Odalenn délen édes édent remélsz…

       

Tulajdonképpen meg is kapjuk az édeni élményeket, ha a katarzist nem a nyüzsgő városok forgataga jelenti számunkra, ha nem bánjuk, hogy a természetet még nem sikerült teljesen megszelídítenünk, és leginkább, ha nem jövünk zavarba egy meztelen fürdőzéstől.

Yakushima szigete már-már fogalom az érintetlen természetre vágyók körében, de most egy talán kevéssé ismert nevezetességét szeretném bemutatni – a Hirauchi Kaichu Onsen-t.

Sok tekintetben eltér a hagyományos onszenektől, de talán az elhelyezkedése a legszokatlanabb. A nap nagyobb részében, a fürdőhely víz alatt van, de nem a hagyományos értelemben, hiszen a fürdőt maga az óceán lepi el dagály idején, és csak apálykor tudjuk élvezni a föld alól feltörő meleg gyógyvizet. Érdemes ellenőrizni tehát az apály időpontját, ellenkező esetben az onsen “hűlt” helyét, pontosabban hűlt vizét találjuk csak. Itt nincsenek öltözők, nincs zuhany, nincsenek padok, székek, tisztálkodási szerek – kizárólag néhány tálka, és egy bambuszból készült kis árnyékoló. Ja és van még egy becsületkassza is, 200 yent illik bedobni…

Ellentétben a legtöbb onsennel, a Hirauchi Kaichu koedukált fürdő. Ez talán rossz hír a szégyenlősebbeknek, de az anyatermészet keblén ez magától értetődő. Tetoválással nem illik bemenni a medencébe, de ha megkérdezzük a fürdőzőktől hogy zavarja-e őket, általában nem fognak tiltakozni. Apropó: belépés! Ne felejtsétek a cipőtöket a kijelölt helyen levenni, mert azt kevésbé tolerálják a helyiek, ha cipőben sétáltok a szent medencéhez.

Vendégszerzőnk: Horváth Zoltán