Gotokuji-templom

Mint 400 éve, a templomba látogató szamuráj urat, a látogatókat is becsábítja a külvárosi templom bája. A Tokió Setagaya körzetében található Gōtokuji templom egyelőre kevésbé ismert a turisták körében, így nem kell hatalmas tömegekre számítanunk, mint Tokió más népszerű templomjaiban. Számos okunk lehet, hogy felkeressük a templomot, hiszen lenyűgöző kertjén és 3 emeletes pagodáján túl, a több száz vagy akár több ezer integető macska (maneki neko) szobrocska is kivételes látványt nyújt.

Gōtokuji_maneki neko

A maneki neko másik nevén szerencsehozó macska egyik mancsát a levegőbe emeli, mintha azt kérné menjünk oda hozzá. A japánok úgy tartják, bevonza a jó szerencsét az otthonokba és a cégekbe, emiatt fel-fel bukkannak lakások, üzletek és éttermek bejárata mellett.

Azonban, a Gōtokuji templom maneki neko lakóiban sokkal több rejlik, mint pusztán a japánok szeretete az édes kis állatok vagy a szerencsehozó amulettek iránt. Történelmileg is kiemelkedő jelentőségűek: közel 400 éve az egykori Omi tartomány (mai Shiga prefektúra) szamuráj ura, Ii Naotaka a templom környékén haladt el, amikor az ég hirtelen besötétedett és elérte őt egy hatalmas, villámlásokkal kísért zivatar. Ekkor keresztezte útját egy, a templomnál élő macska, aki beinvitálta őt a templom menedékébe, ahol szerzetesek éltek. Hálából, Naotaka a templom támogatójává vált és azóta is számtalan alkalommal bebizonyosodott a macska által hozott jó szerencse, hiszen a Gōtokuji templom mára nem csak a macska imádók kedvelt helye, de népszerű helyi zarándokhely is.

Gotokuji-templom_osz

A látogatók is részesülhetnek a cicák szerencséjében, megvásárolhatják saját figurájukat. A legkisebbek kb. 2 cm magasak, melyeket 300 jenért vehetünk meg, míg a legnagyobbak 30 cm-esek, ezekhez 5.000 jenért juthatunk hozzá. Bár nem a legjellemzőbb módja, de sok látogató felírja kívánságát a megvásárolt maneki neko figurára, éppen úgy, ahogy a japán szentélyeknél és templomoknál kihelyezett fa „ema” táblákra. Miután megszületett a kívánság, sok maneki neko a felajánlások polcára kerül (shofuku neko honosho), de mivel egyre szűkösebb a hely, más helyeken is felbukkanak.

Mivel nincs kőbevésett folyamata a figurák felajánlásának, a látogatók számos módot találnak ki: néhányan miután megvásárolják, ott hagyják a templomban, majd visszatérnek érte miután teljesült a kívánságuk. Arra is van lehetőség, hogy magunkkal vigyük a cicánkat, sőt a helyhiány miatt a templom dolgozói is erre buzdítanak mindenkit.

Ha kicsit jobban megvizsgáljuk a kihelyezett macskákat, olyan érzésünk lehet, mintha mindegyik saját arckifejezéssel tekintene ránk, mint ahogy a tulajdonosaik is különböző személyiségek, más-más kívánsággal.

Forrás: SoraNews24