A 30-as évek elejétől jellemző jelenség a vasútállomások sajátos „eki” pecsétje, melyet általában minden állomás saját helyi látványossága alapján készít el. Az utazók pedig összegyűjthetik ezeket az egyedi pecséteket, a lehetőséggel pedig igen sokan élnek, sőt egész rajongótábora alakult ki. A vonatozás rajongóira most új izgalmak várnak, ugyanis 17 éve először a JR East újra terveztette 78 állomásának pecsétjét, mintegy 11 tokiói vonalán.

Az új „eki” pecsét design-ja minden állomás nevének egyetlen kanji-ját foglalja magában, és japán hagyományos családi címerei inspirálták. A kanjikat olyan látványosságok szimbólumai kísérik, melyeket az egyes állomások környékén láthatunk. A Tokyo állomás pecsétjén például a 東 (to) karakter látható az ikonikus és nemrégiben felújított állomás épületének rajzával.

A Nippori állomás kóbor macskáiról ismert, így egy macska szerepel rajta a 暮 (po) karakterrel kiegészítve. Gondolva a külföldiekre is, az új pecsétek angol neveket is magukban foglalnak a pecsét sarkában feltüntetve.

A JR East sajtóközleményében tette közzé azon állomások listáját, melyeknek megújult a pecsétje. Bár kétségkívül remek kezdeményezés a frissítés, sokan biztosan hiányolni fogják a régi retro külsőt.

Forrás: Spoon & Tamago