Vörös csillag fénye ragyog a felkelő nap sugaraiban

Hokkaidóról elsősorban a zabolázatlan természet jut eszünkbe – nem véletlenül persze – most azonban valami egészen más érdekességre szeretném felhívni a figyelmeteket eme csodás sziget kapcsán. A nem túl titokzatosra sikerült alcím talán már sejteti is, hogy a sörről lesz szó.

A felkelő nap országában nem nyúlik olyan régi időkre a sörfőzés, mint Európában, a japán sör születésének évszáma 1876, születési helye pedig Hokkaidó, egész pontosan Szapporó. A névválasztással úgy tűnik nem bajlódtak sokat, de mára egyértelműen a Sapporo sör vált a város első számú marketing termékévé. A világ minden pontján emberek milliói isszák Hokkaidó leghíresebb exportcikkét.

Bizonyára sokunkban felmerül a plágium gyanúja a Sapporo sör cimkéjén látható ötágú csillag láttán, de a kronológiai adatok alapján megnyugodhatunk – a cég tisztább, mint a hokkaidói fehér hó. A logón látható csillag a Polaris, vagyis a Sarkcsillag. 1877-ben jelent meg az első hivatalos csillagos logó, míg a sokkal híresebbé vált holland márka csak 1883-ban hozta ki először az azóta közismert címerét.

A Sapporo sör születésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Seibe Nakagawa, aki hosszú éveket töltött Angliában, majd Németországban, ahol kitanulta a sörfőzés mesterségét. Nakagawa a németeknél tanult “hidegen főzés” technikáját alkalmazta a Sapporo sör megalkotásánál, amely az ital alacsony hőmérsékleten történő erjesztésén és érlelésén alapult. Mára már számtalan különböző sör készül Szapporóban, de a kezdetekkor bizony ez az egyetlen fajta került az üzletek polcaira. Egy palack sör ára 16 sen volt (100 sen=1 yen) az 1876-os megjelenéskor. Abban az időben 4-5 sen volt egy palack (1 liter) jó minőségű szaké, tehát olcsónak semmiképpen nem volt nevezhető az újdonság erejével ható sör.

Rengeteg érdekes dolgot megtudhatunk még a Sapporo sör történetéről, ha ellátogatunk a városban ingyenesen felkereshető sörmúzeumba. A három emeletes téglaépület impozáns látványt nyújt kívül és belül egyaránt. Régi, sörfőzéshez használt eszközök, üstök, hajdan forgalmazott palackok, régi poszterek, és egyéb érdekességek láthatók a múzeumban. A hőskorban használt hordók feltornyozva tekinthetők meg, rajtuk a fehérrel készült felirat: Az árpa és a komló kombinációjából keletkezik az a szellem, amelyet sörnek hívunk.

Prémium túrára is befizethetünk, amely a végén természetesen kóstolással jár, ráadásul megkínálnak egy Genghis Khan (magyarul Dzsingisz Kán) nevű étellel, amely szerintem az egyik legfinomabb hokkaidói specialitás. A Sapporo Sörmúzeum az egyik legrégebbi sörmúzeum Japánban, tehát egyedülálló élményt nyújt a “folyékony kenyér” megszállottjainak egy valóban egzotikus helyen a sörgyártás tekintetében.

Szapporó persze sokkal több, mint a japán sörgyártás bölcsője, de ha már erre járunk érdemes beugrani a múzeumba, illetve a környező éttermekbe és a sörkertbe. A jelen helyzetben pedig mit is mondhatnék mást, emeljük poharunk virtuálisan Hokkaidó fővárosára!

Kampai!! (かんぱい)

Vendégszerzőnk: Horváth Zoltán

Korábbi írásunk: A sörhab alatt – japán sörkalauz