The colors of sunset burst behind the pagoda of Yasaka Shrine in Kyoto, Japan

Ha nem is ássuk bele magunkat mélyebben a japán kultúrába, a szigetország ikonikus alakjai, a gésák, akkor is nagy valószínűséggel megjelennek képzeletünkben. Tökéletesre fésült frizurájuk, fehérre festett arcuk, tűzvörös szájuk és finom selyemből készült kimonójuk meghatározó elemei stílusuknak, mely páratlan az egész világon. Azonban, az őket és szakmájukat körüllengő titokzatosság a helyiek és külföldiek kíváncsiságának folyamatos táptalajt biztosít. A kiotói szféra sajátossága a tökéletes öltözékű gésák, vagy ahogy a helyiek nevezik őket, geikók látványa, akik a város művészeiként is ismertek. A gésák igazi virtuózok, akik magas szinten űzik a művészeteket, számos előadóművészetben jeleskednek, kitanulták az etikett szabályait, és tökélyre fejlesztették a teaceremónia minden csínját-bínját. Emiatt nem is érhet meglepetésként, hogy folyamatosan növekszik azok száma, akik kimondottan azért keresik fel Kiotó öt gésa-negyedének egyikét, hogy akár egy pillantra is láthassanak egy gésát. Sokan azonban már ennél tartalmasabb találkozásra vágynak, amire egyre több lehetőség nyílik, akár egy vacsora, vagy teaceremónia keretén belül.

Kanazawa_Geisha-performance_

Jelenleg megközelítőleg 250 geiko dolgozik Kiotóban, akik nagy része nem a városból származik, mégis tökéletesen beszéli a kiotói dialektust. Hiszen, a társalgás művészete is egy olyan készség, melyet minden fiatal hölgynek el kell sajátítania karrierje során. Gyakori eset, hogy külön órákat is vesznek, hogy képben legyenek az aktuális eseményekből, ezáltal még könnyebben beszélgetésbe elegyedjenek – általában magas keresetű – ügyfeleikkel.

A göröngyös út, melynek végén a fiatal hölgyek gésává válhatnak, nagyjából 15 éves korban veszi kezdetét. Ezt követően az okiya-ban élnek, melyet egy korábban gésaként tevékenykedő anya-figura, az okami vezet. Nagyjából 1 év után vagy amikor az okami alkalmasnak találja a fiatal tanoncokat, elkezdhetnek maiko-ként (gésa növendék) eseményekre járni, melyek során már az ikonikussá vált sminket és öltözetet viselik. 5-6 évig tartó gyakorlás és tanulás eredményeként válnak a gésa tanoncok teljes értékű gésákká, akik már önállóan élhetnek.

Kyoto_2-geishas-walking

Kiotó utcáit járva legnagyobb eséllyel este 6 és 9 óra magasságában csíphetünk el egy éppen munkába siető gésát. A fényűzés és hírnév ellenére a gésa-lét nem való mindenkinek. Rendkívül fárasztó napirenddel jár, folyamatosan késő estig húzódó találkákkal, eseményekkel. Emellett rendkívül költséges szakma az övék: egy újonnan önállóvá vált gésa több millió jennek megfelelő összeget költ kimonókra, kellékekre és sminkekre, amennyiben nem sikerül támogatót találnia. Ebből kifolyólag magas arányban hullanak ki az új jelentkezők.

Az eseményekre gyakran egy teaházban (ochaya) vagy egy étterem báltermében kerül sor, előbbi sok esetben kizárólag bemutatási alapon fogad vendégeket. Szerencsére egyre több lehetőség adódik egyéni találkozókra és csoportoknak szóló eseményekre, mely sokszor vacsorával egybekötve zajlik és tolmács, valamint egy jikata geiko, azaz a zene művészetére specializálódott gésa társaságában. Mind a maiko-k, mint pedig a gésák számos nyilvános eseményen hivatalosak részt venni az év során. Az egyik kedvelt esemény a februári Setsubun Fesztivál, mely során a gésák szójababot dobálnak a tömegbe.

Júniusban a buddhista Hojo-e ceremónia során is megpillanthatják őket az érdeklődők, ahogyan ezernél is több aranyhalat eresztenek a Gion patakba. Tavasszal a hagyományos gésatánc kápráztatja el a nagyérdeműt március végétől egészen május végéig. A Kamogawa Odori, Kyo Odori, Miyako Odori és a Kitano Odori mindig a kijelölt körzet kaburenjo színházában kerül megrendezésre, ahol a gésák fellépését tekinthetjük meg – általában táncos és színházi elemek ötvözetét, lenyűgöző jelenetek és kellékek közepette.

Amennyiben szeretnél találkozni egy gésatanonccal, azaz maikóval, Sakura, Sakura EXTRA, vagy Sekaiisan körutazásainkon részt vehetsz egy hagyományos kiotói vacsorán, méghozzá egy maiko előadásával fűszerezve.

Forrás: JNTO