A japán vidék egyedülálló, rengeteg csodálatos falvat, kisvárost rejt országszerte, melyeket érdemes útitervünkbe építeni, amint újra megnyílnak az ország határai. Minden egyes falu sajátos jellemzőkkel bír, legyen szó történelmi vagy akár természeti látnivalókról, ezért sokszor nehéz őket összehasonlítani. Mindazonáltal kiválasztottunk 15 olyan falvat, melyeket legalább egyszer látnunk kell:

1. Biei (Hokkaido)

Biei az ország északi részén fekszik, lenyűgöző természeti látványossága miatt kedvelt. A helyiek csak a hegyek városaként emlegetik, mivel a környező hegyekről csodálatos látvány tárul elénk. A kis mezőgazdaságra épülő falvacska felejthetetlen élményt nyújt minden idelátogatónak. Kimondottan kedvelt látnivaló a térségben az úgynevezett „Blue Pond”, az azúrkék színben pompázó tavacska.

2. Tsurui (Hokkaido)

Tsurui városának neve árulkodó, ugyanis rengeteg daru él a környéken, méghozzá egy különleges fajta, a mandzsu daru. A városon és környékén kívül sehol máshol nem találunk ilyen darufajtát.

3. Higashinaruse (Akita)

Higashinaruse arról vált híressé, hogy az egész országban itt látható a legszebb éjszakai csillagos égbolt, mivel állítólag itt a legtisztább az ég. A térség továbbá igen gazdag természeti látványosságokban is, mint vízesések, melegvízű források vagy akár végtelen erdők. Az egyik közeli erdő kimondottan kedvelt a japánok körében, a Suzukoya no Mori több mint 200 éves japán bükkfák otthona, melyek között előszeretettel sétálgatnak.

4. Kitashiobara (Fukushima)

Kitashiobara egy olyan falu, melynek lakói abszolút harmóniában élnek a természettel, hiszen a környező térség nagy részét erdők teszik ki. Ha mesés zöld fákat és lélegzetelállító erdőket szeretnénk látni, akkor feltétlenül válasszuk a térséget. Természetes tavai közül a Goshikinuma a legismertebb, mely az évszakok előrehaladtával változtatja a színét.

5. Kiso (Nagano)

Az Ontake hegy rejtekében bújik meg Kiso falvacska, ami azon túl, hogy történelmét tekintve kiemelkedő, természeti szépségekben is gazdag. Fő látványossága ősi utcája, a Nakasendo, de a hegy lábánál fekvő Kaida fennsík is kedvelt az ide érkezők körében, ahol a nyílt síkság szabadsága tárul elénk.

6. Nagiso (Nagano)

Ha már ellátogattunk Kiso-ba, a közeli Nagiso-t sem érdemes kihagyni, ahova legtöbben Edo korabeli épületei miatt látogatnak el. Az évszakok váltakozásával a falvacska is mindig képes új arcát mutatni, ezért a Nagano prefektúrába látogatók kiemelten kedvelt úticélja.

7. Nakanojo (Gunma)

Szintén hegyvidékes tája és kimondottan nyugtató hangulata miatt vált közkedvelté – főleg a költők, művészek körében – Gunma prefektúra aprócska falva. A hely specialitását, a 10-wari soba tésztát – 100%-ban hajdina lisztből készült – mindenképpen kóstoljuk meg, ha erre járunk. Emellett megmártózhatunk az onsen fürdők egyikében, a természet lágy ölén.

8. Hayakawa (Yamanashi)

A déli Alpok hegycsúcsai ölelik körül az ország legkisebb lakossággal bíró falvát, mely temérdek onsen fürdővel rendelkezik, többek között a Nishiyama Onsen-nel. Akasawa utca nagyjából 40 házával, hagyományos épületeivel, sövényeivel, hegyeivel, kőlépcsőivel mind a környező hegyekkel való összhangot képviseli.

9. Totsukawa (Nara)

Totsukawa terjedelmét tekintve a térség legnagyobb falvának számít, melynek lakói nagy hangsúlyt fektetnek mindennapjaik során a természettel való együttélésre. A Kii hegyvonulat szent helyeinek, valamint zarándokútvonalainak egy része, melyek az UNESCO Világörökségei közé tartoznak, szintén a közelben találhatók. Emiatt a térség sokak bakancslistájára felkerült az elmúlt években.

10. Yoshino (Nara)

Yoshino cseresznyefái miatt vált ismerté, ugyanis közel 30.000 rózsaszín fa borul virágba és változtatja mesevilággá a Yoshino hegyet. Bár viszonylag rövid ideig élvezhetjük a virágzást, mely április elejétől a hónap közepéig tart, rengeteg más természeti látványosságot is megtekinthetünk.

11. Ine (Kiotó)

Az egykor virágzó halászfalu a mai napig kiemelkedő hagyományos előadóművészetének köszönhetően, valamint kulturális örökségei révén is ismert (mind ételek, ruházat és épületek tekintetében). Igazán egyedülálló látvány az Ine öbölnél felsorakozó mintegy 230 halászházikó.

12. Kamikatsu (Tokushima)

A kisebb-nagyobb hegyek jellemzik a tájat, ahol rejtőzik Kamikatsu falvacska. Teraszos földjei teszik egyedivé, melyet még az ország 100 legszebb teraszos földjei közé is beválaszottak. A köztudatba viszont a lakosok hulladékmentes életmódja miatt robbant be igazán.

13. Minamioguni (Kumamoto)

Minamioguni az Aso hegy lábánál fekszik, ráadásul Kyushu leghosszabb folyója, a Chikugo is keresztül szeli a falut. Gazdag természeti látnivalói és vizei végett számos onsen található a környéken, melyek közül a legkiemelkedőbb kétségkívül a Senomoto Kogen.

14. Takaharu (Miyazaki)

Az első császár, akit a hagyományos császári listára feljegyeztek, Jimmu császár Takaharu szülötte volt. Ráadásul itt található a legendás, mitológiai történetekből ismert háromágú szigony, az Amanosakahoko. A térség sok tekintetben kedvelt úticél, hiszen nem csak az első császár szülőfaluja, de az elsőként elismert nemzeti park, a Kirishima Geopark is a térségben helyezkedik el.

15. Aya (Miyazaki)

Az örökzöld erdei miatt kedvelt Aya egyre inkább keresett a slow living mozgalom követőinek körében, hiszen a természet léleknyugtató voltát a vidéki élet lassabb életmódja is kiegészíti. A világ egyik legnagyobb gyalogosok számára is nyitott függőhídja, a Teruha is a térségben található.

Forrás: Japan and Extra