A japán művészetek említésekor sokunknak a hagyományos művészeti formák jutnak először eszébe – noh, kabuki színház, teaceremónia vagy esetleg egy gésa előadása. Azonban nem elhanyagolható az ország egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, gazdag kortárs művészete sem. Míg egyes műveknek múzeumok adnak otthont, másokat művészeti kiállítások keretein belül tekinthetünk meg.

A Seto beltenger prefektúrái, különösen az Okayama és Kagawa közötti régiók azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy mintegy kortárs művészeti gócpontokként számos múzeumot, valamint installációt tudhatnak magukénak. A prefektúrák közötti területen még az 1990-es években indult meg egy művészeti mozgalom a Benesse társaság kezdeményezésével, amikor Naoshimán múzeumokat és művészeti installációkat létesítettek.  Később, a Setouchi Triennale-nek köszönhetően (másnéven Setouchi Nemzetközi Művészeti Fesztivál) további múzeumok épültek Naoshimán és a környező szigeteken.

Naoshima a mai napig kiemelt úticél a kortárs művészetek szerelmesei körében. Rengeteg lenyűgöző múzeumot látogathatunk meg a szigeten, mely egyben a Setouchi Triennale egyik kiemelt helyszíne is – itt állítják ki a legtöbb alkotást az összes többi sziget közül. A közeli Inujima az elmúlt években lépett a kortárs művészeti helyszínek piedesztáljára. Fő látványossága egy művészeti múzeum, melyet nagyon igényesen tudtak ötvözni egy korábban rézfinomítóként működő épület romjaival.  Persze, ha bejárjuk a sziget békés kis falvait még több alkotást tekinthetünk meg.

A dobogó következő díjazottja Teshima, ami szintén az elmúlt években került a kortárs művészetek kedvelőinek látókörébe. Itt található az egyik talán legnagyobb érdeklődést övező alkotások gyűjtőhelye, méghozzá a Teshima Művészeti Múzeumban, de mellette több állandó kiállítást is megtekinthetünk.

Bár csodás művészeti alkotások tekintetében a szigetek vezetnek, az ország más részein is találunk olyan fesztiválokat, múzeumokat, ahol kedvünkre válogathatunk a japán kortárs műalkotásokból.

Aomori Művészeti Múzeum

Aomori külvárosában helyezkedik el a modern művészeti múzeum, melynek lenyűgöző gyűjteményét tekinthetjük meg.  Többek között Chagall három hatalmas festményét, illetve egy 8,5 méter magas, fehér kutya szobrot is megcsodálhatunk, mely utóbbi művészien az üres téglafalakon belül lett elhelyezve.

Nemzeti Modern Művészeti Múzeum

A tokiói modern művészeti múzeumban japán alkotók műveit tekinthetjük meg a Meiji korszaktól kezdődően. Ezen felül szépművészeti alkotásokat, design és kézműves alkotásokat is megcsodálhatunk ideiglenes és állandó kiállítások keretein belül.

Hakone Szabadtéri Múzeum

A múzeumban harmóniában áll a természet és a művészet, hiszen csodás szobrokat láthatunk a környező hegyekkel és völgyekkel a háttérben. Néhány beltéri galériát is találunk a kortárs művészet különböző remekműveivel, ráadásul a gyerekeknek játszótérrel is kedveskednek, amely ötletes kialakításának köszönhetően maradandó élmény lesz a lurkóknak.
Forrás: Japan Guide