Mt. Fuji and Shinkansen Express

Az utolsó két kamonohashi shinkansen vonat (700-as széria), melyet érdekes formája miatt kacsacsőrű emlősnek is neveznek, márciustól végleg kikerül a forgalomból. A 700-as széria kedvelői azonban megnyugvást lelhetnek abban, hogy a vonat dekorációs elemként új életre kél a tokiói csomópont legújabb bevásárlóközpontjában. A vonatok kialakításánál a gyorsaság helyett a környezettel való harmóniát, az energiatakarékosságot, valamint az utazás minőségét helyezték középpontba. Az utolsó járat március 8-án indul Tokió és Shin-Osaka állomás között, a Tokaido vonalon.

A JR vonattársaság összesen 91 vonatot gyártott a 700-as szériából, ebből jelenleg mindössze 2 vonat közlekedik a JR Tokai vonalon. A vonatok utoljára decemberben voltak forgalomban, azóta különleges Nozomi vonatokként funkcionálnak. A 700-as széria 1999. márciusában debütált, leváltva a régi, 300-as típusú Nozomi vonatokat. A vonalon közlekedő shinkansen vonatok sorra rekordot döntöttek gyorsaság tekintetében, mind a 300-as, mind a 700-as típus 270 km/órás sebességgel szelte át az országot. Majd, a nyugati vonalak üzemeltetéséért felelős JR 1997-ben bevezette az 500-as szériát a Sanyo vonalon, mely Shin-Osaka és Hakata állomás között közlekedett, elérve a 300 km/órás sebességet.

A 700-as vonat kocsijait a történelem során először újrahasznosítják, és egy épület részeként születik újjá. Az alumíniumot belső dekorációs elemekként használják fel, a Tokió Station északi kapujánál újonnan megnyíló bevásárlóközpontban.

Forrás: The Asahi Shinbun