Régóta megy a találgatás, hogy a globális vírushelyzet miatt mi lesz az idei Olimpiai és Paralimpiai játékok sorsa Tokióban. Hosszas mérlegelés után tegnap megszületett az Olimpiai Bizottság döntése, miszerint 1 évvel elhalasztják a világ legnagyobb sporteseményét. Ez hatalmas hír és még annál nehezebb döntés lehetett a szervezők részéről, hiszen a történelemben először került ilyenre sor. Az Olimpia már számos bojkottot és botrányt átvészelt, sőt az 1972-es müncheni mészárlást és a 2016-os zika vírust is leküzdötte. Eddig mindössze 3 alkalommal kellett törölni háború miatt – 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben, de az idei Olimpia az első, melyet halasztanak.

A japánok vegyes érzelmekkel fogadták a Bizottság tegnapi bejelentését, hiszen évekig tartó felkészülést követően, egy egész nemzet várta, hogy otthont adjon a legnagyobb sporteseménynek. A legtöbben azonban megértően álltak a koronavírus világjárvány miatt hozott döntéshez. Az elmúlt hetekben végzett vélemény-felmérések is arra engedtek következtetni, hogy az emberek szerint az Olimpiát idén nem kellene megtartani. Ráadásul a Paralimpiai Játékok önkéntesei arra is rávilágítottak, hogy egy esetleges halasztás több időt biztosítana arra, hogy kiépítsék a sportlétesítmények, valamint a tömegközlekedés megközelíthetőségét a mozgáskorlátozottak számára.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban Japán ismét belekezd a tárgyalásokba mind a szponzorációs együttműködések, mind a létesítmények lefoglalása terén, mielőtt újra nekilátnának a jövő évi Olimpia szervezési munkálatainak. A döntés szerint a versenyeket teljes formájukban fogják megtartani legkésőbb 2021 nyaráig, ugyanakkor változatlanul „Tokyo 2020” néven említik majd.

Shinzo Abe miniszterelnök szerint az esemény elhalasztása mostantól az emberiség szövetségének tekinthető az újfajta vírus legyőzéséhez. Japán és az Olimpiai Bizottság közös közleményében adta ki, miszerint a versenyek reménysugárként szolgálhatnak a világnak ezen nehéz időkben, míg az olimpiai láng válhatna a fénnyé az alagút végén, melyben a világ jelen pillanatban találja magát. A bizottság az elmúlt időben rengeteg támadást kapott amiatt, hogy ragaszkodott az eredeti ütemtervhez az Olimpia megrendezése kapcsán, ugyanakkor végül fejet hajtott az elkerülhetetlen előtt, a versenyzők és a látogatók egészségét előtérbe helyezve.

Thomas Bach, az Olimpiai Bizottság elnöke is elmondta, hogy az esemény elhalasztása az emberi élet védelme érdekében történik, hiszen a versenyeken mintegy 11.000 sportolót, közel 90.000 önkéntest és több százezer látogatót várnak a világ minden pontjáról.

Forrás: The Japan TimesJapan Inside