Matsuyama (松山) Shikoku szigetének legnagyobb városa, egyben Ehime prefektúra fővárosa. Leginkább eredeti állapotában fennmaradt, gyönyörű kastélyáról ismert, mely a város szívében helyezkedik el. Innen pompás kilátás tárul elénk a városra, valamint a Seto Beltengerre. A japán regények szerelmesei számára pedig Natsume Soseki Botchan c. története is ismerős lehet, ami Matsuyama városában játszódik a Meiji restauráció idején. Sokak szerint a regény miatt válhatott országszerte ismerté Matsuyama, hiszen a Dogo onsen gyakran említésre kerül benne, mely amellett, hogy Japán legrégebbi forróvizes fürdőinek egyike, ma már Matsuyama egyik kiemelt turista látványossága is.

Ehime_dogo_onsen

Dogo Onsen Honkan a városrész fő látványossága, egyben szimbóluma, amely 1894-ben, a Meiji korszakban épült. Fa kialakítású belsőtere, kígyózó, labirintusra emlékeztető lépcsői és folyosói általában hemzsegnek a vendégektől és a szorgos személyzettől, ami állítólag inspirációként szolgált az Oscar-díjas Chihiro Szellemországban c. anime megszületéséhez.

A régi stílushoz híven, a férfi és női fürdők külön helyezkednek el az épületben. Az első emeleten található a legnagyobb fürdő, mely a Kami no Yu, vagyis az istenek fürdője nevet viseli, miközben a kisebb, ámbár jobban elhatárolt fürdők a második emeleten kaptak helyet, ezeket Tama no Yu néven emlegetik, másnéven a lelkek fürdőjeként. A második emeleten egy nagy közös tatamis szoba, a harmadikon pedig kisebb privát szobák gondoskodnak a fürdőzők pihenéséről. A látogatók 4 különböző belépőjegy közül választhatnak a meglátogatni kívánt emelet függvényében.

A császári család 1899-es látogatásához egy külön részleget húztak fel, mely kizárólag az ő számukra fenntartott. Ezt a különleges szekciót a Yushinden névre keresztelték, és érdekessége, hogy 1952 óta egy uralkodó sem vette használatba. Azonban, az érdeklődők tehetnek egy rövid túrát, hogy megtekintsék a fényűzően kidíszített szobákat és külön, a császár számára kialakított fürdőt.

A főépület 2. emeletén egy kis kiállítást is megtekinthetünk, ahol az onsen történelmi dokumentumaiba nyerhetünk betekintést, továbbá régi belépőjegyeket, úgynevezett fából készült yufuda-kat csodálhatunk meg, melyeket a múltban a helyi fürdőkben jegyként használtak. Az épületet számos kócsagról készült festmény, illetve szobor díszíti, mivel egy legenda szerint a helyi vizek gyógyították meg egy sérült fehér kócsag lábát.

2019. januárjában egy 7 éves felújítási munkálat vette kezdetét, mely során a fürdőházat részlegesen lezárják a látogatók elől. A felújítás első szakaszában két kisebb fürdőt hagynak nyitva az első emeleten, az épület további részei, így a 2-3. emelet is zárva tartanak. Az épület egyes részeit lefedik kívülről, másokat szabadon hagynak a látogatók előtt.

A Dogo onsen környéke más látványosságokat is tartogat a látogatók számára: a legújabb fürdőház, az Asuka no Yu mindössze 100 méterre fekszik a főépülettől. Az igényesen kialakított onsen fürdő 2017-ben nyitotta meg kapuit. Az épület szomszédságában még egy fürdőépület található, a Tsubaki no Yu, melyet a 80-as években építettek és amely hasonlóan a főépülethez, nemek szerint elkülönített, beltéri fürdőket kínál a látogatóknak.

Az onsen fürdők leggyorsabban a Dogo Onsen állomástól megközelíthetőek, de maga az állomás is lenyűgöző építészeti remekmű, mely hűen tükrözi a Meiji korszakot. Gyakran az állomás előtt a Botchan nevet viselő gőzmozdony is kiállításra kerül, de az állomás közelében minden órában meghallgathatjuk ahogyan a Botchan Karakuri óra zenél és megjelennek a regény alakjai. A téli hónapokban a közeli lábfürdő segít felmelengetni az arra járókat. Az állomást egy hosszú, fedett bevásárlóutca köti össze az onsen főépületével. Rengeteg helyi árus értékesíti itt portékáját, ahol jobban beletekinthetünk a térség specialitásaiba mind gasztronómiai, mind kulturális szempontból. Az üzletek többsége este is nyitva tart, így sokszor a ryokan vendégei yukata-t öltve járnak fel-alá, ami igazán kellemes hangulatot kölcsönöz az onsen városkának.

Shiki Emlékmúzeum Matsuyama egyik legismertebb alakja előtt, Masaoka Shiki előtt tiszteleg, aki bevezette a modern haiku költészetet. A múzeumban megtekinthetők a költő versei, festményei és az életét bemutató egyéb dokumentumok. A Dogo Park egy egykori kastély területén fekszik, bár a romok már alig felismerhetőek, így inkább tavaszi cseresznyevirágzás-nézés helyszíneként él a köztudatban. Amikor kellemes az idő, sokan térnek ki piknikezni vagy sütögetni.

A város legismertebb temploma az Ishiteji 20 perces sétával, vagy egy rövid buszos utazással közelíthető meg a Dogo Onsen állomástól. Több épületet, egy 3 szintes pagodát és egy kaput foglal magában, melyeket nemzeti kincsként tartanak számon. A templom érdekessége továbbá, hogy egy barlangon keresztül egy másodlagos templomegyütteshez juthatunk el. Ha a szerencse is mellénk szegődik, egy éppen zarándokútját bejáró szerzetessel is találkozhatunk. Ugyanis a város összesen 8 templomnak ad otthont a Shikoku szigetet körbejáró 88 templomból álló zarándokúton, mely a shingon buddhizmus alapítója, Kobo Daishi előtt tiszteleg.

ehime_matsuyama_iwayaji

Az Isaniwa szentély szintén az állomástól néhány száz méterre található. Egy hosszú lépcsősor vezet felfelé, ahol a Hachiman építészeti stílusban épült szentély magaslik. A stílus sajátossága a két csarnok, melynek tetőszerkezete összeér, így gyakorlatilag egy egységes épületről van szó. A rejtett folyosók és cinóbervörösre festett oszlopok és falak mind e stílust jelölik.

Matsuyama kastély

A város alighanem legjelentősebb látványossága a Matsuyama kastély, mely Japán eredeti állapotában megmaradt 12 kastélyának egyike.  A kastély nem csak az egyik legérdekesebb, de talán a leglátványosabb építmény is. A Katsuyama hegyen helyezkedik el, ezáltal rendkívüli rálátást biztosít a városra, emellett a kastélyt körülvevő 200 cseresznyefa ideális egy hosszú sétához különösen virágzás idején (késő márciusban, kora áprilisban).

Matsuyama_Castle_Tower

A kastélyt 1602 és 1628 között építették, majd 1635-ben az uralkodó Tokugawa család rokonai, a Matsudaira család kezébe került és egészen a feudális korszak végéig az ő kezükben is maradt. A jelenlegi 3 emeletes tornyot 1820-ban adták hozzá az épülethez, miután az eredeti 5 emeletes egy villámcsapás áldozatául esett. A kastély tökéletes mintapéldája a feudális kor kastélyainak, hiszen a legfőbb védelmi vonal, a Honmaru a hegytetőn található, melyhez számos jól őrzött kapun juthattak el. A főtorony egyike az ország azon kevés épületének, melyek több szárnnyal is büszkélkedhetnek. Az épület emelett egy másodlagos tornyot és kisebb tornyokat is magában foglal, mellyel grandiózus külsőt kölcsönöz a kastélynak. Így nem csupán kívülről érdemes körbejárni, belül is felfedezhetünk érdekességeket, például a Matsuyama történelmét, a feudális korszakot bemutató kiállítást. Annak ellenére, hogy a kastély a hegytetőn található, könnyen megközelíthető a felvonóval, miközben gyönyörködünk a Katsuyama hegy szépségében. Azonban, ha gyalogosan tennénk meg az utat, akkor is nagyjából 15 perc alatt feljuthatunk.

A hegy lábánál fekszik a Ninomaru kert, ami a korábbi másodlagos védelmi vonalat is magában foglalja, innen ered a Ninomaru név. Ezen a területen helyezkedtek el többek között a nemesek rezidenciái. Mára már egyik épület sem maradt fenn, helyette parkká alakították, ahol temérdek növény, sőt kis tavak is megtalálhatók.

Szeretnéd felfedezni Matsuyama hangulatos városkáját? Csatlakozz őszi körutazásunkhoz, ahol többek között ide is ellátogat csoportunk.

Forrás: Japan Guide