről lógó karok meghökkenést váltanak ki, de a vonattársaság dolgozói erre építve bátorítják az utasokat, hogy készítsenek fotókat, ha már a templom csarnokában nincs erre lehetőségük. A különleges belső díszítés mellett, a vonat első és hátsó szerelvényeinek külseje is egyedi festést kapott, melyen az ezer karú istenség képe szerepel.

Bodhisattva vonat kulso_kioto

A társaságtól nem idegen a rendkívüli dekoráció, hiszen korábban tavasszal dekorálták mű-cseresznyefákkal a kocsikat, hogy a Ninnaji-nál népszerű Omuro cseresznyevirágzást hirdessék. Nyáron, pedig az Obon fesztivál időszakában, amikor az elhunytak lelke visszatér családjukhoz, arra bátorították az utasokat, hogy öltözzenek természetfeletti lényeknek és így utazzanak a kísértetiesen kidíszített vonaton.

A Bodhisattva nevet viselő vonat november 24-ig közlekedik az Arashiyama-, és Kitano vonalakon, ellenben nem adtak ki hivatalos menetrendet mikor indul pontosan a járat.

Forrás: The Asahi Shimbun
Rights of the main image and inserted image belongs to the The Asahi Simbun.