Akan-Mashu Nemzeti Park

Hokkaido bővelkedik természeti kincsekben, erre legjobb példa talán az Akan-Mashu Nemzeti Park. Ez a park biztosan nagyobb figyelmet kapna Japán más vidékein, de Hokkaido szigetén – ahol a festői táj az istenadta infrastruktúra része – csupán a “futottak még” kategóriába tartozik. Mondanom sem kell, ez a megállapítás csak a rossz marketingnek, és a viszonylag eldugott elhelyezkedésének “köszönhető”. Nincs annyira központi helyen, mint a Shikotsu-Toya Nemzeti Park, nem annyira drámai, mint a Shiretoko Nemzeti Park, ráadásul tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető. Igazán nekem való hely, biztosan nem taposunk egymás sarkára a tömegben.

Kelet-Hokkaido eldugott vidékén található ez a nemzeti park, nagyobb településeket nagyítóval sem találunk a környéken. A park legfőbb attrakciója a három gyönyörű fekvésű krátertó, de nem szenved hiányt vulkáni csúcsokban, onsenekben, ráadásul az őslakosokra kíváncsi látogatók sem fognak csalódni. Itt találjuk a legnagyobb ainu közösségeket, sok múzeumot, skanzent és egyéb emlékhelyeket létesítettek Hokkaido őslakosainak megmentéséért. Remélem sikerül megőrizni az utókor számára az ainu kultúrát és nyelvet.

Mashu-tó


3. számú kilátó a Mashu-tónál

A három tó közül legismertebb a Mashu-tó. A világ legtisztább vízű tavaként tartják számon, sokan pedig Japán legszebb tavának titulálják. Mindkét állítás bizonyosságot nyer a tó megpillantásakor, amely nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk. A tó egy kráterben alakult ki, nincs természetes be- és kifolyása sem. A kráter falai közel 200 méter magasságban ölelik körbe a tavat, mintegy természetes védelmet biztosítva a turisták nem létező hordáitól. Szándékosan nem alakítottak ki megközelítési pontokat a vízhez, mindössze három megfigyelő objektumot állítottak fel a tó körül, melyekből egyet sajnos lezártak, tehát csak két kilátóból élvezhetjük Mashuko földöntúli szépségét. Egyszerű halandóként nem tudunk közelebb férkőzni az istenek tavához, melyet hajdanán az Ördög tavának neveztek az ainuk. Mashuko nyáron rendszeresen ködbe burkolózik a kíváncsi tekintetek elől, innen ered a tó misztikus hírneve. A legenda szerint rossz szerencsét jelent a tó tiszta víztükrének megpillantása. Én azért mégis szerencsésnek vallom magam, hogy láthattam a tó csodálatos kék színét, a kristálytiszta vízen tükröződő Kamui hegyet, a Mashu-dake csúccsal. Egyelőre nem ért utol az ainuk balszerencséje, de Japán legmélyebb, és minden bizonnyal legkékebb tava örökre szívembe zárta magát.

Kussharo-tó

A három krátertó legnagyobbika a Kussharo-tó. Kevésbé látványos, kevésbé festői, viszont odasétálhatunk a partjához, akár fürödhetünk is benne. Aki szereti a vízi sportokat, garantáltan nem fog unatkozni, sőt a horgászoknak is remek lehetőséget kínál. Érdekességként megemlítem, hogy több kültéri onsen (rotenburo) is található a tó körül, és Japánban meglehetősen szokatlan módon fürdőruhában is használhatjuk őket. Szégyenlősöknek kihagyhatatlan fürdők ezek Japán honban, nem mellesleg ingyenesek. A tó délkeleti csücskében található a Kussharo Kotan Ainu Folklór Múzeum, amely bepillantást nyújt az ainuk hajdani életébe, szokásaiba. Kipróbálhatjuk az ainuk tradícionális öltözködését, vásárolhatunk általuk készített kézműves tárgyakat, egyszóval érdemes bekukkantani Hokkaido őslakosaihoz. A két tó közötti út különösen szép tájon vezet, tele füstölgő, fel-feltörő forróvízű forrásokkal.

Akan-tó

A harmadik krátertó az Akan-tó. Sajnos innen nincsenek személyes élményeim, tapasztalataim, de remélem egyszer saját szememmel is megtapasztalhatom az élénk zöld marimo algákat, amely rendkívüli hírnevet szerzett az Akan-tónak. A világon kevés helyen fordul elő ez az alga, amelyet sokszor tévesen gömbmohának neveznek, de még a kevés hely közül is kiemelkedik az Akan-tó az algák méretét illetően. Ezek az élőlények gömbbé rendeződve alkotnak egy-egy telepet, és hosszú ideig meg is tartják az alakjukat. Általában 5-10 cm-es kis labdákat alkotnak, de az Akan-tóban előfordulnak 20-25 cm-es gömbök is, melyek pazar zöld színben pompáznak. Az ainuk különösen tisztelik a zöld algáikat, minden évben három napos marimo fesztivált rendeznek az Akan-tó partján egyedüli településként meghúzódó Akankohan-ban.

Hokkaido ritmusa amúgy sem tükrözi a klasszikus japán nagyvárosi lüktetést, de a sziget keleti része egyértelműen szöges ellentétben áll a stresszes, rohanó világgal. Aki a háborítatlan természetet keresi, nem fog csalódni az Akan-Mashu Nemzeti Parkban, de érdemes felkészülni a gyenge wifi jelre, és a nyomtalanul eltűnő térerőre….

Ha szeretnéd felfedezni Hokkaido ezen csodás szeletét, kérd munkatársaink segítségét utazásod megszervezésében!

Vendégszerzőnk: Horváth Zoltán