Nebuta Matsuri

Honshu északi tartományait összefoglaló néven Tohoku régióként ismerik. Tohoku már évszázadokkal ezelőtt is egy kevéssé ismert, vadregényes, civilizációtól távoli területnek számított, és valójában a mai napig is kissé elfeledett, ritkán látogatott része ez Japánnak.

Tohoku legészakabbi tartománya Aomori, melynek “fővárosa” ugyancsak Aomori névre hallgat. A város önmagában talán nem tartana számot különösebb érdeklődésre, de remek kiindulópontja lehet a környék csodás látnivalóinak felfedezésére. Aomoriból akár vonattal, akár komppal is átkelhetünk Hokkaido szigetére, valamint sokan keresik fel a félelmetes hírnevű Shimokita-félszigetet, Honshu legészakabbi területét. A fejsze alakú félsziget leghírhedtebb helye Osore-zan, vagyis a félelem hegye, amely a buddhista pokol megtestesüléseként él a köznyelvben.

Aomorit azonban sokkal többen keresik fel méltán híres tűz fesztiválja miatt, amelyet minden évben augusztus 2-től augusztus 7-ig tartanak. Ez az Aomori Nebuta Matsuri. Az egyik legismertebb nyári fesztivál több mint 3 millió látogatóval, tehát érdemes időben szállást foglalni ha a Nebuta Matsuri idején szándékozunk a városban éjszakázni. A fesztivál eredete valószínűleg a kínai Tanabata fesztiválokra vezethető vissza, de pontos adatok nem ismertek. A nebuták tulajdonképpen kézi erővel mozgatott hatalmas uszályok, amelyeket helyi csapatok készítenek el. Egy-egy nebuta elkészítése közel egy évig is eltarthat, sokan a fesztivál utáni napokban már neki is állnak a következő év figuráinak megvalósításához. A figurák washi papírból készülnek, amely egy speciális japán papír, a helyi fák rostjaiból készül tradícionális eljárással. A hatalmas papír építményt fémből, fából és bambuszból készített állványzatra erősítik, így válik kézi erővel mozgathatóvá ez a hatalmas lampion-szerű, kerekeken guruló uszály. Hajdanán kabuki színdarabokból, misztikus, illetve történelmi legendákból merítettek egy-egy nebuta megalkotásánál, mára viszont sokkal szélesebb spektrumon mozognak a papírmasé figurák. Anime hősök, tv szereplők, akár reklámfigurák is feltűnhetnek a fesztivál forgatagában.

Aomori teljesen átalakul a Nebuta Fesztivál idejére, a főbb utcákon parkolnak az óriási nebuták, a csapatok gyakorolnak, mindenfelé óriási dobok, tulajdonképpen egy hatalmas színpaddá válik a város. Egy-egy uszály mozgatásához rengeteg gyakorlás, és nagyfokú összeszokottság kell. Van olyan monstrum, amelyet 40-50 ember hoz működésbe, majd egyszerre lépdelve húzza-tolja körbe a város kijelölt útjain. Úgy vettem észre, hogy a csapatokat egy-egy kapitány irányítja hangosbeszélővel, persze a dobok, és fuvolák ritmusa is biztos meghatározza a mozgást. Elsősorban a megállás tűnik nehéz feladatnak, az első sorban állók leguggolva, hanyatt dőlve, egész testükkel fékezik a hatalmas uszályokat. A fesztivál menete augusztus 2-től egészen augusztus 6-ig nagyjából minden nap ugyanaz. Este 7 után kezdődik a felvonulás, ahol dobosok, fuvolások, táncosok kíséretében vonulnak fel a hatalmas nebuták. Hivatalosan 24 óriási nebuta készül, de vannak gyerekek által készített nebuták is. Általában 2 órán át tart az esti felvonulás, a kivilágított nebuták hihetetlen hangulatot adnak az amúgy is fantasztikus látványhoz. A fergeteges hangulatot csak fokozza az óriási dobok által diktált ütemes ritmus, a fuvolák hangja, valamint a zenére ugráló haneto táncosok önfeledt mozgása és kiáltozása. Sajnos nem tudom biztosan mit jelent a hanetok által kántált “rassera, rassera” kiáltás, de alighanem a nézők táncba hívását, részvételre buzdítását.

Jó hír, hogy bárki részt vehet haneto táncosként a fesztiválon, mindössze egy haneto kosztümöt kell vásárolnia, vagy bérelnie. Engem is megpróbáltak elcsábítani egy táncra, de mozgáskultúrámat figyelembe véve nagy szerencséjük volt, hogy nemet mondtam a felkérésre. Nézőként is hatalmas élmény a fesztivál, belépő ellenében pedig a legjobb pontokra felállított lelátókra is letelepedhetünk, ahonnan még pazarabb kilátásban lehet részünk. Augusztus 7-én, a fesztivál utolsó napján változik a menetrend. Délután rendezik meg a nebuták felvonulását, hogy este egy még látványosabb program keretében nézhessük meg utoljára a nebutákat. A hatalmas papír építményeket hajóra teszik, majd a kivilágított nebutákkal körbehajózzák az Aomori-öbölt, miközben tűzijátékkal búcsúznak a fesztiváltól.

Augusztus 7-én, vagyis éppen a mai napon lenne ez a parádés hajós felvonulás, a fesztivál utolsó napja. Sajnos a jól ismert okok miatt, idén az Aomori Nebuta Matsuri sem kerülhetett megrendezésre, de remélem a kényszerpihenőre vonuló nebuták jövőre már újra elkápráztathatják a nagyérdeműt, és a haneto táncosok teljes erővel kiáltozzák majd: “Rassera, rassera!”

Vendégszerzőnk: Horváth Zoltán