Közel 4 éve egy erős földrengés rázta meg Kumamoto régiót, melynek következtében utak és épületek rongálódtak meg, így Japán egyik legrégebbi építménye, a Kumamoto kastély is áldozatul esett. Az épület tetőszerkezete, díszei, de még kőfalai, illetve alapja is komoly károkat szenvedett, azonban szerencsére sikerült megmenteni a több évszázada álló épület jelentős részét. A földrengés óta majdnem teljes egészében lezárták a látogatók elől, a felújítási munkálatok idejére. Számos felajánlás érkezett, hogy visszanyerhesse régi külsejét, közel 60 milliárd jent sikerült összegyűjteni a kastély helyreállítására, mely már hamarosan a végéhez ér. A Kumamoto várkastély felújítási munkálatait videóra is vették, melyhez ugyanabból a szögből készítettek fotókat 2016. június 14-től kezdődően, egészen 2020. február 11-ig. A videót a Kumamoto Kastély helyreállítási projektjét végzők Twitter oldalukon is megosztották – ők állnak a kastély kicsinyített másáról készült videók mögött is, melyen rendszerint modellezik a felújítási munkák haladását.

A videó elején látható a földrengés utáni állapot; a tető hiányos, több fal is leomlott. Majd az állványozás és felújítási munkálatok következtében szembetűnő, hogyan nyeri vissza régi pompáját, ahogy a megrongálódott tornyok és tetőcserepek fokozatosan a helyükre kerülnek. A legutolsó képeken már kivehető a takarás mögött, ahogy az ablakok és a tető is visszanyerte régi formáját, a munkálatok jó úton haladnak.

Bár még nem fejeződött be teljesen, az épületet lassan és fokozatosan újra megnyitják a látogatók számára. Tavaly októberben például a főépület körüli részt (Tenshukaku) már meg is tekinthették az ide látogatók, és bár az épület maga még zárva maradt, körbe járhatták, hogy többet tudjanak meg a felújítási munkálatokról. Jelenleg kizárólag vasárnap és ünnepnapokon látogatható, amikor éppen nem zajlanak munkálatok, azoban április 29-től következő szakaszába lép a folyamat, és már hétköznap is nyitva áll. A Kumamoto kastély legfőbb látványossága, a Tenshukaku megnyitását a szakértők 2021 tavaszára várják.

Forrás: SoraNews24