Maiko walking in Gion, Kyoto

Kiotó népszerű turista látványossága, Gion negyed mostantól tiltja, sőt 10.000 jenes büntetéssel sújtja azokat, akik magánterületen vagy úton fotót készítenek. Sajnos a megnövekedett látogatószám magával hozza a nagyobb mértékű szabálysértést, és az illemszabályok figyelmen kívül hagyását is. Emiatt a múltban már táblákkal próbálták felhívni a turisták figyelmét a helyes viselkedésre, például, hogy ne legyenek agresszívek az utcán munkába siető gésákkal és maikókkal, egy közös fotó reményében.

Mivel változás a tanító célzatú táblák kihelyezése ellenére sem történt, Kiotó városa kénytelen volt bevezetni a szigorítást. Sok turista rendre áthalad magánterületeken egy-egy látványos fotó vagy közös kép készítése céljából. Többször adták hírül a helyi csatornán, hogy a turisták egyenesen követték a gésákat, egyesek értékes kimonójuknak ujját rángatva próbálták feltartóztatni őket, hogy fotózkodjanak. Azon túl, hogy rendkívül nagy illetlenségnek számít, a város hangulatát is romba dönti egy ilyen látvány. Október 25-től kezdve a helyi lakosok szövetsége, az üzletek tulajdonosaival karöltve információs táblákat helyezett ki a változásokról, emellett szórólapokat is osztanak a látogatóknak, melyben az illemszabályok betartására szólítják fel őket.

Egyelőre még nem tisztázott, kinek a felelősségévé teszik a büntetés végrehajtását, de remélhetően a táblák ezúttal sikerre vezetnek.

Forrás: NHK News Web, SoraNews24