Shikoku szigete egyike Japán négy főszigetének – Hokkaido, Honhsu és Kyushu mellett, melyet a Seto Beltenger és a Csendes-óceán határol. A teljes sziget összesen 4 prefektúrára osztható: Tokushima, Kagawa, Ehime és Kochi. Politikai, gazdasági, valamint kulturális tekintetben leginkább Kansai régióhoz hasonlítható, ahol olyan városok találhatók, mint Oszaka vagy Kiotó. A sziget miden szempontból tökéletes helyszín egy utazáshoz: hegyekben, folyókban gazdag, rengeteg ínycsiklandó helyi specialitást kóstolhatunk meg, hagyományos kultúrája és hosszú múltra visszanyúló történelme sokakat magával ragad.

Három híd ível át Honshu szigetéről a Seto Beltengeren, melyeken megközelíthető Shikoku szigete: az Akashi Kaikyo híd Kobe városát köti össze az Awaji szigeten keresztül a Tokushima prefektúrában fekvő Naruto városával. A Seto-Chuo autópálya (6 hidat magában foglaló Seto-Ohashi híd) Hayashima városát teszi elérhetővé a Kagawa-beli Sakaide várossal, míg a harmadik híd, a Nishi-Seto autópályán keresztül (6 hidat magában foglaló Kurushima-Kaikyo híd) Onomichi és Imabari városát kapcsolja össze.

Ha igazán japán élményekre váágyunk az ország hagyományos arcával, akkor Shikoku szigetét mindenképpen szőjük bele útitervünkbe. Idén ősszel induló Momiji: őszi nagykörút Shikoku érintésével körutazásunk látogat el többek között Matsuyama városába, hogy megismertesse a sziget sajátosságait.

Ismerj meg 14 különleges élményt, melyet kizárólag Shikoku szigetén tapasztalhatsz meg:

 1. Reggeli egy hagyományos japán teaházban, a Ritsurin kertben

  kagawa_takamatsu_ritsurin
  Költsd el reggelidet az ország egyik legszebb kertjére néző kilátással, a Ritsurin kertben, mely visszahozza a feudális Japán korszak hangulatát. A terebélyes kert összesen 6 tavacskát és 13 dombot foglal magában, melyet 1.000-nél is több növénnyel színesítettek. Érdemes felkeresni a tavaszi vagy őszi hónapokban, amikor a színek kavalkádja minket is a földbe gyökerez. A kert leggyorsabban egy rövid sétával érthető el a Ritsurin Koen Kitaguchi JR állomástól, 410 jenért tekinthetjük meg.

 2. Letekintés a felhőtengerre

  Nap mint nap kora reggel a Yoshino folyóból felfelé szálló köd varázslatos jelenséget hoz létre, méghozzá egy felhőtenger formájában, mely megbújik a hegyek között. A Tokushima prefektúrában található Ahashi kilátóból megszemlélhetjük ezt a páratlan kilátást, sőt néhány fotót is lőhetünk. A legideálisabb erre a március-április vagy az október és december közötti időszak. Magaslaton hűvösebb időre számíthatunk, így néhány réteg meleg ruhát feltétlenül kapjunk fel a hideg ellen.

 3. Átkelés az Iva völgyön

  Nem a megszokott módon, hanem egy átcsúszópályán, 30 másodperc alatt: a Forest Adventure Iya Valley nyújt lehetőséget erre a különleges élményre, de ha inkább maradnánk a földön, akkor is nyílik egy érdekes programlehetőség a számunkra. A Kazurabashi függőhíd indákból készült és a völgy kellős közepén helyezkedik el. Kipróbálhatjuk milyen lehetett a múltbeli emberek élete, akik szintén ezen a hídon átkelve jutottak A-ból B-be. A 45 méter hosszú függőhíd 14 méter magasan ível át a folyó felett, de nem kell aggódjunk, mert nemrégiben erősítették meg kábelekkel, így teljesen biztonságos.

 4. Naruto örvényeinek káprázatában

  A Naruto anime sorozat rajongói tudják, hogy a Narutomaki után kapta a nevét, amit sokszor ramenben is felszolgálnak. Ugyanakkor a Narutomaki is kapta valahonnan a nevét, méghozzá a Tokushima prefektúrában lévő Naruto szoros mentén megtekinthető, láványos örvényekről. Különösen tavasszal lenyűgözőek, amikor akár a 20 méteres szélességet is elérhetik, 20 km/órás áramlással. Ha elég bátrak vagyunk, városnéző hajóra is szállhatunk, ami egészen közel visz minket az örvényhez.

 5. Udon készítés

  Számos étterem és főzőiskola biztosít olyan rövid tanfolyamokat, órákat, ahol elkészíthejük a saját udon tésztánkat. Nem csak finom falatokat kóstolhatunk meg a helyi specialitások közül, de a legtöbb hleyen oklevelet is kapunk munkánk gyümölcseként.

 6. Megmártózás a Dogo Onsenben

  Ehime_dogo_onsen

  A kisvárosban rengeteg ryokan, templom és vásárlóutca közül választhatunk, ahogy fürdőházak közül is bőven válogathatunk. Azonban, a legismertebb és egyben legikonikusabb fürdőház a Dogo Onsen Honkan, mely kanyargós lépcsőivel és folyosóival állítólag inspirációként szolgált Miyazaki Hayao Chihiro szellemországban című művéhez. A belépő 1 óra időtartamra jogosít fel a fürdőben, ennek ára 410 jentől kezdődik.

 7. Halsütögetés nyílt láng felett

  Kochi térségének különlegessége a katsuo no tataki, ami valójában egyfajta tonhalból (bonitó) készült szeleteket jelent. Ezeket szalmából rakott tűzön sütik meg, mielőtt sashimit készítenének belőle. A Tosa Tataki Dojo nevű helyen a hagyományos módon próbálhatjuk ki ezt a helyi finomságot, ráadásul rizs és miso leves kíséretében – ezért kb. 2.000 jent kell fizetnünk.

 8. Bálnales

  Okinava bálnales

  Hajózz ki a Csendes óceánra egy Kochi-beli halászhajó fedélzetén, hogy megtekinthesd az óceán csendes óriását vagy akár az éppen arra haladó delfineket! Minden túra nagyjából 4 órát vesz igénybe, és mivel a halászhajók mérete kicsinyke, egészen közel, akár 50-100 méterre is megközelíthetőek a bálnák. Ugyanakkor fontos tudni hogy a legtöbb társaság nem biztosít visszatérítést abban az esetben, ha nem bukkannának fel a túra ideje alatt. Az Ogata nagyjából 6.000 jenért indít bálnalesre csoportokat.

 9. Vízisportok és izgalmas kalandok

  Kochi prefektúra ideális a vízisportok szerelmesi számára, hiszen végtelen lehetőség közül válogathatunk, úgy mint canyoning túra vagy búvárkodás Japán legtisztább vizében.

 10. Indigófestés Mima városában

  Tokushima prefektúrában Mima városát kell felkeressük, ha csodás indigó termékekre szeretnénk szert tenni. Itt akár saját magunk is készíthetünk textil zsebkendőt, méghozzá a hagyományos módon. A festés mindössze fél órát vesz igénybe, és ameddig szárad a festék, felkerekedhetünk egy városnézésre az Edo hangulatát idéző épületek között. A szuvenír üzletek mellett, rengeteg ryokan közül válogathatunk, ahol kipihenhetjük az egész napos járkálást.

 11. Washi képeslap készítés

  Washi papírt és abból készülő ajándékokat Japán-szerte sok helyen vehetünk, de Kochi-ban az Ino-cho Múzeumban különleges élményben lehet részünk. 1 óra alatt elsajátíthatjuk a washi papír készítéséhez hasonló folyamatot, melynek végén egy igazán egyedi ajándékkal térhetünk haza. Amíg a képeslap szárad, körbe járhatjuk a múzeumot, hogy többet megtudhassunk a tosa washi papír történelméről.

 12. Balszerencse elűzése a Shodoshima Kankakei libegőnél

  A Shodoshima szószerinti fordításban annyit tesz: kis bab sziget, ami arra enged következtetni, hogy a sziget szójaszósz termeléséről, valamint oliva ültetvényeiről ismert. A libegőre felpattanva eljuthatunk a gyönyörű kilátással kecsegtető hegytetőre és túraúthoz. Ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a kawaranage hagyományát, mely során kis agyag korongokat hajítanak le a hegyről és ha átmegy egy is a karikán, szerencse ér.

 13. Shikoku 88 templom zarándokút bejárása

  tokushima_naruto_ryozenji

  Shikoku híres 1.200 km-es zarándokútjáról, ami körbejárja a teljes szigetet, 88 templomot érintve. Az utat a shingon buddhizmus alapítója tiszteletére hozták létre, melyet gyalogosan 6 hétbe telik végigjárni. A legtöbben az 1-es számú, Ryozenji templomnál (Tokushima) kezdenek neki az útnak, de igazából bárhol nekikezdhetünk.

 14. Kirándulás a művészetek szigetén, Naoshimán

  Naoshima_Art

  A modern művészetek szigeteként ismert Naoshima leginkább színes tök szobráról híresült el a köztudatban, melyet Yayoi Kusama tervezett. A művészetek rajongói egy rövid komp kirándulás után juthatnak ide Shikoku szigetéről. Kihagyhatatlan múzeumnak számít a Benesse House, a Teshima-, valamint a Chichu Művészeti Múzeum, amit gyakorlatilag egy domb alá építettek, nemzetközi alkotók munkáinak otthont adva.

Forrás: The TravelinternTourism Shikoku