Tokió már-már jelképnek számító helyszínét, a Tokyo Tower-t nem érdemes kihagyni, ha a fővárosban járunk. Több irányból is megközelíthetjük, de célszerű a a Daimon metrómegálló felőli utat, vagy ha rendelkezünk japán vasútbérlettel, akkor a JR Hamamatsucho állomás felőli utat választani. Így ugyanis a Zojoji buddhista templom érintésével juthatunk el a toronyhoz, s ha magában a templomban nem is időzünk el sokat, érdekes képeket készíthetünk, melyeken a hagyományos templomot és a modern tornyot, a régit és az újat egy képen örökíthetjük meg.

114_zozoji

A Zojoji az Edo-korban Japánt uraló Tokugawa klánhoz való kapcsolatáról vált híressé, illetve arról, hogy főkapuja, az 1622-ben épült San-gedatsu-mon (三解脱門) Tokió legrégebbi faépülete. Ha netán az Újév előtti visszaszámláláskor látogatunk Tokióba, különösen érdemes felkeresni a templomot, mert miközben átkongatjuk magunkat az új évbe, láthatjuk, hogyan villan fel az új évszám az addig elsötétített tornyon, végül pedig megtehetjük az új év első szentélylátogatását is.

A templomtól a Tokyo Tower már csak egy rövidke sétára van. A torony egyébként nem csak innen, hanem a város különböző pontjairól is jól kivehető, feltűnő színeinek köszönhetően. Repülésbiztonsági okokból fehérre és narancssárgára, egészen pontosan „nemzetközi narancssárgára” festették, és ezt a festést nagyjából 5 évente megismétlik. A 94.000 m2-nyi felületet több, mint 4.000 munkás festi le 1 mm vastagon, összesen csaknem 33.000 liter festék felhasználásával. S mivel csak a torony nyitvatartási idején kívül, kb. éjjel 11-től reggel 7-ig dolgozhatnak, mindez el is tart nekik majdnem egy évig. Az utolsó festést 2019 nyarán fejezték be, a torony 1958-as átadása óta ez volt a 11. alkalom.

A Tokyo Tower közelről, esőben is különleges látványt nyújtott.

Bizony, a Tokió jelképének számító Tokyo Tower idén már 62 éves lesz! S ha ránézve déjà vu érzésünk lenne, akkor az nem véletlen: a tornyot az Eiffel-torony ihlette, és ahhoz hasonlóan nem pusztán kilátótoronynak épült. Eredeti funkciójáról hivatalos neve árulkodik: Nihon Denpatou, vagyis Japán Rádiótorony. Miután az NHK, Japán első számú tévé-, és rádiótársasága megkezdte televíziós műsorszórását 1953-ban, szükségessé vált egy nagy, egész Kanto régiónak lefedettséget biztosító távközlési torony megépítése. Méreteivel Japán II. világháború utáni talpra állását, gazdasági erejét is ki akarták fejezni, ezért az első tervek szerint a világ akkori legmagasabb épületénél, a 381 m-es Empire State Building-nél is magasabb lett volna. Pénz és alapanyag híján ez a terv meghiúsult, így végül megelégedtek egy olyan magas toronnyal, mely képes lefedettséget biztosítani egész Kanto régiónak kb. 150 km-es távolságra, s mely ellenáll erős földrengéseknek és tájfunoknak is. Így kezdték meg 1957-ben Naitō Tachū (内藤 多仲) építész tervei alapján az építkezést. 1958. október 14-én a 90 m-es antenna is a helyére került, s végül a Tokyo Tower 333 m-es magasságával, ha nem is a világ legmagasabb épülete, de a világ legmagasabb szabadon álló tornya lett 9 m-rel megelőzve az Eiffel-tornyot. Az építés során nemcsak acélt használtak, hanem a koreai háború során megsemmisített amerikai tankok fémhulladékát is, ezzel a japánok tornya 4.000 tonnás tömegével 3.300 tonnával kevesebb a franciákénál.

A Tokyo Tower-t 1958. december 23-án adták át, és 2008-ig, fennállásának 50. évfordulójáig kb. 150 millió látogatót fogadott. Foot Town nevű alsó részében találunk éttermeket és boltokat is, míg a „main decknek” nevezett kilátóból 150 m, „top decknek” nevezett kilátóból 250 m magasságból tekinthetünk le egész Tokióra 360 fokos körben. Ugyan az évek során rengeteg magasabb torony épült szerte a világon, Japánban a Tokyo Tower volt a legmagasabb mesterséges építmény egészen 2011-ig, amikor is 634 m-ével a Skytree megelőzte, amely jelenleg nemcsak Japán, hanem a világ legmagasabb tornya is egyben.

Tokyo-tower_JNTO

Miért látogassatok a Tokyo Tower-hez, ha van ennél magasabb torony is Tokióban? A Tokyo Towerbe 1.200 jen a belépőjegy a 150 m-es main deckre, a top deck túra már 3.000 jenbe kerül (elővételben 2.800 jen), de akkor sorbanállás nélkül juthatunk be, ráadásul a jegy sok más pluszt is tartalmaz. És még egy dolgot tud a Tokyo Tower, amit a Skytree nem: 2015 márciusában nyitotta meg a kapuit a toronyban a One Piece című anime témaparkja, mely rengeteg látogatót csábít minden évben.

Ha nem sajnáljuk rászánni az időt, érdemes naplemente előttre időzíteni az érkezést. Így látható a város világosban, és ha várunk egy kicsit, kivilágítva is. Emellett persze megnézhetjük a csodás naplementét is – ha szerencsénk van, a Fuji halvány körvonalaival a háttérben. Az estét maga a torony kivilágítása miatt is érdemes megvárni. Október elejétől júliusig narancssárga fények keltik fel a járókelőkben a melegség érzetét. Július 7-én, tanabata ünnepén váltanak nyári kivilágításra, amikor fehér fények hűsítik kicsit a felforrósodott várost. Az évszakot elensúlyozó narancssárga vagy fehér „Landmark Light-ot” 180 izzó biztosítja, és ezt a fajta kivilágítást hétköznaponként napnyugtától éjfélig, illetve hétvégén vagy ünnepnapokon napnyugtától este 8-ig tekinthetjük meg.

A másik fajta alapkivilágítás a Reiwa-kor tiszteletére létrehozott, 2019 óta futó „Infinity Diamond Veil” nevű kivilágítás. Lényege, hogy a 17 szinten elhelyezett 268 LED lámpával különböző színeket és mintákat tudnak felvillantani. Ez a világítás pénteken és szombaton este 8-tól éjfélig tekinthető meg, az ünnepnapoknak és a különleges eseményeknek pedig különleges minták és színek dukálnak. Ezen a két alapvető kivilágításon kívül minden egész órában 20 másodpercre villan fel a „kirameki”, vagyis „szikrázás”, „csillogás” nevű kivilágítás. Ilyenkor még pluszban felgyújtják a két kilátógyűrű fehér fényeit is. Végezetül pedig éjféltől 0 óra 5 percig csíphetjük el a „Midnight Pattern-t”. Éjfél előtt 3 másodperccel kialszik az összes fény, csak az antenna narancssárga világítása marad. Éjfélkor a két kilátószint fényei kéken izzanak fel 20 másodperc erejéig, majd felülről lefelé minden szint izzói kékek lesznek, ez látható 4 percig, majd pedig ugyanilyen fokozatosan kialszik az összes fény.

Tarts Alizzal a Tokyo Tower-ben tett kalandjai során:

Ha szeretnéd felfedezni Tokiót, csatlakozz a nem kizárólag fiatalok körében kedvelt Kawaii utazásunkhoz!