40 év után a híres Tokiwaso épület ismét teljes pompájában áll Tokió Toshima körzetében. Az épület számos manga művész otthona volt korábban, akiknek Japán modern rajzfilm kultúráját köszönhetjük. Az épület felújított mását múzeumként nyitották meg a látogatók előtt július 7-én.

Többek között itt élt a már 79 éves Johji Yamauchi, Tezuka Osamu, és Fujio Akatsuka, a szigetországban nagy népszerűségnek örvendő Osomatsu-kun megalkotója. Az eredeti faépület megrongálódott és 40 évvel ezelőtt lebontásra került, de azóta a helyszín a manga kedvelői körében szent helynek számított, rengetegen látogattak ide az ország különböző pontjáról, reménykedve az épület feltámasztásában.

A Tokiwaso Manga Múzeum nagyjából az eredeti épülettől 300 méterre nyerte el új helyét. Számos korábbi lakosa, illetve a helyiek közreműködésével nyerte el eredeti, felújított alakját. A falakat, a csempéket, de még az emeletre vezető nyikorgó lépcsősort is a belső- és külső megjelenéséről maradt emlékek alapján építették fel, hogy a lehető legjobban hasonlítson eredeti állapotára.

A Tokiwaso épületének alapját 1952 decemberére fejezték be, mely 2 emeletből állt, összesen 9 szobával, de fürdőszobával nem rendelkezett és csak közös mosdói, illetve konyhája volt.

Yamauchi-hoz hasonlóan más művészek szobáit is rekonstruálták a múzeumban, így például Hideko Mizuno vagy Tokuo Yokota lakhelyét. A múzeumba látogatók magukra ölthetnek egy manga művészekre jellemző viseletet, egy afféle rövid téli kabátot (hanten) és saját kezűleg próbálhatják ki a rajzolás csínját-bínját.

A múzeumba a belépés ingyenes, azonban előzetes foglaláshoz kötött, melyet a hivatalos weboldalon végezhetünk el.

Forrás: Nippon.com, Tokiwaso Manga Museum