Japán 4. legnagyobb tava, az Inawashiro tó, Fukushima prefektúra nyugati régiójában ideális választás mindazoknak, akik egy nyugodt kempingezésre vágynak, egy kis úszással kiegészítve. A tó környéke tavasszal és ősszel a leglátványosabb, amikor a közeli Bandai hegységet hósapka borítja és a fák lombkoronája virágba borul vagy éppen őszi színekbe vált. Ennek ellenére a főszezon nyárra tehető, mivel a hegyek miatti friss levegő igazi felüdülést jelent a nyári kánikulában.

A tóparton temérdek táborhelyet és úszásra alkalmas partszakaszt fedezhetünk fel, mint például a Shidahama strand, amely egyike a legfelkapottabb helyeknek, azonban ez nem azt jelenti, hogy túl messzire kellene mennünk egy talpalatnyi földért, ahová a sátrunkat felállíthatjuk. A Tenjinhama autós kempinget főleg a nyugodtabb, árnyékot kedvelő utasok részesítik előnyben, ahonnan csodálatos rálátás nyílik a tóra. Mivel a tó kerülete nagyjából 60 km, biciklivel is kellemesen felfedezhető, ráadásul a jó minőségű utaknak köszönhetően a közeli hegyekben is tehetünk egy rövid kirándulást.

Ha a pihenés mellett városnézésre is vágyunk, csak egy rövid utat kell megtennünk vonattal a közeli Aizu Wakamatsu városába. Az Edo-korszakot idéző szamuráj városka leginkább szakéjáról, hagyományairól és az itt található Tsuruga kastélyról ismert. Japán feudális korszakának végéhez közeledve az Aizu klán továbbra is hűséges maradt a shogunhoz, még azután is, hogy a Meiji restaurációval hatalmától megfosztották. Ennek eredményeként 1868-ban a város a Boshin csata színhelyévé vált, ahol az ország modernizációja elleni utolsó fellépést kísérelték meg.  A 2011-es fukushimai nukleáris baleset után az Aizu régió komoly szennyeződést szenvedett el, azonban azóta a sugárzás mértéke visszatért a normál értékre.

Ha nem merészkednél távolabb a tópartnál, nem is kell messzire utaznod a térség történelmének megismeréséért, a Hideyo Noguchi Emlékmúzeum rögtön az északi parton található. A nemzetközileg is aktív kutatóorvos a 20. század elején tevékenykedett, mely során sok baktériumot fedezett fel és gyógyszereket talált különböző súlyos betegségek kezelésére. A múzeum épülete egyben Noguchi szülőháza is, mely a Meiji korszak stílusjegyeit viseli, és számos kiállítással várja a látogatókat, amelyek Noguchi viharos életét részletezik. Ezt követően tehetünk egy kellemes sétát az épületet körülvevő japánkertben is.

Forrás: Gaijinpot

Rights of featured image belong to This-is-Fukushima