Egy különleges kiállítás nyílt meg Tokióban, mely végig követi a kimono fejlődését napjaink modern darabjaitól egészen a Kamakura korszakig (1185-1333) visszamenően. A kiállításnak a Tokyo Nemzeti Múzeum ad otthont, ahol közel 300 kimono, kiegészítők és festmények kerülnek bemutatásra. A „Fashioning Identities” névre keresztelt kiállításon többek között megtekinthetjük a ruhadarabok természet- és évszakok ihlette motívumait, megismerhetjük a hozzájuk kötődő szokásokat és szabályokat, valamint gazdag színviláguknak köszönhetően kicsit mélyebb betekintést nyerhetünk a különböző korokban mit tekintettek szépnek, esztétikusnak a japánok.

Az ikonikus japán ruhadarab, a kimono a szigetországon kívül is hatalmas hatást gyakorolt a művészetekre, divatra és tovább folytatja terjeszkedését az egész világon.

Olyan ritka darabok is megtekinthetők, mint Oda Nobunaga (1534-1582) és Toyotomi Hideyoshi (1537-1598), valamint Atsuhime (a Tokugawa sógunátus 13. shogunjának felesége) által viselt kimono-k, vagy Ogata Kōrin és más figyelemreméltó művészek festette darabok. Továbbá modernkori művészek tervezte kimonokat is láthatunk például Okamoto Tarō vagy a híres X Japan alapítójától, Yoshikitől.

A kiállítás 1.700 jen fejében tekinthető meg egészen augusztus 23-ig.

Forrás: Asahi Shimbun ; kiállítás hivatalos oldala