Ha nem is vagyunk spirituális beállítottságúak, a Kumano Kodo zarándok útvonal bejárása és a Koya hegyen tett látogatás a helyi buddhista szerzetesekkel, így is nagy hatással tehet ránk. Ugyanis Wakayama prefektúra ezen fellegvára igazán misztikus légkörrel bír, így egyike Japán legnagyobb tiszteletnek örvendő helyeinek. Kansai régió hegyvidékes tájai és sűrű erdei miatt kedvelt térségét a korai feljegyzésekben „a halottak földjeként” tartották számon, ahol a lelkek átkelnek mielőtt eljutnának a túlvilágra.

A régió tájait vizslatva – hajdani időket idéző partjaival, kanyargós, erdőkön átívelő vidéki útjaival, kristálytiszta vízű folyóival – nem is merül fel bennünk honnan eredhet a hely hírneve.

Kumano Kodo zarándok utak

A Heian korszakban Kumano régió három nagyszentélyét, az úgynevezett Kumano Sanzan-t igen nagyra becsülték: a hármasba tartoztak a Kumano Hayatama Taisha, a Kumano Hongu Taisha és a Kumano Nachi Taisha. Elismertségük végett utakat alakítottak ki, melyeken a nagyszentélyek egészen Kiotóból megközelíthetőek voltak. Az ország minden részéről érkeztek ide látogatók, tekintet nélkül társadalmi rangjukra, így számos előkelő család, szamuráj és közember járta be a Kumano Kodo zarándok utakat. A Hayatama Taisha szentélynél lehetőségük nyílt megtisztulni múltjuk bűneitől, a Nachi Taisha szentélynél elmélkedhettek jelenükön, míg a Hongu Taisha szentélynél lehetőségük volt imádkozni a kedvező jövőért. Bár a zarándokút közel sem annyira veszélyes, mint a múltban, még a mai napig kihívásokat tartogat: a négy főút eltér mind hosszábban, mind bonyolultságában, de mindegyik sajátos betekintést nyújt a zarándoklat kihívásaiba.

A jelen megbecsülése

Több száz esztendeje ültetett örökzöldek hada árnyékolja be a Nachi Taisha szentélyhez vezető Daimon-zaka lejtős útját. Több mint 200 lépcsőfok vezet felfelé, de miközben felfelé haladunk megcsodálhatjuk az alattunk elterülő völgyet és a Kii hegység üde zöldjét. A hegyek között megbúvó 3 szintes, élénk vörösre festett pagoda magasztos hangulatát a Nachi vízesés teszi még különlegesebbé. Egyben egyike Kumano 3 eredeti ima helyszínének, sőt magát a vízesést istenségként tartják számon. Általában ez a szentély a zarándokút utolsó állomása, melyet a múltban többnapos séta, hegymenet után értek el a megtisztulni vágyók.

Nyitott szívvel a jövő előtt

A Kumano Hongu Taisha szentélynél állítólag megtalálhatjuk az utat a vágyott jövő felé. A szentély felé vezető úton számos érdekességet tekinthetünk meg, így a Kazan császárt ábrázoló Gyuba-doji szobrot. A szó maga három részletből tevődik össze: a „gyu” szótag tehenet jelent, a második „ba” szótag pedig lovat. Ehhez tevődik hozzá a „doji” vagyis gyermek szótag, tehát lovon és tehenen ülő gyermekre utal, melyet a szobor valójában is ábrázol. A fiatal uralkodó mindössze 2 évig irányította az országot, (984 és 986 között) az udvar nemesei politikai ügyeskedések árán rávették a „trónról” való visszalépésre. 19 éves korában zarándokolt először Kumano-ba. Az uralkodó szobra mellett egy másik kiemelkedő alak szobrát is megcsodálhatjuk, méghozzá a Shugendō alapítójának kőből készült mását.

A múlt bűneinek megtisztítása

Végül a Kumano Hongu Taisha szentély, mely egykoron olyan nagy területen feküdt, hogy akár egy kisvárosnak is elmehetett volna. Az 1889-es áradások után megmenekítették és jelenlegi helyére tették át.  Napjainkban a világ legmagasabb torii kapuja (Otorii) a szentély eredeti helyén áll.

A zarándokok úgy vélték, a szentélynél megtisztíthatjuk lelkünket a múlt bűneitől. Persze a megtisztulás mellett maga a szentély is egy varázslatos élménnyel gazdagít, hiszen az épület már-már beleolvad a természetbe. Egyik különlegessége, hogy shinto szentély ellenére, vannak olyan részei, melyeket kifejezetten buddhista tanok gyakorlására építettek még a Meiji restaurációt megelőzően.

Éjszakázás egy templom szálláson a Koya hegyen

A múltban is sok zarándok egy shukubo, vagyis templom szálláson megpihenve hajtotta éjjelente álomra a fejét. A buddhizmus fellegvárára, a Koya hegyre manapság pedig kifejezetten jellemző, hogy az ide térők kipróbálják ezt az autentikus élményt. A szállásokon mi magunk is szerzetesnek érezhetjük magunkat: hozzájuk hasonlóan, vegetáriánus fogásokat kóstolhatunk, sőt akár részt is vehetünk a meditációkon. Miközben a Koya hegyen nem kell megfosztanunk magunkat az üzletek adta finomságoktól, úgy érezhetjük, közben tettünk egy ugrást a múlt egyik aprócska hegyi falujába.

Mielőtt azonban nyugovóra térnénk, tegyünk egy látogatást a Koya hegy egyik misztikus látványosságához, az Okunoin temetőhőz, ahol több mint 200.000 sírkő található, és az azokat körülvevő cédrusok éjszaka különösen sejtelmes hangulatot kölcsönöznek a helynek. Számos történet köthető a temetőhöz, például a hívek szerint mauzóleumában, Kukai a mai napig mély meditáció állapotában van, ezért a nyughely közelében kialakított konyhában minden reggel elkészítik neki az ételét.

Ha ellátogatnál a Koya hegyre, csatlakozz tavaszi Sakura EXTRA körutazásunkhoz!

Forrás: Gaijinpot