Az istenek átkelőjének nyomában

Nagano prefektúrában található a Suwa tó, melynek befagyott vízén egy fehér út csillámlik meg sejtelmesen, melyen a legendák szerint istenek járnak. A tó rejtélyes természeti jelenségére csak az „Istenek átkelője”-ként hivatkoznak a helyiek, mely telente jelenik meg, amikor a jég taréj-szerű formákat alkot a víz felszínén. A Suwa tó már-már túlvilági jelensége adta az inspirációt a hatalmas népszerűségnek örvendő, 2016-os Kimi no na wa („Mi a neved?” ) című animének is.

Suwa_to_JNTO

Kép: ©Nagano Prefecture/©JNTO


Kép: Pinterest

Hogyan alakulhatott ki ez a különös jelenség?

A válasz a tó felszíne alatt található természetes melegvízű forrásban keresendő, ami a jelenséget okozza. A tél során megfagy a víz a tó felszínén, ellenben a meleg termálvíz folyamatosan kering alatta. Amikor a meleg és a hideg találkozik, a keletkező nyomás amolyan taréj formázatokat hoz létre a tó felszínén. Néhány több mint 30 cm-es magasságig tör fel, ami olyan mintha hatalmas pengék vágnák ki magukat. A napi hőmérséklet ingadozás következtében a jég megreped(het) és ekkor szemünk elé tárul a szent út. A helyiek úgy vélik az istenek évente egyszer leereszkednek a földre, hogy a rejtélyes utat bejárva – melyet csak omiwatari (御神渡り) néven emlegetnek – átkeljenek a tavon. Az istenek útját Japán egyik legidősebb shinto szentélyéből, az 1.200 éves Suwa Taisha nagyszentélyből követhetjük figyelemmel, melynek épületei a tó ellentétes partjain helyezkednek el. Egy régi szerelmi történet szerint a főszentély egyik istensége átkelt a jeges úton, hogy találkozhasson az alacsonyabb (shimosha) szentély istennőjével.

Lake Suwa's Omiwatari(Passage of the Gods)

Kép: Flickr/Masahiro Miyasaka

Suwa_szentely_JNTO

Kép: ©Nagasaki International Tourism and Convention Association/©JNTO

Az egyetlen alkalom, amikor jó ómennek számít a repedő jég

Bár, valószínűleg egy befagyott tavon az utolsó dolog, amit szeretnénk megélni, hogy megreped a tó jege, azonban a helyiek türelmetlenül várják minden évben ennek eljövetelét, mert jó jelnek tartják. Sajnos az emelkedő átlaghőmérséklet miatt, a 90-es évek óta egyre kevesebb alkalommal jelenik meg a különleges jégtaréj, emiatt manapság az is nagyon ritka, hogy megmutatja magát az istenek átkelőhelye. Megjósolhatatlan, hogy megjelenik-e télen vagy sem; 2013 óta mindössze egyszer volt erre példa. Amikor megjelenik, azt a helyiek szent jelnek ítélik: már a 14. század óta vizsgálják, elemzik, sőt ez alapján próbálják előrejelezni a társadalmi helyzetet, valamint az éves termést is.

A melegvíz a különös jelenségen túl arra is következtetni enged, hogy a térség gazdag onsen fürdőkben. A Kami-Suwa régió, különösen a tópart mentén, bővelkedik fürdőkben, így ha a jelenségnek nem is lehetünk szemtanúi, megpihenhetünk a népszerű anime inspirálta tó egyik onsenjében.

A Suwa tavat Tokióból igen egyszerűen megközelíthetjük a vonathálózatot igénybe véve. Shinjuku állomásról, a JR Chuo vonalon Kami-Suwa állomásig kell vonatozzunk, méghozzá az Azusa „limited express” vonattal. Bár, az utazás nagyjából 2,5 órát vesz igénybe, vonatozás közben kiélvezhetjük a mesés téli tájak látványát, és a közeli Matsumoto városába is ellátogathatunk, hogy megtekintsük az ikonikus várkastélyt.

nagano_matsumoto_castle

Forrás: Gaijinpot