A Tokióba utazók sokszor méláznak azon, milyen fővároshoz közeli helyeket fedezhetnének fel, ami még kevésbé ismert a Japánba érkezők körében. A Gunma prefektúrában található Shimonita egy nyugodt, apró város egy festői völgyben, ahova egyedi földrajzi sajátossága miatt érdemes ellátogatni. Egyben otthona az UNESCO Világörökségi helyszínek egyikének, a „Tomioka Selyemgyár és kapcsolódó területeinek”. Shimonita városa ideális választás lehet egy egész napos programhoz vagy akár egy teljes hétvégére, hiszen Tokióból nagyjából 2 óra alatt odajuthatunk shinkansen vonattal.

A város környéke földrajzilag annyira különlegesnek számít, hogy külön geoparkot létesítettek. Geopark kizárólag olyan helyszín lehet, mely nem csupán tudományos szempontból kiemelkedő, csodás tájakkal és történelemmel is rendelkezik. Japánban összesen 34 ilyen geopark található.

A térség régen számos konnyaku-t előállító gyárral rendelkezett, beleértve Shimonita városát is. Manapság a gyárak többsége a völgyben helyezkedik el, de az ördögnyelv néven is ismert növény még mindig kiemelt jelentőségű a mezőgazdaságban. A térség másik különleges növénye a Shimonita-negi, egy különleges póréhagyma fajta, ami rövid ideig terem a tél közepén és frissen fogyasztva a legfinomabb. Az ajándékboltokban általában kapható, azonban emellett rengeteg helyi fogás alapanyaga is, például a negi-vel ízesített miso pasztáé.

A térség valódi ereje mégis földrajzi adottságaiban rejlik, hiszen a tektonikus lemezek mozgásának következtében jött létre. A vasútállomástól néhány perc sétára egy kilátóhelyről szemlélhetjük meg a természet erejének hatásait. Két folyó találkozik ezen a helyen és a mederben lerakódott különböző ásványok miatt a víz eltérő színű a két folyóban. A folyó felett a hegyek panorámája bontakozik ki, melyet a geológusok csak „klippe” hegynek neveznek. A kilátóból rátekinthetünk a közeli Aoiwa Parkra is, melynek zöldes sziklái a folyó túlpartján magaslanak. Ha teszünk egy rövidebb-hosszabb sétát, egyúttal feltérképezhetjük a közeli Shimonita Onsen-t, illetve a természettudományi múzeumot, vagy leereszkedhetünk a Nanmoku folyóhoz is, ahol számos természeti érdekességet láthatunk.

A városka egyik kulturális látványossága a Suwa szentély, melyet a vasútállomástól egy rövid sétával közelíthetünk meg. A 400 éves szentély csodálatos fafaragásait akár órákon keresztül szemlélhetjük, akkor is találunk újdonságokat. A szentélytől kb. 1 km-re, felfelé haladva a folyó mentén, található a Shimonita történelmét bemutató múzeum, mely kiállítások sokaságán keresztül vezet végig a város történelmén, beleértve a többezer éves Jomon és Yayoi kori emlékeket és a helyi fémmegmunkálást, selyemhernyó tenyésztést, valamint az 1864-es shimonitai csatát. A vonattal érkező látogatók is viszonylag könnyen elérhetik a várostól távolabb eső látványosságokat, mivel a helyi taxitársaság a Shimonita állomástól 2-4 órás túrákat indít, melyek különböző látványosságokhoz visznek el kb. 4-10.000 jen összeg fejében.


Fotó: Wikimedia/ Qurren

A Világörökségi listán előkelő helyen szereplő látványosság továbbá a várostól nagyjából 29 km-re található Arafune „Cold Storage”. A helyszín amiatt kedvelt, mert a hegyoldalban kialakított csatornákon keresztül hideglevegő áramlik, így a mélyhűtőhöz hasonló módon tudtak régen is raktározni. Méghozzá a selyemhernyó petéit tárolták itt, hogy késleltessék azok kikelését, ezzel hozzájárulva, hogy Japán a világ legnagyobb selyem előállítója legyen a 19. század végén, 20. század elején. A sziklák rései között áthaladó levegő még nyáron sem haladja meg az 5 °C-ot, mely geológiai jelenség kifejezetten sajátos. A hegyek más érdekes látnivalókat is rejtenek, ilyen a 120 éves múltra visszatekintő tejtermékeket előállító gazdaság, a Kozu Bokujo. Ha délután 1-kor látogatsz ide, még annak is szemtanúja lehetsz, ahogy a tehenek bármilyen emberi segítség nélkül bevonulnak a mezőről, hogy megfejjék őket. Ezen felül, kipróbálhatod milyen vajat köpülni, vagy ha inkább harapnál valamit, egy kifejezetten yakiniku-ra specializálódott étterembe is beülhetsz. A borjú óvoda, az állatsimogató és a farm történelmét bemutató aprócska múzeum mind ideálisak egy különleges naphoz.

Shimonita térségének természeti látványosságai között előkelő helyet kap a Myogi hegység is, melyet látványos sziklái tesznek kiváltképpen érdekessé, hiszen 4-6 millió évvel ezelőtt egy vulkánkitörés következtében jöttek létre. A kitörés számos egyéb természetes boltívet formált, az egyik a Nakanotake szentélyhez vezető útvonal részeként is megtekinthető.

Amennyiben egy különleges utazásra vágysz, mialatt a térség csodás látnivalóit is felfedezed, kérd csapatunk segítségét a szervezésben.

Forrás: Japan Today