A Nagaragawa vonattársaság hamarosan ismét elindítja városnéző vonatát, melyen egy maiko, azaz gésanövendék szórakoztatja táncelőadásával az utasokat. A márciustól induló vonaton az utasok egy hagyományos kaiseki ebédet is elkölthetnek, különleges helyi szakéval társítva. A vonat kocsijainak különlegessége, hogy az ülések egymás felé néznek, így események során sokkal kényelmesebb a közönség számára. A Seki székhelyű társaság 2017 óta kétszer indította el a vonatot, hogy megnövelje az utasok számát a téli uborkaszezonban. Habár sikeresnek bizonyult a kezdeményezés, tavaly télen mégis felfüggesztették, mert nem találtak elérhető maiko-t az előadásra. Idén egy újonnan gésatanonccá vált, Kirin nevű maiko-t kértek fel a feladatra, aki a Hosen Giren tagja (Gifu-ban lévő gésa ügynökség, akik eseményekre szerveznek ki előadókat).

Kirin szeptemberben lépett a maiko-vá válás útjára, és februárban debütált hivatalosan. A maiko vonat március 1,15,20 és 25-én közlekedik Seki és Guji-Hachiman állomások között, legfeljebb 25 utassal a fedélzeten.

A kaiseki ebéd egy hagyományos japán étterem által elkészített obento-t tartalmaz, melyben minden étel alapanyaga a térségből származik. A szakéra vágyók külön menüben kóstolhatják meg a helyi italt egy kis harapnivalóval együtt. Mindkét menü 9.300 jenbe kerül, de ha oda-vissza utazunk és szeretnénk mindkét menüajánlatot megkóstolni, 15.900 jenért tehetjük meg.

A vonattal amellett, hogy bemutatják Gifu prefektúra csodáit, szeretnék elérni, hogy minél többen lehessenek szemtanúi egy maiko előadásának.

Forrás: The Asahi Shimbun