2020. áprilisában nyitja meg kapuit az Upopoy Nemzeti Ainu Múzeum és Park Hokkaido szigetén, Shiraoi városánál. A múzeum Japán őslakói, az Ainu nép történelme előtt tiszteleg azzal, hogy igyekszik megőrizni az eltűnőfélben lévő, egyedi kultúrájukat. A látványosság Hokkaido első, és egyben az ország legészakibb nemzeti múzeuma, mindeközben az első Ainu embereknek szentelt múzeum is. Az új létesítmény célja, hogy jobban megértesse és felhívja a figyelmet az Ainu történelemre és kultúrára mind a világ, mind a japán emberek körében. Azon Ainu emberek előtt tisztelegve, akik hozzájárultak kultúrájuk létrehozásához, és új szemléletmódok kialakításában. A kultúra mellett a kortárs ainu kultúra bizonyos részei is kiemelt figyelmet kapnak.

shutterstock_238329676

A múzeum neve, az Upopoy annyit tesz: nagy csoportban énekelni, mely utal a múzeum azon törekvésére, hogy összekösse egymással a látogatókat és az ainu embereket. Helyszín tekintetében a Poroto tó környékére esett a választás, ahol a látogatók állandó kiállítás keretében megtekinthetik az Ainu kultúra, nyelv, örökségek, valamint történelem és mindennapi élet részeit. Emellett a múzeum időszakos kiállításoknak is otthont ad.

A főtermekben bemutatják az Ainu kultúrát, történelmi műemlékeket, valamint egy interaktív zónát, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos Ainu eszközökkel és részt vehetnek egy színházi műsoron, ahol egy dokumentumfilmen mutatják be ezt a különleges kultúrát. A múzeumban japán, angol és ainu nyelven lesznek elérhetőek a tudnivalók. A helyszín másik részében, a Nemzeti Ainu Parkban nyílt területen, interaktív múzeumot tekinthetnek meg a látogatók. A park betekintést nyújt abba a kultúrába, melyet több száz évig ápolgattak a természetben élő ainuk. Egy sűrű erdő szomszédságában, a Poroto tónál a park azt is lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk az Ainu emberek természethez fűződő viszonyát, méghozzá a fák, illetve növényvilágon keresztül. A park továbbá otthont ad egy hagyományos Ainu falunak is, ahol felfedezhetjük a tradícionális Ainu házakat, az emberek mindennapi életét.

UPOPOY-Muzeum_etel

Az érdekességeken felül, kipróbálhatjuk a hagyományos Ainu konyhát főzőprogramok, valamint kóstolók által, de a fafaragásban, hímzésben is jeleskedhetünk, vagy részt vehetünk Ainu táncban, melyhez a zenét hagyományos hangszerek, a mukkuri és tonkori biztosítják. A gyerekek számára különböző játékok mutatják be a történelem és kultúra sokszínűségét.

A múzeum a tervek szerint április 24-én nyitja meg kapuit. Könnyen megközelíthetjük „limited express” gyorsvonattal Sapporo városából, (kb. 65 perc) vagy akár rögtön a New Chitose repülőtérről (kb. 40 perc).

Forrás: JapanToday

Képek: ainu-upopoy.jp