Bár szaké főzdéi miatt Sado szigete belopta magát egy ismert hollywood-i színész szívébe, a turisták körében egyelőre nem szerepel a fő úticélok között. A sziget rengeteg élményt kínál a látogatók számára, kezdve a természeti szépségektől, a festői strandokon át a gazdag rizsföldekig, de a különlegességek közé sorolható még a térség aranybányászata, onsen kultúrája és persze nem utolsó sorban a helyi nihonshu (rizsbor).

A fővárosból shinkansen vonattal, majd kompra szállva juthatunk el a vidám lelkületű lakóiról és szeszes italáról ismert, Niigata prefektúrabeli szigetre. Több szaké főzéssel foglalkozó hely közül választhatunk, ahol mi magunk is a végére járhatunk miben különbözik ez a helyi ital más régiók szakéjától. Ha pedig inkább valami alkoholmentes programra vágyunk, az ikonikus Iwakubi Shoryu rizsföldek rávilágítanak Niigata rizskultúrájának titkaira. Bármikor is érkezünk ide az év során, vagy az üde zöld vagy pedig az aranysárgába hajló színek egyikét kaphatjuk el.

Milyen egyéb sajátos programokon vehetünk részt a szigeten?

Kipróbálhatjuk a dézsa hajókázást, az úgynevezett hagyományos tarai bune-t a sziget tiszta vizén, a sziklás part mentén hajókázva. A helyiek még hagyományos ruhába is bújnak, melyet a szalmakalap egészít ki a teljes összképért. Az egész prefektúra legnagyobb tava, a Kado tó remek lehetőséget kínál a programot követő pihenésre.

A természet felfedezésére és a pihenéshez is tökéletes választás lehet a sziget északi csücskében fekvő Futatsugame, mely állítólag két teknőst ábrázol. Japán 100 legjobb tengeri fürdőhelye közé is bekerült a tiszta vizű terület, ahol kedvünkre úszhatunk vagy merülhetünk bele a napfürdőzésbe.

A sziget továbbá egy rendkívül veszélyeztetett madárfaj, a nipponíbisz otthona is, melyet természetes közegében a Toki parkerdőben csodálhatunk meg. Ha kicsit elmélyülnénk a térség gazdag történelmében, látogassunk el a Sado Kinzan Aranybányához és a Nishimikawa Aranyparkba, ahol az aranymosást is kipróbálhatjuk.

Még egy kifejezetten kedvelt program az ide érkezők körében a taiko dob workshop, melyet a sziget Taiko Központjában próbálhatunk ki. A világhírű gyertyánszilből és marhabőrből készült dobok szülőhazája Kodo városka közelében található. Minden év augusztusában egy hatalmas ünnepségnek ad otthont a sziget, ahol lenyűgöző taiko előadásokat tekinthetünk meg a Sado szigeti Föld Ünnepség során.

A szigeten a tömegközlekedés nem túl jól kiépített, ezért érdemes autóbérlésen gondolkodni, főleg, ha a hegyekre is kíváncsiak vagyunk. A bérléssel kapcsolatban kérd munkatársaink segítségét, hogy megtaláljuk a számodra legmegfelelőbb lehetőséget. Ha pedig szeretnéd a sziget felfedezését más látnivalókkal is kiegészíteni, válogass kedvedre  egyéni utazásaink között!

Korábbi bejegyzésünk: Autóbérlés Japánban

Forrás: Gaijinpot