A játék, ami a klasszikus japán irodalomból született: hyakunin isshu karuta
Napjainkban egyre elterjedtebb játék nemcsak Japánban, de világszerte is a hyakunin isshu karuta, egy több mint ezer éves múlttal rendelkező tradícionális kártyajáték. Nevét az alapjául szolgáló 100 versből álló antológiáról kapta, mely a Heian kor legkiemelkedőbb klasszikus költeményeit fűzi össze egy csokorba. A kártyalapokon ezen versek második fele található, s a játék lényege, hogy megtaláljuk az éppen felolvasott vers megfelelő részletét. Ugyan elsőre nem tűnhet többnek egy egyszerű memóriajátéknál, de annál sokkal több logikát és reflexeket igénylő, már-már sportnak nevezhető játékról van szó.
Számos karuta versenyt szerveznek a szigetországban, amelynek legmagasabb foka a minden januárban megrendezésre kerülő legerősebb férfi és női játékos mérkőzése. S elsőre talán nehéz elsajátítani, de mégis évről-évre radikálisan növekszik a játékot űzők száma. Mi lehet a varázsa, ami ennyi embert megérint szerte a világon? Előadásukban hasonló kérdésekre válaszolnak majd az ELTE Hyakunin Isshu Karuta Klub tagjai, valamint egy bemutató keretein belül ismertetik a játék szabályait. A bemutatót követően pedig vendégeinknek alkalma nyílik kipróbálni magukat ebben a komplex játékban. Az előadás és játék bemutató mellett a hagyományos japán vacsora sem maradhat el, melyet ezúttal a Fuji Étterem szakácsa biztosít a résztvevőknek.
Időpont: 2020. február 19. (szerda) 19 óra
Helyszín: Fuji Étterem (1025 Budapest, Csatárka u. 54.)
(A rendezvényt autentikus tatamival borított teremben tartjuk, ahol a vendégek japán módon, a földön ülve étkeznek.)
Menüsor:
Előétel: Sushi
Rák, uborka, omlett, shiitake gomba tekercs (futomaki)
Főétel: Bento
- Óriás édesbab (nimame)
- Pirított szójababcsíra (moyashi itame)
- Szójásan pirított shiitake gomba (shiitake umani)
- Pácolt jégcsapretek (takuan)
- Friss saláta szezámos öntettel (wafu sarada)
- Grillezett csirkenyárs, teriyakisan (yakitori)
- Keményítő bundában sült lazac (sake karaage)
- Grillezett vajhal (ibodai shioyaki)
- Szójásan főtt zöldségek (nikujaga)
Leves:
Hajdina tészta, meleg szójalvesben (on soba komori)
Desszert:
Töltött rizsdesszert (mochi)
Részvételi díj: 12.900 Ft
A rendezvényen való résztvevők száma korlátozott (27 fő). Az eseményen azok vehetnek részt, akik kitöltötték a regisztrációs űrlapot és 2020. február 17-én 17.00 óráig befizették a részvételi díjat. A részvételi díj a menüsort, valamint az előadást tartalmazzák, a további plusz fogyasztás a helyszínen, egyénileg fizetendő. A részvételi díj befizetése teljesíthető átutalással, vagy személyesen irodánkban készpénzzel, illetve bankkártyával. (A díjbekérőt a regisztrációt követően küldjük ki.)
A rendezvényt minimum 12 fő jelentkezése esetén tartjuk meg! A rendezvény lemondására legkésőbb 2020. február 14. (péntek) 17 óráig van lehetőség, ezt követően a részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni. Bármely kérdés esetén keressen minket a nikolett.nemeth@jtbhungary.com email címen.