Tengerparti pihenés és szórakoztató programok egy hangulatos kis szigeten


Kép: Flickr

Csupán egy rövid vonatozással Enoshima (江の島) kellemes hangulatú szigetére juthatunk, melyre egy híd vezet a főszigetről. Kicsiny mérete ellenére látnivalók széles skálája sorakozik fel az ide érkezők előtt: megtekinthetjük a helyi szentélyt, tehetünk egy sétát a parkban vagy letekinthetünk a kilátóból, miután bejártuk a közeli barlangokat. Sőt, amikor az időjárás is a mi oldalunkon áll, a Fuji hegyre is remek rálátásunk nyílhat.

A sziget valójában két részre osztható: a tengerpartos, kikötőkkel szegélyezett, valamint az erdős – hegyes területekre. Míg előbbi esetében kiváló a közlekedés, a hegyre gyalogosan vagy fizetős mozgólépcsőn juthatunk fel – közben rengeteg látványosságot megtekintve. Itt található többek között a számos szentély épületből álló Enoshima szentély, melyet Benten istennőnek, a jószerencse, bőség, zene és tudás istennőjének szenteltek. A történetek szerint ő hozta létre Enoshima szigetét is, mielőtt legyőzte a térséget rettegésben tartó 5 fejű sárkányt.

Az Enoshima szentély 3 külön szentélyből tevődik össze, melyek a sziget különböző pontjain találatók. A főépület egy különleges, nyolcszögű épület, amely Benten istennő három legnagyobb tiszteletnek örvendő szobrát látja otthonul. Enoshima oltalmazóját egyben a bőség istennőjeként tartják számon, ezért a szentély látogatói sokszor megtisztítják a náluk lévő érméket az itteni tóban. A szentélyhez nem kell belépőt fizetni, azonban a szobrokat 200 jen ellenében tekinthetjük meg a hét bármely napján.

Enoshimától egy ugrásnyira, a főszigeten egy Akvárium és több strand is található. A nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban a sziget strandjai megtelnek napozni és úszni vágyókkal, de a nyugati és keleti partokon a szörfösök látványa sem ritka.

A 19. században egy angol kereskedő, Samuel Cocking megvásárolta Enoshima jelentős részét és egy botanikus kertet alakított ki. Korábbi rezidenciájának helyén ma egy 60 méter magas kilátó és egyben világítótorony áll, melyet egy hangulatos park övez. 500 jen fejében körbejárhatjuk a mesés kertet és letekinthetünk a kilátóból is.

Kép: Flickr
Enoshima déli partjainál két könnyen megközelíthető és bejárható barlanghoz is eljuthatunk, az Iwaya barlangokhoz. Az egyikben számos buddhista szoborban gyönyörködhetünk, míg a másik a térséget rettegésben tartó sárkánynak ajánlották.
A Meiji korszakban, amikor a kormány erővel ketté válaszotta a shinto és a buddhista vallást, Enoshima szigetén mindhárom templomot lerombolták, a földet eladták. 1993-ig nem is történt változás, amikor az első buddhista templom visszatért a szigetre. Az Enoshima Daishi, a shingon buddhizmus modern temploma látja otthonul a 6 méteres Fudomyo szobrot, a buddhizmus oltalmazóját.
Az Enoshima sziklás tengerpartja mentén épült fürdő (Enospa) kültéri és beltéri meleg, gyógyvizes fürdőkkel várja a látogatókat. Némely fürdő mesterségesen kialakított barlangban található, ahonnan remek kilátás tárul elénk a Fuji hegyre.
A szerelmesek által gyakran felkeresett hely a hegy tetején található csengő („Love Bell”), mely szerencsét hoz, ha együtt megszólaltatják, majd a nevükkel ellátott lakatot helyeznek el a közeli kerítésen.
Kép: Flickr
A Sagami öbölben nagy számban halásznak fiatal, pici fehér halakat, melyek nagyjából 1-2 cm nagyságúak és előszeretettel ízesítik velük az ételeket. A shirasu gyűjtőszót használják ezekre a halakra, melyeket a helyi éttermekben kipróbálhatjuk nyersen is, de akár megfőzve, a donburi mellett is. A japánok szerint rendkívül jótékony hatása van az egészségre, hiszen gyakorlatilag a halban található minden ásványianyag és vitamin bejut a szervezetünkbe.
Enoshima szigetén 3 vonatvonal és egy egysínű vasút is megáll: az Enoden vonal Enoshima állomáson, az Odakyu Katase Enoshima állomáson, az Akváriumhoz közel, míg a Shonan egysínű vasút a Shonan Enoshima állomáson áll meg. Utóbbi közelében megtekinthetjük a Ryukoji templomot, ahol a Nichiren buddhista szekta alapítóját majdnem kivégezték.
Amennyiben Tokióból érkezünk, a Tokyo Station-től a Tokaido JR vonalon közelíthetjük meg Enoshimát, vagy Shinjuku állomásról a Shonan-Shinjuku JR vonalon Fujisawa állomásig utazva, majd pedig az Enoden vagy Odakyu vonalon jutunk a szigetre. Ha pedig Ofunáig utazunk, onnan a Shonan egysínű vonattal egy izgalmas utat tehetünk Enoshimáig, gyönyörű kilátással.

Forrás: Japan Guide