Az előrejelzések szerint az idei ősz a vártnál kicsit később érkezik, de ez szerencsére nem csökkenti a Momiji időszak szépségét vagy népszerűségét. Ez az időszak minden téren kalandokban részesít minket, az élénk színek, a csípős, ámbár kellemes időjárás, illetve a gasztronómiai élvezetek tökéletes ötvözetével, például gesztenyéből és sütőtökből készült finomságokkal.

Tehetünk egy kellemes sétát az erdők színkavalkádjában vagy kerékpárra pattanva, bejárhatjuk a természetet. Japán a hegyvidékes tájakban sem szenved hiányt, így akár felvonózhatunk is valamelyik hegy tetejére, hogy gyönyörködjünk a táj szépségeiben. A japánban koyo néven emlegetett színpompa, a karmazsin, sárga és narancs színek egyvelegén túl más programokat is kínál, így akár egy onsen fürdőben is kinyújtóztathatjuk megfáradt végtagjainkat. A helyiek számára kifejezetten kedvelt program a természetben való gyönyörködés, évszázadok óta nagyra értékelik a koyo időszakát, ami általában októberben kezdődik az északi régiókaban, majd novemberben és december elején egyre inkább halad dél felé. Ha szeretnénk belekóstolni a fürdők jótékony hatásaiba úgy hogy, közben a színek kavalkádját sem hagyjuk ki, az alábbi 10 helyet feltétlenül vegyük fel útitervünkbe.

Momiji előrejelzés 2019-ben

A Japán Meteorológiai Szolgálat előrejelzését minden évben izgatottan várják a japánok, hogy fény derüljön, mikor érdemes cseresznyevirágzást vagy éppen őszi levélelszíneződést nézni. A legfrisebb hírek szerint idén október közepére várható az északi térségekben a levelek színváltása, így Hokkaido szigetén és Tohoku prefektúrában. November végéhez közeledve élvezhetjük a legszebb színeket a nyugati és déli régiókban (pl. Oszaka, Kiotó vagy Fukuoka), valamint  a keleti régiókban is (Tokió, Nagoya és a Fuji hegy).

 Mivel a teljes színeződés néhány hét leforgása alatt megy végbe, biztosan elkaphatjuk valamelyik szakaszát, ha erre az időszakra tervezünk. Nézzük, hol érdemes idén fotót készíteni:

1. Jozankei Onsen (Hokkaido)

© JNTO

Japán kedvelt északi városától, Sapporo-tól csupán 1 órára fekszik a kedves kis onsen városka. A varázslatos hangulatot egy vízi lény, a kappa szobra garantálja, ami számos mitológiai történet szereplője. A Kouyou Kappa busszal 1 órás városnézésen is részt vehetünk, hogy megtekintsük a legszebb őszi tájakat, de közben egy kis kulturális élménnyel is gyarapodhassunk az egykori lakosok, az ainuk életéről. A busz ugyanis útba ejti a Ainu Culture Promotion Centert és egészen október 21-ig szállítja az érdeklődőket.

2. Kuroyu Onsen (Akita)

Az egyik legrégebben működő onsen már az Edo korszak óta fogadja az ide térő utazókat, és egyike azon 7 melegvizű fürdőnek, melyek a Nyuto Onsen faluban találhatók, a Towada Hachimantai Nemzeti Parkban. Az onsen beltéri fürdői mellett egy kivételes fürdőjét is kipróbálhatjuk, mely egy konyoku rotemburo, vagyis kültéri fürdő, ahol férfiak és nők vegyesen áztathatják magukat (ellentétben a megszokott, külön férfi és női felosztással). Az érintetlen természet és a melegvíz garantálja az ide térők pihenését, de a környék tökéletesen alkalmas az aktív pihenésre vágyók számára is.

3. Naruko Onsen (Miyagi)

A Sendai városához közeli Naruko Onsen egyszerűen megelevenedik ősszel: fürdői, illetve túraútvonalai kedvelt programok a kikapcsolódáshoz. A Naruko szurdok és a Hosomichi ösvény a környék legkedveltebb őszi falevélnéző pontjai, de ha csak az onszenek jótékony hatásaira vágyunk, több mint 400 féle ásványianyagban gazdag forrás közül válogathatunk, amire biztosan a teljes ősz rámenne, ha végig szeretnénk próbálni.

4. Ikaho (Gunma)

Gunma hegyei közt rejtőzik Ikaho városkája, mely már több mint 400 éves múltra tekint vissza. Számos érdekes programot kínál a látogatók számára, melybe beletartozik a gyümölcs szedés, a túrázás, illetve kempingezés, de meghódíthatjuk az Ikaho-i szentélyt is, melyhez mindössze 365 lépcső vezet, vagy a felvonóra ülve a hegytetőről nézhetünk le a Kajika hídra és a színes tájra.

5. Nikko (Tochigi)

Kegon Falls in Autumn

Fotó: Flickr/ Christoph Baron

A híres „három bölcs majom” otthona, Nikko is az ország legnépszerűbb és egyben leglátványosabb őszi helyszínei közé tartozik. A Chuzenji tó és a Yumoto Onsen minden évben egyre több embert vonz – kiváltképp a levelek színváltásának hétvégéi alatt. Nikko a fővároshoz való közelsége miatt is lehet ilyen kedvelt 1 napos túra – nem csak a turisták, de a helyiek körében is.

6. Chichibu (Saitama)

Saitama városkája hihetetlen onsen élményben részesíti mindazokat, akik kicsit szeretnének kiszakadni a város nyüzsgéséből. Kirándulhatunk a Hodo hegyen, megállhatunk pihenni a Hodosan szentélynél a hegycsúcson, majd lefelé kipróbálhatjuk a felvonót és letekinthetünk az őszi tájra.

7. Shiraito és Otodome vízesés (Shizuoka)

A vízesések a Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Parkban fekszenek és rendkívül jelentősek kulturális, történelmi, illetve vallási szempontból – emellett innen a Fuji hegyet is könnyen megközelíthetjük. A Shiraito vízesés selyem fonalra emlékeztetve 20 méter magasba emelkedik és 150 méter szélesen terül el, míg az Otodome vízesés 25 méter magasból zúdul alá. Ősszel tisztán kivehető a hósapka födte Fuji hegy, melyet színes fák tömkelege borít.

8. Sumatakyo szurdok (Shizuoka)

A Sumatakyo szurdok egyik legkülönlegesebb látnivalója a Sumata folyón átívelő híd, mely csupán 45 cm széles, de abszolút biztonságos. A környéken számos túraútvonalat járhatunk végig, azonban onsen fürdőből sem szenvedünk hiányt, melyek az ásványianyag tartalmuknak köszönhetően kifejezetten selymessé varázsolják a bőrt.

9. Kurobe szurdok (Toyama)

Japán egyik legmélyebb völgye az északi Alpokat szeli át, kiváló helyszín egy kis kirándulásra a természetben. Ha nem szeretünk sokat gyalogolni, felszállhatunk egy városnéző vonatra, a Kurobe Gorge Railway-re vagy elmerülhetünk a helyi meleg vízű fürdők egyikében. A legkedveltebbek Unazuki, ahol koedukált kültéri fürdőt is kipróbálhatunk és Kanetsuki, ahol pedig a lábáztatókat nem érdemes kihagyni.

10. Iya völgy (Tokushima)

Novemberben a völgy fái vörösben és narancsban izzanak. De nem ez az egyedüli szépség a környéken, hiszen átkelhetünk az Iya Kazurabashi-n, egy 2 méter széles hídon, ami 14 méterrel az Iya folyó felett függeszkedik. Emellett felvonóval eljuthatunk az Iya Onsenhez is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a természet szépségeire.

Tokió környékén szeretnél maradni, vagy csak idő szűkében nem tudsz messzebbre jutni? Semmi gond! Megmutatjuk a népszerű momijigari helyszíneket Tokió közelében:

  1. Takao hegy és környéke
  2. Mitake hegy és környéke
  3. Ohtama túraútvonalak
  4. Kameyama tó és környéke
  5. Todoroki völgy park

    Kép: Flickr/ Toshihiro Gamo

Melyik helyszínen jártál már és melyik nyerte el leginkább a szíved? Felvennéd útitervedbe valamelyik helyet? Kérd ajánlatunkat utazásodhoz!

Forrás: Gaijinpot, Savvy Tokyo