Mostanra minden Japánba, vagy Ázsiába utazó hallott már a COVID-19, vagy más néven koronavírusról. Január 31-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világszintű vészhelyzetnek nyilvánította a vírus kitörését. Bár az egész eset rémisztőnek tűnhet, a vírus halálozási rátája Kínán kívül, valamint a fiatalabb korosztály körében is relatíve alacsony (kb. 1-2%). Amennyiben Japánban élsz vagy utazni tervezel, biztosan megfogalmazódott már benned a következő kérdések egyike: biztonságos-e most utazni? Hogyan védekezhetsz a fertőzés ellen? Vajon érinti a vírus a 2020-as Olimpiát? Befolyásolja a vírus az utazási terveinket Japánban vagy akár Ázsia más részén?

Milyen jelenleg a fertőzés mértéke Japánban?

2020. március 1-re az országos megbetegedések száma 239, ebből 5 halálos esetről számoltak be a vírus következtében, akik zömében 80 év felettiek voltak. (Kínában a halálos áldozatok száma jelenleg meghaladja a 2000-et.) Amennyiben hozzáadjuk a Diamond Princess nevű hajón regisztrált megbetegedéseket (az utasokat 14 napra karanténba helyezték Yokohama kikötőjében), melyeket nemzetközi esetként kezel Japán, akkor összesen 930 koronavírushoz köthető esetet számlálunk az országban.

Hogyan befolyásolja az utazást a vírushelyzet?

A japán kormány sokrétű óvintézkedéseket hozott a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Március 2-től a minden általános- és középiskola bezár Japánban március végéig, valamint bizonyos látványosságokat bezárnak március közepéig.

Az emberek az átlagosnál nagyobb elővigyázatossággal járnak el, például gyakrabban mosnak kezet és orvosi maszkot viselnek a fertőzések elkerülése végett. Ugyanakkor, fontos megjegyezni, hogy a japánok már a koronavírus elterjedése előtt, más okból is viseltek maszkot. Gyakori kulturális szokás, hogy a maszk segítségével előzik meg mások megfertőzését, de a nagyvárosokra jellemző légszennyezés ellen is kiváló védelmet nyújt. Emellett, az idei enyhe télből kifolyólag, a tavasz és a velejáró szénanátha, allergia időszaka is korábban érkezett, így sokan a megnövekedett pollen koncentráció ellen viselnek maszkot.

Mindeközben a reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, a lázas utasokat hőkamerák segítségével próbálják kiszűrni, majd megfigyelés alá vonni. A repülővel érkező és induló utasokat a reptéri hatóságok egészségügyi nyilatkozat kitöltésére kötelezik, egyéb korlátozások azonban egyelőre nincsenek, azaz nincs szó a repterek és vasútállomások általános lezárásáról.

Mi lesz az Olimpia sorsa, törlésre kerül?

Spekulációk övezték a nyári Olimpia és Paralimpia kérdését, hogy vajon törlésre kerülnek-e a vírus okozta pánik miatt, de mind a szervezőbizottság, mind a Japán kormány cáfolta ezeket a pletykákat. Shinzo Abe miniszterelnök korábbi parlamenti beszédében megjegyezte, hogy egyáltalán nem folytattak megbeszéléseket a Tokiói Olimpiai Játékok törlése kapcsán. Habár az Olimpia szekere tovább gördül, az elkövetkező hónapokban az országba utazók kisebb látogatószámra készülhetnek. A különböző beszámolók alapján legalább 400.000 Kínából érkező turista lemondására számítanak csak márciusban.

Szükséges maszkot viselni a koronavírus elleni védekezéshez?

Kizárólag akkor kell maszkot viselni, ha olyannal érintkezünk, aki feltételezhetően megbetegedett, vagy ha mi érezzük magunkat betegnek. A WHO szerint a maszk akkor igazán hatásos, ha gyakori kézmosással párosul, melyet alkoholbázisú kézfertőtlenítővel vagy szappannal és vízzel végzünk. Tehát valójában a kézmosás sokkal fontosabb tényező a megelőzésben, minthogy viselünk-e maszkot.

Hogyan óvhatjuk meg egészségünket?

Néhány megelőző óvintézkedéssel csökkenthetjük a megbetegedés esélyét. Ezek ugyanazok az általános szabályok, melyeket egy megfázás vagy influenza esetén eszközölnénk.

  1. Gyakran mossunk kezet antibakteriális fertőtlenítővel és/vagy szappannal!

Különösen fontos mielőtt az arcunkhoz érünk vagy enni kezdünk, de akkor is fokozottan figyeljünk oda a kézmosásra, miután nyilvános helyen pl. étteremben vagy tömegközlekedésen tartózkodtunk, állatokkal érintkeztünk.

  1. Ne érjünk az arcunkhoz!

Ez egy gyakori mozdulat, azonban a vírusok számára szabad utat enged szervezetünkbe.

  1. Kerüljük el a tömegközlekedési eszközöket a legforgalmasabb időszakokban!

A vírus a levegőben, cseppfertőzéssel terjed, így köhögéssel és tüsszentéssel könnyen fertőzhet. Ahhoz, hogy elkerüljük az érintkezést a beteg/fertőző emberekkel, legalább 1 méter távolságot kell hagyjunk. A zsúfolt tömegközlekedésen a reggeli és esti órákban, főleg a nagyobb városokban erre nincs lehetőség, így jobban kitesszük magunkat a fertőzésnek.

  1. Használat előtt fertőtlenítsünk!

Nyilvános helyeken, ahol sok ember megfordul, például gyorséttermekben, repülőn különösen fontos a higiéniai szempontok betartása, így az asztalok letörlése.

Mit tegyél, ha úgy érzed megfertőződtél?

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal (JNTO) egy többnyelvű koronavírus call-center vonalat indított azok számára, akik úgy gondolják megfertőződhettek – elérhető angol, kínai és koreai nyelveken a nap 24 órájában. A vírus tünetei megegyeznek egy általános nátha vagy influenza tüneteivel, melyek között szerepel a láz, száraz köhögés és a légszomjérzet.

Érdemes követni a helyzet változásáról a japán Egészségügyi-, Munka- , Jólétügyi Minisztérium (MHLW) honlapját, ahol a minisztérium közzétette azon kórházak listáját, melyek biztosítanak vizsgálatot, illetve kezelést Japánban. (Az oldal jelenleg csak japán nyelven elérhető.)

Érintettek a Japánba közlekedő repülőjáratok is?

A mai nappal bezárólag összesen 9 ország – többek között Izrael, Thaiföld, Dél-Korea – adott ki utazási korlátozást Japánra a vírusesetek gyors növekedése végett. Ezenfelül, további 7 ország szigorította a belépést a japán állampolgárok számára. Felfüggesztették továbbá mindazon külföldi állampolgárok beutazását az ország területére, akik a beutazást megelőző 14 napon belül Kína Hubei tartományában jártak, függetlenül attól, hogy közvetlenül, vagy harmadik országon keresztül érkeznek. Továbbá, minden olyan kínai állampolgár “tiltólistára kerül”, akinek az útlevele Kínában, Hubei tartományban került kiállításra.

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal (JNTO) 24 órában hívható call-center vonalát elérhetjük a 050-3816-2787 számon, külföldről pedig a +81-50-3816-2787 számon. Bátran keressük fel a vonalat, ha turisztikai információra – balesetek, vészhelyzetek esetén, ide értve az új koronavírust is – segítségre van szükségünk! A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbá közzéteszi oldalán az utazásra nem javasolt térségeket is, melyet érdemes nyomon követni. Jelenleg a korlátozás Kínára terjed ki.

Irodánk folyamatosan nyomonköveti a kormány, valamint a hivatalos források közleményeit a vírushelyzetről. Mivel ezek akár naponta változhatnak, amit jelen pillanatban tudunk bármikor fordulatot vehet. A fejleményekkel folyamatosan bővítjük cikkünket. Olvasd el korábbi bejegyzésünket a témában.

Hiteles források:

Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal (JNTO)

Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyzetjelentése (2020.03.01)

Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatai

Egészségügyi Világszervezet (WHO) térképes jelentése

Konzuli Szolgálat tájékoztatója

A Magyarországi Japán Nagykövetség Konzuli Osztályának hivatalos közleménye 

 

Forrás: Gaijinpot