Régóta megy a találgatás, hogy a globális vírushelyzet miatt mi lesz az idei Olimpiai és Paralimpiai játékok sorsa Tokióban. Hosszas mérlegelés után tegnap megszületett az Olimpiai Bizottság döntése, miszerint 1 évvel elhalasztják a világ legnagyobb sporteseményét. Ez hatalmas hír és még annál nehezebb döntés lehetett a szervezők részéről, hiszen a történelemben először került ilyenre sor. Az Olimpia már számos bojkottot és botrányt átvészelt, sőt az 1972-es müncheni mészárlást és a 2016-os zika vírust is leküzdötte. Eddig mindössze 3 alkalommal kellett törölni háború miatt – 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben, de az idei Olimpia az első, melyet halasztanak.

A japánok vegyes érzelmekkel fogadták a Bizottság tegnapi bejelentését, hiszen évekig tartó felkészülést követően, egy egész nemzet várta, hogy otthont adjon a legnagyobb sporteseménynek. A legtöbben azonban megértően álltak a koronavírus világjárvány miatt hozott döntéshez. Az elmúlt hetekben végzett vélemény-felmérések is arra engedtek következtetni, hogy az emberek szerint az Olimpiát idén nem kellene megtartani. Ráadásul a Paralimpiai Játékok önkéntesei arra is rávilágítottak, hogy egy esetleges halasztás több időt biztosítana arra, hogy kiépítsék a sportlétesítmények, valamint a tömegközlekedés megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban Japán ismét belekezd a tárgyalásokba mind a szponzorációs együttműködések, mind a létesítmények lefoglalása terén, mielőtt újra nekilátnának a jövő évi Olimpia szervezési munkálatainak. A döntés szerint a versenyeket teljes formájukban fogják megtartani legkésőbb 2021 nyaráig, ugyanakkor változatlanul “Tokyo 2020” néven említik majd.

Kép: © KYODO

Shinzo Abe miniszterelnök szerint az esemény elhalasztása mostantól az emberiség szövetségének tekinthető az újfajta vírus legyőzéséhez. Japán és az Olimpiai Bizottság közös közleményében adta ki, miszerint a versenyek reménysugárként szolgálhatnak a világnak ezen nehéz időkben, míg az olimpiai láng válhatna a fénnyé az alagút végén, melyben a világ jelen pillanatban találja magát. A bizottság az elmúlt időben rengeteg támadást kapott amiatt, hogy ragaszkodott az eredeti ütemtervhez az Olimpia megrendezése kapcsán, ugyanakkor végül fejet hajtott az elkerülhetetlen előtt, a versenyzők és a látogatók egészségét előtérbe helyezve.

Thomas Bach, az Olimpiai Bizottság elnöke is elmondta, hogy az esemény elhalasztása az emberi élet védelme érdekében történik, hiszen a versenyeken mintegy 11.000 sportolót, közel 90.000 önkéntest és több százezer látogatót várnak a világ minden pontjáról.

Forrás: The Japan Times, Japan Inside