A cseresznyevirágzás időszak végével minden zöldellő édenkerté válik Fukushima prefektúrában. Májussal a hőmérséklet jócskán felkúszik, így a hegyeket beborítja a zöld növényzet, majd nyáron megkezdődik a gyümölcsszedés időszaka. Rengeteg gyümölcsöskert közül válogathatunk ilyenkor, ahonnan a szedd magad szellemiségében édes, szezonális gyümölcsöket vihetünk haza. Akár a természet hívószavára, akár a friss gyümölcsökre áhítozunk, a régió lehetőségek egész hadát sorakoztatja fel előttünk:

1. Azuma-kofuji hegység

Kép: twitter.com/jaimessincioco

A hegység 1.707 méteren magaslik Fukushima városánál. Nevét egy érdekességről kapta, ugyanis nagyon hasonlít a Fuji apró mására, innen a Kofuji, vagyis „kis Fuji” elnevezés. Leginkább az őszi hónapok során kedvelt túra helyszín, de a tavaszi időszakban is sokan menekülnek ide a nagyvárosokból egy kis feltöltődés végett. Sokan felmásznak a kráterhez is a hegyi ösvényen felfelé, hogy letekintsenek Jododaira és Fukushima városokra.

2. Tatsuzawafudo vízesés

A vízesés Inawashiro-nál található, régóta igen kedvelt fotós helyszín, azonban a turisták körében is egyre népszerűbb. Emellett szent helynek számít, mert Fudoson buddhista istenségnek a vízesés alatt állítottak szentélyt. Talán misztikus hangulata miatt vagy a természet szépségéből adódóan, de különösen sokan látogatnak ide a tavaszi hónapokban. Emellett, a közeli kilátóból megtekintjetjük a vízesést teljes pompájában és ha szerencsések vagyunk, még szivárványt is láthatunk, amikor a nap megcsillan a vízzuhatagon.

3. Oguninuma lápvidék

Japánban kevés lápvidéket találni, ezért különösen mesés élményben lehet részünk az érintetlen természet ölén. Közel 300 féle hegyi növény virágzik június és október között, de a lápvidék különösen kedvelt június és július hónapokban, amikor a liliomok sárga szőnyegtakaróként borítják a tájat.

Fukushima prefektúra az ország 2. legnagyobb barack termesztő vidéke, amellett a japánok édes és lédús gyümölcsei miatt szintén előszeretettel látogatnak ide. A barackfélék mellett almát, körtét, szőlőt, valamint cseresznyét is bőven találhatunk a gazdag gyümölcsösökben. A régióban a hosszú napos órák és a kevéske csapadék miatt ideális a környezet a gyümölcstermesztéshez. A legnépszerűbb fellőhelyek az 5-ös, illetve a 13-as út mentén találhatók, ahol gyakorlatilag egymás mellett sorakoznak fel a gyümölcsöskertek és üzletek, ahol június közepétől egészen kora decemberig kipróbálhatjuk a gyümölcsszedést. A következő gyümölcsösökben izgalmas élményeket szerezhetünk, például igazi barackos fagyitortát és kizárólag itt kapható barackos pizzát is kóstolhatunk.

1. Azuma

A gyümölcsös az 5-ös út mentén fekszik, mozgáskorlátozottak számára is elérhető. A barack mellett cseresznye, körte és szőlő termesztésével is foglalkozik. Az üzletben lágy gyümölcsfagylaltokat kóstolhatunk, melyek mindig az éppen aktuálisan leszedett gyümölcsökből készülnek, így rendlkívül kelendőek a látogatók körében.

2. Marusei

A gyümölcsös a 13-as út mentén található, két Tokyo Dóm méretű területen, ahol több mint 50 féle gyümölcsöt termesztenek – ebből legalább 10 különböző barack fajtát. A gyümölcsszedésen kívül érdemes ellátogatni a közeli kávézóba, a Mori no Garden-be, ahol ínycsiklandó finomságokat kóstolhatunk, melyek egy az egyig friss gyümölcsökből készülnek. A legtöbben kifejezetten a barackos fagyitorta miatt látogatnak ide, amit sokak szerint vétek kihagyni. Emellett persze szezonális gyümölcsökből készült édességeket is kipróbálhatunk.

3. Ono Farm

Az Ishikawa-machi-nál található farm a szokásos gyümölcsszedésen felül szezonális eseményeket is szervez a látogatók számára: cseresznyevirág-nézést tavasszal, sörkertet nyáron, alma sütögetést télen. Az Orageno nevű kávézóban házi gyümölcsleveket és kizárólag itt elérhető édességeket kóstolhatunk. Amit a helyiek mindenképpen ajánlanak, az a pizza, amit friss gyümölcsökből és zöldségekből készítenek. Ráadásul, különleges ajándékokat is beszerezhetünk, úgy mint gyümölcsös sörök, édességek, gyümölcslevek, lekvárok.

Az élet tehát nem áll meg Fukushimában a cseresznyevirágzással, sőt igazán azzal kezdődik! A természet feléledése kétségkívül az egyik legszebb időszak, de az érintetlen tájak és a helyi gyümölcsök az év többi részében is kecsegtető programok lehetnek.

Forrás: Ikidane Nippon