Elgondolkodtál már szamurájos film nézése közben, hogy vajon miért félig kopasz a fejük? Ezt a furcsa frizurát chonmage-nak nevezik, melynek sajátossága, hogy homloktól felfelé a haj egy részét leborotválják, míg a többit hátul felfogják. Ez a stílus még a Nara korszakban jelent meg, és kizárólag a szamuráj harcosok viselete volt, tehát már akkor is különleges stílusnak számított. Ellenben mások is szívesen követték a trendet, ámbár a „nem szamuráj” chonmage formájában különbözött a valódi harcosokétól, és a társadalmi rang függvényében is változott. Mivel akkoriban a szamurájok a társadalom felsőbb rétegeihez tartoztak, végül a chonmage is a társadalmi státusz szimbólumává vált. Egyes korabeli művészek az alsóbb osztályú embereket rendezetlen hajjal ábrázolták műveiken az osztályok közötti különbség szemléltetéseként.

Miért hordták felfogva a hajukat, mi volt a célja? Állítólag a szamurájok sisakjához, a kabuto-hoz volt köze, melyet a chonmage megakadályozott a harc közbeni leeséstől.

Kép: Flickr

Manapság már ritkán találkozhatunk ezzel a stílussal a hétköznapokban, azonban valahol mégis: a sumo mérkőzések alatt ismerős lehet. Bár, a sumo birkózók ugyanúgy felfogják hátul a hajukat, az ő fejük nincs leborotválva, mint a szamurájok esetén. Az ő hajviseletük az úgynevezett oicho stílusú chonmage, melynél a haj végét legyező alakra formázzák. A szamuráj hajviselet modern változata a szamuráj konty, mellyel azért még lépten-nyomon az utcán is találkozhatunk.

Forrás: Ikidane Nippon