Gondoltad volna, hogy igazi mediterrán hangulat vár rád, méghozzá Japánon belül? Sok turista számára Oita prefektúra teljesen kiesik a képből, ha Japánról van szó, emiatt még a kevésbé felkapott térségek közé tartozik, de Kyushu szigetén egy festői kis helyet sokan csak a japán Nápolyként emlegetnek. Hotojima kicsiny szigete egy mediterrán kikötőváros szépségét adja vissza a hegyoldal mentén kiépített többemeletes házaival, melyek a kikötőt szegélyezik. A sziget neve állítólag a Hotonogo szóból ered, melyből a „Hoto” szócska a halászathoz köthető.


Fotó: © SoraNews24

Az álmos kisváros lakossága összesen 700 főt számol és bár megválasztották az ország 100 megőrzendő és Világörökségi helyszínek közé javasolt történelmi halászfalui közé, még a nemzetközi utazók felfedezésére vár, rengeteg szépséget kínálva a bátor kalandoroknak.

Tsukumi városának kikötőjéből gyors hajójárattal juthatunk el a kicsiny szigetre, 880 jent (kb. 2.500 Ft) kell fizetnünk az odaútért. Hotojima olyannyira aprócska, hogy mindössze 4 km-es területet ölel fel, ellenben számos kalandot tartogat. A mediterrán hangulatot a kristálytiszta kék tenger csillogása még inkább fokozza, de a szigeten sétálva a szűk kis utcák is erősítik bennünk egy olasz nyaralás érzését. A sziget egyike az ország legnagyobb mélytengeri tonhal halászattal foglalkozó térségeinekm ahol sok helyi is aktívan részt vállal a kereskedelemben.


Fotó: © SoraNews24

A szűk utcák miatt kevés autó jár, az emberek sokszor húzós kocsin vagy talicskán szállítják ki a portékákat a térségben.  helyi ételeket is érdemes megkóstolni, melyek sok esetben házikészítésűek – ilyen például a Hyugadon, ami egy tál rizsből áll friss tonhal sashimi szeletekkel a tetején, megszórva külnböző csírákkal, szezámmaggal és nori algával, wasabi tormával tálalva. A halászok eledeleként is ismert Hyugadon-ról az a szóbeszéd járja, hogy több száz éve tölti meg a tengeren hánykolódó éhes halászok bendőjét. A friss és kiadós étel immár 2. éve nyeri el az Oita Gourmet Nagydíjat, melynek köszönhetően egyre több emberhez jut el az ínycsiklandó fogás híre.


Fotó: © SoraNews24

Tehát ha egy pihentető kirándulásra vágynál kedves helyiekkel, finom ételekkel a friss tengeri levegőn, Hotojima szigete semmiképpen nem maradhat ki a következő útitervedből.

Forrás: SoraNews24