Idén a megszokottnál előbb érkezhet a cseresznyevirágzás Japánban

sakura elorejelzes2020

A Japán Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint idén a megszokottnál 1 héttel előbb érkezik a cseresznyevirágzás Tokióba. A teljes virágba borulást március 27-re jósolják a meteorológusok – derül ki az oszakai székhelyű cég január 9-i előrejelzéséből. Elsőként Tokió és Kochi prefektúra lehet szemtanúja az ikonikus virágzásnak, méghozzá március 19-től. Tokióban várhatóan március 21-én kezdődik a szirmok kibontakozása.

Az időjósok szerint a korábban kezdődő virágzást a magasabb hőmérséklet okozza, hiszen az ősz és a tél is enyhébb volt a korábbiaknál, ráadásul a tavaszi időjárást is kellemes, naposnak jósolják. A fővárosban 2013 óta folyamatos felmelegedést figyelnek meg a tudósok.

Az előrejelzések alapján az ország többi részén is valamivel korábban veszi kezdetét a cseresznyevirágzás: március 20-tól Fukuokába, március 21-től Nagoya városában, március 22-től Hiroshimában, március 23-tól Kiotóban, március 25-től Oszakában és Kagoshimában, április 1-től Kanazawában és április 7-től Sendaiban.

A teljes virágbaborulást a következőképpen jósolják a cég meteorológusai: Tokióban és Kochiban március 27-én, Fukuoka városában március 29-én, Oszakában, Kiotóban, valamint Hiroshimában április 1-én, valamint Sendai-ban április 12-én. A szigetország északi részén, Hokkaido-n várhatóan május 1-jén kezdenek virágba borulni a cseresznyefák, teljes pompájukat május 5-én érik el.

Somei yoshino

Az előrejelzést korábbi megfigyelések alapján végzik, mely a someiyoshino (Yoshino cseresznyefa) virágzásának sajátosságait veszi figyelembe, ami a leggyakoribb fajta cseresznyefa, világos rózsaszín virágairól felismerhető. Okinawa prefektúra szubtrópusi időjárásából fakadóan, az országban elsőként élvezheti a virágzást, már januártól, azonban itt eltérő fafajták jellemzőek (az okanzakura és kanhizakura).

Forrás: The Japan Times