A Shikotsu tó és a közeli Toyako tó a Shikotsu-Toya Nemzeti Park két legnépszerűbb látványossága, melyek egy kalderában alakultak ki, vulkáni aktivitás következtében. Shikotsuko egy része kevésbé kiépített, kivéve talán egy kis falvacskát, Shikotsu Kohan-t, a tó nyugati partján. Április végétől egészen november elejéig rengeteg lehetőség nyílik az ide látogatók számára, hogy valóban felfedezzék Japán ezen rejtettebb zugát. Bérelhetünk csónakot, biciklit vagy búvárfelszerelést, de csatlakozhatunk egy városnéző túrára is, melyet üvegfenekű hajón tehetünk meg. A környező hegyek közül a Tarumae hegység az ország legaktívabb vulkánjai közé is bekerült, hiszen nemrégiben, 1981-ben tört ki utoljára.  Egy rövid, ámbár meredek út vezet fel a hegyre, mellyel nagyjából 1 óra alatt csodálatos kilátás tárulhat elénk a környező vidékre. A krátert nagyjából 2 óra alatt járhatjuk körbe, de a feltörő gázok miatt a kráter közelébe tilos menniük a látogatóknak.

A tó déli felén fekszik a Marukoma Onsen, mely egy sajátos fürdővel rendelkező ryokan. A fürdők rögtön a tóparton találhatóak, így némileg összeköttetésben állnak a tóval, lehetővé téve, hogy a tó hűvös vize elkeveredjen az onsen forró vizével. Télen sokszor emiatt magasabb a vízszintje a tó vízállásának függvényében.

A fürdőzés mellett más különlegességeket is felfedezhetünk, például Koke no Domon-t, ami gyakorlatilag moha szurdokot jelent japánul. A Shikotsu Kohan-tól nagyjából 10 km-re fekvő hasadék gazdag növényvilága miatt kedvelt helyszín. Több mint 20 fajta mohafajta ékesíti a sziklákat, melyeket az élővilág védelme érdekében a kialakított kilátóból csodálhatunk meg.

Forrás: Japan Guide