Az ízlelőbimbók időutazása Tokióban

Bár a legkedveltebb ételek trendje időről-időre és régiónként is változhat, egy dolog mégis mindenhol és mindenkor állandó: a japánok étkezésének meghatározó alapköve a rizs.

Azonban az a rizs, amit a mai japán emberek esznek, merőben eltér attól, amit szamuráj-korszakbeli elődeik fogyasztottak. Tokióban egy helyen olyan rizst vásárolhatunk, melynek az íze megegyezik az Edo-korszakra jellemzővel. (Japán utolsó sógunátusának időszaka, mely 1603 és 1868 közötti időszakra vonatkozik.) Az Edo-kori rizshez Tokió Sumida negyedében, egy Sumidaya Shoten nevű rizsboltban juthatunk hozzá. Az Edo rizst nem arról nevezték el, hogy Tokióban termesztik, hanem az Edo-korabeli módszer szerint készítik elő.

Régen ugyanis az embereknek több rizsre volt szükségük, mint amit termeszteni tudtak, ezért az Edo-beli rizskereskedők az ország több részéről vásárolták össze a rizst, amit aztán Edo-ba (mai Tokió) szállítottak, nagy gonddal kiválogatták a régiók legjobb fajtáit, hogy aztán ezeket összekeverjék. A rizsüzlet egy szakértő segítségével követi a hagyományokat, és gondosan válogatja össze a rizsfajtákat, azonban a siker kulcs abban rejlik, ahogy az Edo rizst tisztítják.

Röviden, a tisztítást arra értjük, amikor megtisztítjuk a rizsszemeket, hogy eltávolítsuk a külső rétegeket. Manapság a modern gépek miatt könnyű ez a folyamat: a tisztítás végül egy fényes, fehér színt eredményez, melyet kimondottan ínycsiklandónak tartanak Japánban. Az Edo korban azonban a rizsőrléssel foglalkozó malmok nagyban rá voltak utalva a vízmeghajtású kerekekre, amelyek a malomköveket mozgatták, így a modernkori technikához képest kevésbé voltak hatékonyak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy vékonyabb külső réteget tudtak csak eltávolítani a rizsszemekről.


A jelenlegi és Edo-korabeli rizs

Bár a Sumidaya Shoten nem teljesen a régi iskolát követi, tehát nincsenek vízmeghajtású kerekek, úgy állítják be a gépeket, hogy lényegesen kisebb réteget távolítsanak el, ezzel borostyán színű rizst eredményezve. Ezt a fajta rizst ugyanúgy elkészíthetjük, mint bármelyik másikat, azonban néhány javaslat megfogadásával, még finomabbá tehetjük: eszerint egy gyors és könnyű átmosással, valamint 2-3 forgatással a főzés előtt, fokozhatjuk az ízlelőbimbóink örömét. Ezt követi egy hosszabb áztatási folyamat, ugyanis a rizst érdemes főzés előtt 2-3 órára vízben hagyni.

A rizsüzlet dolgozói szerint, ha rizsfőzőt használunk, érdemes gyorsfőzésre állítani a gépünket, mert a magas hőmérséklet gyors főzéssel párosulva kihozza a rizs legfinomabb ízét. A mostani rizsfajtákhoz képest teltebb ízre számíthatunk, ami olyan mintha minden falattal édeskésebb lenne. Az Edo rizs két kiszerelésben kapható: a 300 g-os csomagolás mesés ukiyo-e festményt visel a Fuji hegyet ábrázolva (648 jen), mely kapható nagycsaládos kiszerelésben is (5 kg) 2.450 jenért.

Az üzlet hétfői napok kivételével reggel 9-től este 6-ig tart nyitva.

Képek: ©soraNews24

Forrás: SoraNews24