Japán híres elsőosztályú sí- és snowboard szállodáiról, melyek kivételes felszereltséggel, és különleges látványosságokkal rendelkeznek. A főszezon hivatalosan decemberben veszi kezdetét és egészen áprilisig tart, mindazonáltal a csúszásra legalkalmasabb feltételek január, február hónapokban adottak.

A 3 legfőbb térség a téli sport szerelmesei számára Gifu, illetve Nagano régiókban található, Honshu szigetén, de népszerű még az északi Hokkaido szigete, illetve a partvidéken fekvő Niigata is. A szigetország 500-nál is több sí komplexumával biztosan nem okoz majd hiányérzetet, ha választási lehetőségekről van szó. A legnépszerűbb helyek az utasok körében a következők:

1. Meiho (Gifu prefektúra)

A Meiho síparadicsom a festői Gujo régióban található, Gifu prefektúrában. Egyik jellegzetessége a panoráma kilátás a gyönyörű Északi-Alpokra, mindemellett páratlan sípályái miatt látogatnak még a síelni vágyók Nyugat-Japán elsőszámú síelő helyére. Összesen 4 sípályát és 12 ösvényt fedezhetünk fel, beleértve egy 5 km-es pályát, mely egyenesen a csúcsról fut lefelé. Természetesen a pihenőidőre is gondoltak, melyet egy hosszú nap után teljes mértékben kihasználhatunk a síparadicsom számos lehetősége közül. A nyugati régió egyik legnagyobb síparadicsoma tökéletes választás, ha szeretnénk kombinálni például egy oszakai vagy kiotói városnézéssel.

2. Appi Kogen (Iwate prefektúra)

A japán Szent Moritz-ként is emlegetett Appi Kogen a szigetország talán legnépszerűbb síparadicsoma.  Ragyogó szállásai és elegáns szolgáltatásai kiemelkedő élményt nyújtanak, mely az árakban is megmutatkozik. Kicsit költségesebb, mint a többi síparadicsom, azonban hihetetlenül gazdag szolgáltatásai abszolút megérnek minden jent. A komplexum 45, 1 km-es területet fed le, 21 különböző nehézségű és jellegű pályával, de igazán nagy területű és hosszan futó sípályáiról ismert, melyek közül szűzhavas és már bejárt lankákat is kipróbálhatunk. Az egyik ok, amiért érdemes ide látogatni, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a külföldiekre is, így számos étteremben és szálláson angolul is feltüntetik a tudnivalókat, de csoportos snowboard-, valamint síoktatást is tartanak angol nyelven.

3. Kiroro (Hokkaido prefektúra)

Kiroro egy ugrásra helyezkedik el Hokkaido szigetének fővárosától, Sapporo-tól. Igazán modern és családbarát síkomplexum, rengeteg programlehetőséggel. A Japán északi szigetére jellemző vadvidékes tájban és természeti látnivalókban nem szűkölködnek az ide látogatók, de érintetlen, porhavas pályákból sincs hiány. Összesen 21 különböző hosszúságú pálya közül válogathatunk, melyek közül a leghosszabb 4 km. A térségben rendkívül sok friss hó esik, az éves átlag a 17 métert is meghaladja, ami lényegsen több, mint a népszerű Niseko területén. Ha szeretnénk elkerülni a tumultust, miközben ugyanúgy élvezzük a téli sportokat és a pihentető szolgáltatásokat, Hokkaido a számunkra ideális választás.

4. Rusutsu (Hokkaido prefektúra)

A számunkra furcsa hangzású Rusutsu egy széleskörű programokat kínáló síparadicsom, mély porhavas pályákkal. Hokkaido legnagyobb paradicsoma 42 km-en kialakított lankákkal, valamint számos nehézségi szintű pályával várja a síelni, snowboardozni vágyókat. A kezdőktől a profikig mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb csúszási lehetőséget, ahogy a legtökéletesebb éttermet is a kimerítő sportolás után. Ha fontos számunkra a kiváló minőségű porhó, illetve a pályán kívüli síelési lehetőség, akkor feltétlenül ezt a síparadicsomot válasszuk.

5. Naeba (Niigata prefektúra)

A Yuzawa-nál található Naeba kimondottan népszerű hosszú síszezonja miatt, mely egészen májusig elhúzódik. A másik ok a könyű megközelíthetőségben rejlik, hiszen mindössze 80 perc vonatút Tokió központjából. A síkomplexum 27 különböző órát indít a legkülönbözőbb sítudású látogatók számára, melyhez a kiváló minőségű porhó, a színes porgramok, illetve a kültéri onsen fürdő (rotenburo) járul hozzá. A pályák között olyanokat is kipróbálhatunk, melyek a hegy lankáin 4 km-en át futnak lefelé, de a családosok is megtalálják számításukat a könnyebben végigvihető pályákkal. A szállás ráadásul összeköttetésben áll a közeli Kagura hotellel is, így gyakorlatilag kettő helyet üthetünk egy áron!

6. Myoko Kogen (Niigata prefektúra)

A történelemben, kultúrában és onsen fürdőkben gazdag Myoko Kogen sokkal többet kínál, mint a hagyományos téli sportélmény. A tradicionális japán falucska kiváló hely azoknak, akik szeretnének egy szeletet az ország kulturális voltából, távol a városok nyüzsgésétől. Vendégszám tekintetében kevésbé nyüzsgő és kicsit talán elmaradottabb is a többi népszerű síparadicsomhoz képest, hiszen mindössze 9 hegyi szállással bővelkedik, például a leghosszabb pályával (8,5 km) bíró Myoko Suginohara-val.

7. Furano (Hokkaido prefektúra)

Furano síparadicsoma leginkább fákkal szegélyezett, porhavas pályáiról és barátságos környezetéről ismert, mely minden tudásszintnek megadja a legideálisabb csúszási lehetőséget. Két nagyobb térségen terül el, 25 km igényesen kialakított sípályával és számos különleges szolgáltatással kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A „Családi jégvilág” nevű látványossága remek szórakozást biztosít a gyerekeknek, családoknak, így Hokkaido eme gyöngyszeme ideális a családosok számára.

8. Hakuba Völgy (Nagano prefektúra)

Hakuba_Ski-Resorts

Az 1998-as Téli Olimpiának is otthont adó Hakuba, az ország legnagyob kiterjedésű és talán legismertebb síparadicsoma. Japán téli sportjainak szíve és lelke, kiváló porhóval, hófödte csúcsokkal és völgyekkel, kimagasló síelési feltételekkel garantálja a felejthetetlen élményt. Ami még ennél is vonzóbbá teszi, hogy shinkansenre szállva könnyen megközelíthető Tokióból. A természeti szépségeiről, valamint 3000 méteres csúcsáról ismert Japán Alpokban összesen 11 különböző síkomplexum található, mintegy 200 pályával. Hakuba völgyben pedig igazi európai hangulat veszi körbe a látogatókat a két legnépszerűbb szálloda, a Happo One és a Shiga Kogen jóvoltából. Ha nem beszélünk jól japánul, de nem szeretnénk lemondani a japán életérzésről, a turistabarát és könnyen megközelíthető Hakuba a számunkra legideálisabb választás.

9. Nozawa Onsen (Nagano prefektúra)

A Nagano városához közel eső bűbájos kis falucska, Nozawa Onsen bővelkedik hóban, továbbá változatos tájat és hagyományos japán onsen élményt garantál. A történelmi városka az ország legidősebb síparadicsomai közé tartozik, így a síelés bölcsőjeként is tartják számon. Az 50 km-es területet felölelő komplexum minden tudásszinten kiemelkedő élményt nyújt a sízőknek, snowboardosoknak. A környék felfedezése is megér egy kalandot, hiszen itt található a Pokol völgye, és annak elragadó hómajom lakói a Jigokudani Parkban. A fürdőző makik egészen biztosan húzóerőt jelentenek a választásban.

10. Niseko (Hokkaido prefektúra)

Niseko_Annupuri-Ski-Resort_2

A legtöbbet választott síparadicsoma díja kétségkívül Niseko-nak jár, mely úgyszintén az ország legjei közé tartozik. Helyileg Sapporo városához esik közel, 47 km-es szépen karbantartott területet felölelve, 7 csúszásra alkalmas övezettel. Ráadásul, az északi régió időjárásából adódóan hihetetlen mennyiségű hó hullik le: mintegy 15 méter! A síparadicsom különlegességét mély, kiváló minőségű porhava adja, mely számos hosszasan elterülő sípályát lát el, a kezdőtől egészen a profi szintig. Mivel rendkívül sokan válaszják, a látogatók száma itt a legmagasabb, azonban ha nemzetközi kapcsolatokat szereznénk, feltétlenül ide látogassunk. Nem véletlenül került a világklasszisok közé..

Forrás: Gaijinpot