Ahogy tavasszal, ősszel is számtalan szezonális termék árasztja el az üzletek polcait – csak ezúttal a rózsaszín és fehér helyett, a pirosak, narancsok és barnák dominálnak. Az üzletek szó szerint őszi kabátot öltenek, hogy összeöltözzenek a természet színeivel. (Nyáron a zöld, télen pedig a fehér szín veszi át a kirakatok színvilágát, garantálva az évszak hangulatát.)

Ha mostanság Japánba látogatunk, biztosan belefutunk az őszi momiji időszak egyik legikonikusabb jelképébe, a juharlevélbe, mely számtalan ajándéktárgyon díszeleg.

Ezek körül szedtünk össze néhányat, melyekért nem csak a japánok, de a külföldi turisták is bolondulnak:

Starbucks:

Az amerikai kávézólánc japán üzleteiben folyamatosan új és izgalmas kollekciókkal rukkolnak elő, melyeket az országba látogatók előszeretettel visznek haza ajándék gyanánt. A szezonális termékekre pedig sokszor akkora az érdeklődés, hogy napok alatt „kifosztják” az árukészletet. Az idei őszi kollekción a népszerű momiji levelek, illetve népszerű látnivalók pl. a Fuji hegy kaptak helyet.

Irodaszerek:

Az irodaszerek mekkájában nem is meglepő, hogy a szezonális mintájú termékek igen felkapottak. A különlegességeket kínáló üzletektől kezdve, mint a Loft, Tokyu Hands vagy az Itoya egészen a 100 jenes üzletekig, mindenki megtalálja a saját pénztárcájának és ízlésének leginkább megfelelő írószereket. Egy szép levélpapír, üdvözlő kártya, matrica vagy washi tape (dekortapasz) megfizethető, mégis tökéletes ajándék lehet minden korosztálynak. A momiji minta mellett a legnépszerűbb a gingko levél.

Erszények és tárcák:

Az ősz virágaként emlegetett krizantém virág kiemelkedő kulturális és történelmi jelentőséggel bír Japánban. Eredetileg, a krizantém pecsét (Kikumon) a császári család ősi jelképe, mely a császárt, valamint a császári család tagjait jelképezi, egyben a korlátlan hatalom szimbóluma is. Emiatt ebben az időszakban rengeteg krizantém mintás termékkel találkozhatunk az üzletekben.

Édességek és italok:

A japánok számára a szuvenír (omiyage) hallatán rögtön valamilyen étel ugrik be. Az évszakok változása emiatt szemmel láthatóan megjelenik az ételkínálatban is: az élelmiszerüzletek polcain temérdek őszi témájú rágcsálnivaló pl. senbei (rizskréker) és wagashi (hagyományos japán édesség) érhető el.

Tenugui (pamut kéztörlő)

Japánban egy másik kedvelt ajándéktárgy a tenugui, melyet pamutból készítenek és általában hagyományos technikával (chusen) mintát nyomnak rá. Általában kéztörlőként használják, de emellett népszerű dekoráció a szobák falán is.

Ha őszi mintás ajándékkal szeretnénk meglepni szeretteinket, a nagyobb áruházakban biztosan találunk kedvünkre valót pl. a Tokyu Hands, Loft, Isetan, Takashimaya, Daiso vagy Seria kínálatában.

Forrás: Ikidane Nippon