A karaoke egy meghatározó kulturális élmény minden Japánba látogató számára. Tudtad, hogy 1971-ig a fogalom teljesen ismeretlennek számított? Ekkor azonban egy zenész, Inoue Daisuke megalkotta a nagy ötletet. A Kobéban élő Inoue és bandája nem tudott zenei aláfestést biztosítani egy éneklős kávézóban a vendégeknek. Ezeknek az úgynevezett „utagoe kissa” kávézóknak nagy sikere volt a 70-es évek közepéig, különlegességük, hogy a vendégek együtt énekelhették a népszerű slágereket. Az új eszköz pedig lehetővé tette, hogy az együttes részvétele nélkül is folytatódjon a szórakozás. A karaoke szó maga is erre utal, mely 2 japán szó, kara (空) vagyis üres, és az oke (オケ) zenekar szavakból tevődik össze. Azzal, hogy eltávolították a slágerekből a frontember hangját, a közönség együtt énekelhetett, közben jól mulatott. Olyannyira sikeres lett a szerkezet, hogy Inoue készített még néhány hangfelvevőre hasonlító gépet, melyeket üzleteknek és rendezvényekre adott bérbe, mellyel tulajdonképpen egy forgószélként végigsöprő zenei szenzációt indított útjára az országban.

Manapság temérdek filmben, animében, de még videojátékban is visszaköszön a japánok kedvelt szabadidős elfoglaltsága, melyet Te is kipróbálhatsz, ha van elegendő üresjárat két városnéző program között. Ha csak rövid időre is látogatsz a szigetországba, érdemes felkeresni egy karaoke helyet, ahol kezdetét veheti a dalpárbaj. Egyes helyeken kizárólag japánul, máshol angol nyelven is lehetőséget biztosítanak az éneklésre.

Országszerte valójában bárhol betérhetünk egy rövid éneklésre, de különösen a nagyvárosokban válogathatunk kedvünkre, főleg a vonat és metró állomások környékén. Tokióban barangolva, Akihabara és Ikebukuro negyedekben például tengernyi lehetőség közül választhatunk: ha anime betétdalokat énekelnénk vagy népszerű japán slágereket, biztosan az első sarkon megtaláljuk a legideálisabb helyet. Sőt, akkor sem kell lemaradnunk az élményről, ha nincs kivel énekelni, ugyanis egyszemélyes szobákat is sok helyen találni, csak keressük a 一ひと人り (hitori) feliratot.

A pop up központokon túl rengeteg kiváló karaoke hálózat üzemel az országban, melyek közül a Shidax, Big Echo, Cote D’Azur és a Karaokekan a legkiemelkedőbbek. Bár a karaoke gépek jellemzően remekül el vannak látva dalválaszték teintetében, ezek a hálózatok sokkal naprakészebbek az újdonságokkal. A létesítmények általában délelőtt 11-től egészen hajnali 3-ig tartanak nyitva, hosszabb nyitvatartás pénteken és hétvégén jellemző. Nem ritkák azonban, az éjjel-nappal nyitvatartó karaoke helyek sem. A szórakozó negyedekben olyan régi típusú karaoke bárokra is bukkanhatunk, ahol nem a privát szobás éneklés a jellemző, hanem a jelentkezők mindenki előtt „léphetnek fel”. Amire még érdemes kitérni a helyválasztás során, hogy dohányzó vagy nem dohányzó szobát foglalunk.

Habár a különböző létesítmények eltérő módszert alkalmazhatnak, a nagyobb karaoke láncokban az általánosan bevett szokás, hogy a recepción megérdeklődnek tűlünk néhány alapvető információt pl. előszőr látogatunk-e ilyen helyre (sok helyen első alkalommal regisztrálnunk kell), hány főre történik a foglalás, milyen időtartamot szeretnénk eltölteni, igénylünk-e ételt vagy italt, valamint egyes helyeken a karaoke gép típusáról is dönthetünk. Készüljünk igazolvánnyal, útlevéllel, mert ezt is elkérhetik.

Ekkor a személyzettől kapunk egy cetlit, melyen szerepel a szoba száma, a kezdés ideje-vége, illetve hány főre történt a foglalás. Ezt a papírt tartsuk meg, mert ez alapján fizetünk a végén. A lefoglalt időkeretre is legyünk figyelemmel fél szemmel, mert akár busásabb összeget is ott hagyhatunk, ha túlcsúszunk – a legtöbb helyen minden fél óra után kell fizetnünk. Sok helyen az időnk végéhez érve a személyzet felhívja a figyelmünket, mennyi maradt még hátra, és ha szeretnénk, egy bizonyos összeg fejében hosszabíthatunk. Az árak létesítménytől függően változhatnak: kiemelt időszakban kb. 400 jentől kezdődnek (fél órára, 1 főre), míg kevésbé forgalmas időszakban akár 100 jenért is betérhetünk egy fél órára. Sokszor korlátlan éneklési lehetőséget is biztosítanak bizonyos időintervallumra, ezért fix összeget kell fizetnünk, mely 500 jentől 2500 jenig terjedhet.

Ha szeretnénk akár üdítőt vagy rágcsát is rendelhetünk, ha kifogynánk a lendületből. Sőt, a legtöbb helyen alkoholos italokat is kikérhetünk. Időnk lejártával az elején kapott papírt át kell adjuk a személyzetnek a fizetéshez. Nem kötelező időpontot foglalnunk, de a forgalmasabb időszakokban érdemes, ha szeretnénk elkerülni a hosszas várakozási időt.

Érdekességek:

  • A felmérések alapján a legtöbbször kért karaoke slágerek Japánban a következők:
  • Summer Nights – Grease; Let it Go – Idina Menzel; Sweet Caroline – Neil Diamond; Billie Jean – Michael Jackson és a Bohemian Rhapsody – Queen
  • A Japán Látogatói Központ szerint több mint 100.000 karaoke hely közül választhatunk országszerte

Forrás: Gaijinpot, Japan Guide