Igazi celebbé vált a Kiyomizu-dera templom egyik Jizo szobra

kyoto_kiyomizu_temple

A japánok Természet Anya áldásával találkozhattak az elmúlt hetekben, méghozzá a Kiotó legnépszerűbb templomai közé tartozó Tiszta víz templomában, a Kiyomizu-dera-ban. A kedvelt kis Jizo szobrok egyikére teljes hajkoronát varázsolt a természet, melynek csodájára járnak az ide látogatók. A tiszta vizéről ismert templom az ország 100 leghíresebb vizeinek listájára (Meisui Hyakusen) is felkerült, melyet a japán kormány állított össze. A helyiek sokszor térnek ide, hogy 100 jen adomány fejében megtöltsék kulacsukat a rendkívül tiszta vízzel. A templom sajátos megnyugtató hangulata pihentető, sőt gyógyítóan hat az ide térő látogatókra.

Ahogy a legtöbb templom, a Kiyomizu-dera is egy teljes gyűjtemény Jizo szobrocskával rendelkezik, melykről úgy tartják, védelmezik az utazókat és a gyermekeket. Emiatt gyakran bújtatják őket különböző ruhadarabokba, például piros sapkát húznak a fejükre, hogy megvédjék őket a hidegtől. A moha hajkoronája miatt a népszerű Jizo szobor már sapkára sem szorol, így is záporoznak a rajongók és ezzel együtt az adományok is.

jizo_kiyomizudera2

Sokan csak Pompadour Jizo névvel illetik hajkoronája miatt, ami az 50-es évek rock ‘n roll rajongóinak külsejét idézi. Azonban, az internet népe is csak találgat, hogy miért pont ezt a Jizo szobrot áldották meg dús hajjal, több felvetésben is egy szoborban élő rocker lelket emlegetnek. A misztikus látnivaló értékét a templom szent földje is emeli a látogatók szemében, így nem is meglepő, hogy egyre többen érkeznek, hogy letegyék tiszteletüket a Jizo rocksztárnál.

jizo_kiyomizudera3

Akár hiszünk a szoborban élő lélekben, akár csak a templomra vagyunk kíváncsiak, a Kiyomizu-dera mindenképpen megér egy látogatást, ha Japánba szeretnénk utazni. Legközelebb őszi vagy tavaszi körutazásainkon látogathatsz el vezetetett túra során a Tiszta víz templomához.

Photos ©SoraNews24

Forrás: SoraNews24