A hagyományos japán szállások, vagyis ryokan-ok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nehezebben megközelíthető városkákban is, hiszen autentikus élményt kínálnak a turisták számára és határtalan kikapcsolódást a helyieknek. Nyugodt kis oázisok a mindennapok nyüzsgése után, ahol lazíthatunk egyet a szállás saját fürdőjében.

A betérő vendégek előszeretettel választják a megszokott hotelek helyett, mivel lehetőségük adódik kipróbálni milyen egy hagyományos japán stílusú szobában aludni, az anyatermészet ölén, a zöld fák és gazdag hegyek látványának ígéretével. Nem számít, hogy a beltéri onsenek vagy a privát fürdők egyikét választjuk, garantáltan számíthatunk utána egy több fogásból álló, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető vacsorára.

Ha kimondottan a hétköznapok elől vonulnánk el, találhatunk tradicionális szállást rejtettebb helyeken, akár az erdő mélyén is – ezeket Kakure-yado névvel illetik Japánban. A kisebbek gyakran mindössze 20 szobás kis szállók, melyeket nem mindig egyszerű megtalálni, de egy japán oldal összeszedte ezek toplistáját, hogy megkönnyítse az elvonulásra vágyók dolgát.

A legkedveltebb szállás győztese: Gensen Kakenagashi Bashuku Choseian (Wakayama prefektúra)

Habár a közkedvelt Shirahama strandnál helyezkedik el, saját onsen fürdőjében megtalálhatjuk az ideális, nyugalmas pihenést. A szállás nevét abból kifolyólag kapta, hogy meleg vizes fürdője a legendás „Három ősi forrásból”, a Nanki-Shirahama Onsen-ből táplálkozik. Összesen 7 szobával rendelkezik, így élelmesnek kell lennünk, ha kicsit elvágyunk a világ elől. A felszolgált ételek különlegessége a friss alapanyagokban rejlik, mivel a közeli tenger olyan finomságokat kínál, mint a languszta vagy a kagyló. Ha inkább húsosabb fogásokra vágynánk, kiváló minőségű wagyu marhát is kóstolhatunk, egyenesen Kumano prefektúrából.

Holtversenyben, de 2. helyen: Shizukana Mori no Onsen Kakure-yado Sora no Uta (Yamanashi prefektúra)

Yamanashi hegyei között rejtőzik a dobogó legfelső fokán álló szállás, melyet teljes egészében erdő vesz körül, így ideális választás, ha a természetben szeretnénk gyönyörködni, ráadásul mindezt a Fuji hegy szomszédságában tehetjük. A szállás saját onsen fürdővel rendelkezik, azonban foglaláshoz kötött, hogy biztosan nyugalomban tölthessük időnket a forró vízben. Ami a felszolgált ételeket illeti, a helyi konyha különleges fogásait élvezhetjük, így a híres houtou tésztát, grillezett lazacot vagy lóhúsból készült sashimi-t.

3. helyezett, bronzérmes: Izukogen Umi no Mieru Petit Hotel Saint Tropez (Shizuoka prefektúra)

A Saint Tropez név sokak számára biztosan nem japán ryokan-nak hangzik, inkább egy angol szálló vagy egzotikus szórakozóhely képe lebeghet szemünk előtt. Azonban, saját fürdője, valamint ínyenc fogásai végett nevezhetjük akár tematikus hotelnek is. Az Izu-félsziget szikláinál található hotel tökéletes kilátást nyújt az óceánra és a messzeségbe nyúló horizontra. Vidéki elhelyezkedését pedig csak privát, foglaláshoz kötött, kültéri fürdője teszi még varázslatosabbá, ahonnan éjszaka akár a csillagos eget is csodálhatjuk. Maximum 4 társaság befogadására alkalmas, így azt az érzést nyújtja, mintha saját kis hétvégi nyaralónkba szállnánk meg. Az ételek tekintetében a hely nevéhez illeszkedően, nagyrészt nyugati stílusú fogásokat próbálhatunk ki, melyek egy az egyig saját kezűleg készítenek.

4. helyezett: Resort Inn Stella (Nagano prefektúra)

Mintegy 1.500 méter magasságban szállhatunk meg a Stella szállóban, mely egész évben várja a látogatókat. Nyáron kifejezetten jó választás, ha elmenekülnénk a tikkasztó hőség elől, télen pedig sípályái miatt kötelező kipróbálni. Emellett, természeti látványosságokból sincs hiány a közelben, hiszen a Shirakaba tó és a Kurumayama hegység egészen könnyen megközelíthetők egy kis kiránduláshoz. A szállás fogásait leginkább a helyi alapanyagok jellemzik: kifejezetten kedvelt például a wagyu marhából készült pörkölt. A pihenésre vágyók továbbá 2 típusú onsen fürdő közül választhatnak: népszerű a kilátónál található onsen, de akár egy rejtettebb fürdőt is felkereshetünk, ha egy kis magányra vágynánk. Mindkét fürdő privát és foglaláshoz kötött, tehát biztosak lehetünk benne, hogy senki sem zavar meg a felhőtlen pihenésben.

5. helyezett: Kamai Onsen Ippen-An (Kyoto prefektúra)

Kyoto prefektúra csücskében, a Japán tengerhez közel találhatjuk a mindössze 7 szobás kis japán ryokan szállást, melynek kiszolgálása épp oly szívet melengető, mint kültéri fürdője. Inkább elszeparáltan vennénk egy kellemes meleg fürdőt, miközben a csillagokban gyönyörködünk? A szálló saját kis kertjében erre is lehetőséget biztosít! Választhatunk japán és nyugati típusú szobák közül, hogy biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Mivel a felsorolt ryokan-ok mind nehezebben megközelíthető, titkos helyen fellelhetők, időigényesebb is megtalálni őket. Azonban, több helyen a szobafoglalás mellé biztosított a különjárat vagy sofőrszolgálat, mellyel a stresszmentes vakáció az elejétől kezdve biztosított. Ha úgy érzed, kiszakadnál kicsit a mókuskerékből, látogass el Japán ezen rejtett drágaköveibe, ahol a felejthetetlen élmények garantáltak.

Forrás: SoraNews24
Feature image: Pakutaso