Egy kormányzati szabályozás következtében egyszerűsítik a külföldi látogatók számára is a Narita reptérre történő be- és kilépési folyamatot, ezzel a kormány célja, hogy még vonzóbbá tegye Japánt a turisták szemében. Korábban kizárólag a japán utasok használhatták az arcfelismerő kapukat és az elektronikus vámnyilatkozat szolgáltatást, mellyel gyorsabban ki- vagy beléphettek a reptérre. A gyorsabb reptéri átjutást augusztus 27-én terjesztették ki a tengerentúli látogatókra is, hogy csökkentsék a hosszú utazásból eredő feszültséget.

narita_arcfelismero kapu

Az arcfelismerő rendszer igénybevételéhez elektronikus chippel ellátott útlevélre van szükségünk, amit a rendszer beolvas és az okmányban szereplő képet automatikusan összeveti a helyszínen készült fotóval. A rendszert tavaly júniusban vezették be a reptéren, hogy könnnyebbé tegyék az országba való belépést a japánok számára. Októberben pedig kiterjesztették az országot elhagyó japán utasokra is.

A Narita repülőtér szóvivője szerint, a tavalyi évben naponta mintegy 21.000 turista hagyta el Japánt a Narita reptéren keresztül, ezzel összesen évi 7,71 milliós utasforgalmat eredményezve.

Az új rendszer célja, hogy belépéskor csökkentse a várakozási időt a külföldről érkező utasok számára. Lehetővé teszi, hogy az utasok egy applikáció segítségével a telefonjukon intézzék el a vámnyilatkozatot, még mielőtt felvennék bőröndjüket. Amennyiben nincs szükség adóbefizetésre vagy vámvizsgálatra, egyszerűen átjuthatunk a vámon az arcfelismerő szolgáltatással és persze elektronikus útlevelünkkel. Jövő tavasztól a Narita reptér 1-es és 2-es terminálján, valamint más reptereken is elérhető lesz ez az egyszerűsített eljárás – jelenleg a 3-as terminálon elérhető.

Forrás: The Asahi Shimbun