A japán kormány úgy döntött, benyújtja ajánlását a 2021-es UNESCO Világörökségi listára kerülő helyszínekhez, melyen az észak-Japánban található Jomon korszak régészeti helyszínei szerepelnek. Hivatalosan 2020. február 1-ig tudja mindezt megtenni. A helyszínek között összesen 17 szerepel Hokkaido, Aomori, Iwate és Akita prefektúrákban, melyek egy olyan kultúra emlékét őrzik, ami több mint 10.000 évig meghatározó szerepet töltött be a szigetországban. Arról, hogy valóban felkerülnek-e a helyszínek az UNESCO listájára, 2021 nyarán dönt a szervezet. Amennyiben elfogadásra kerül a javaslat, úgy a Jomon kor helyszínei lesznek az ország 20. kulturális világöröksége. A romok közé tartozik többek között az Aomori megyében lévő Sannai-Maruyama, illetve az Oyu Kanjo Resseki, mely két hatalmas kőkör Akita megyében.

A vélhetően 16.000 éve kezdődő Jomon korszak spirituális kultúrájáról és vadászó-gyűjtögető társadalmáról ezek a helyszínek értékes betekintést nyújtanak a világnak. A 4 prefektúra kormányzata megbeszéléseket kezdeményezett a helyszínek neveinek megváltoztatására, hogy előmozdítsák a romok értékének nemzetközi megítélését.

Jelenleg 1.121 kulturális, természeti és vegyes helyszín szerepel a Világörökségi listán; minden ország évente 1 javaslatot tehet az UNESCO számára. 2020-ban arról születik döntés a Kínában tartandó ülésen, hogy bekerüljön-e az Amami-Okinawa szigetlánc japán ajánlása szerint a világörökségek közé.

Forrás: The Japan Times