Több japán szentély is üdítő ötlettel rukkolt elő a nyári forróságban

A virágrendezés művészetét egészen új szintre emelte néhány shinto szentély. Amikor Japánban egy szentélybe látogatunk, az első lépések egyike az imádkozás előtt, hogy spirituálisan is megtisztuljunk, méghozzá azzal, hogy megmossuk kezeinket és kiöblögetjük a szánkat. Ezt a szimbolikus értékű folyamatot a chōzuya-nál végzik el a látogatók, ami egy kúthoz hasonlítható víztározó a szentély bejáratánál. Az elmúlt hónapokban a koronavírus terjedése miatt, sok szentély átugrott ezen az évszázados múlttal bíró hagyományon, és helyette kézfertőtlenítőt helyezett ki a látogatók számára. Mivel ezek a víztározók időközben használaton kívül voltak, átalakították őket csodálatos művészi virágkompozíciók lakhelyévé.

Egy fukuoka-i fotós figyelmét felkeltették ezek a mesés virágköltemények, így Twitter oldalát meg is töltötte színes videókkal és fotókkal az „új” jelenségről. A vízben elrendezett virágokat a japánok hanachōzu néven emlegetik, ami gyakorlatilag a virág és vizes medence szavak összetételéből jött létre. A japán internetet körbejáró videóknak, illetve fotóknak hála egyre többen ismerhetik meg ezt a csodás művészeti formát, melyben sokszor elengedhetetlen szereplő a hortenzia és a gerbera. Bár a művészeti forma nem újkeletű, sok szentély régóta készít látványos alkotásokat, a közösségi médiát bejáró fotók kétségkívül lendítettek egy nagyot a népszerűségén.

Látogatásunk időzítése sem elhanyagolható szempont, hiszen a virágok nem maradnak meg túl sokáig, így érdemesebb a reggeli órákban felkeresni a szentélyeket, amikor a frissen elrendezett virágok még teljes pompájukban láthatóak.

Aliz az alábbi videóban (15:15-től) bemutatja a bemosakodás folyamatát:

Forrás: SoraNews24