Utazás a Japán Alpokban: Yudanaka Onsen

Az onsen szó eredetileg a hőforrásokra utalt, mára azonban összeforrt a hőforrásokra épülő fürdőkkel, fürdőkomplexumokkal, illetve a hozzá tartozó szolgáltatásokkal, infrastruktúrával. Rengeteg különböző onsennel találkozhatunk szerte Japánban, de a Yudanaka Onsen közelében található Jigokudani Yaen-koen fürdő minden bizonnyal a legérdekesebbek közé tartozik.

Yudanaka egy ősi “fürdőváros” Nagano prefektúrában, a Japán Alpok festői hegyvonulatai között. A várostól alig több, mint 10 kilométernyire fekszik Shiga Kogen, Japán egyik leghíresebb és legnagyobb síkomplexuma, ahol az 1998-as téli olimpia lesikló számait rendezték. Télen az egyik legfelkapotabb síparadicsom, de van egy másik nevezetessége a Yudanaka környéki havas tájnak – a japán makákók.

A Jigokudani Yaen-koen néven elhíresült majom park, és a hozzá tartozó onsen mágnesként vonzza a turistákat. Elsősorban télen nyújt felejthetetlen látványt a majmok gőzölgő vízben való önfeledt fürdőzése, amelyhez festői hátteret biztosít a behavazott táj. Valószínűleg innen ered a “hómajom” elnevezés, amely az itteni japán makákókra ragadt. Találó az elnevezés, hiszen a vadon élő majmok közül a japán makákók élnek a legészakabbra. A völgyben élő majmok teljesen szabadon és vad körülmények között élnek, az idelátogatóknak tilos az állatok etetése és simogatása. Hihetetlen, de ezek a makákók annyira hozzászoktak az emberekhez, hogy egyáltalán nem félnek, sőt néha még pózolnak is a fényképező turistáknak. A legenda szerint az egyik helyi ryokan tulajdonosa szánta meg a telente forró vízben megmártozó majmokat még valamikor a 60-as években. Akkoriban a majmok csak rövid időre jelentek meg a forró vízű medencéknél, majd egy rövid megmártózás után el is tűntek. A fogadó tulajdonosa észrevette a makákók rendszeres látogatását, és elkezdett ételt kirakni a medencék körül. Egy idő után már nem tűntek el a forró fürdő után sem a makákók, sőt kifejezetten hozzászoktak az emberi jelenléthez. Idővel a kis medencék helyén egy speciális “rotenburo” épült kifejezetten a majmoknak, emberi használata azonban szigorúan tilos. Kicsit bizarr, de az egyik leglátogatottabb onsen Japánban, amelyben nem lehet megmártózni.

A park egész évben látogatható, de a főszezon egyértelműen a decembertől márciusig tartó időszak. Nekem “csak” nyári élményem vannak a hómajmokkal, de garantálom, hogy hó nélkül is fergeteges élményben lesz részünk. A klasszikus, fürdőző hómajmos képet ugyan nehéz lesz elkészíteni, mivel a melegebb időszakokban ritkán van kedvük bemászni a forró medencébe. Ilyenkor inkább napoznak, heverésznek, lézengenek az épületek tetején vagy éppen hűsölnek az italautomaták árnyékában.

Yudanaka Onsen a makákókon kívül is tartogat látnivalókat a kíváncsi látogatóknak, de a park népszerűségével egyik sem vetekedhet. A város nevéből egyértelmű, hogy fürdőkből nincs hiány. Több mint 50 onsen és ryokan áll a városba látogatók rendelkezésére, ahonnan csodás kirándulásokat tehetünk a közeli hegycsúcsokhoz. A sok vendég miatt éjszakai szórakozó negyedet is kialakítottak a városban, de azért ne a tokiói Kabukicho városrészre gondoljunk.

Aki szeret lépcsőzni, és egy kicsit spirituáliusabb élményre végyik, annak érdemes felmászni a városka tetején felálított Sekai Heiwa Kannon istennő szobrához. Ez a hatalmas, 25 méter magas bronz szobor a Világbéke Buddhájaként néz le a városra és a környező hegyekre, völgyekre. A szobor melletti templomnál egy óriási harangot láthatunk, amelyet bárki megkondíthat, esetleg elmorzsolhatunk egy imát is a világbékéért, melyet remélhetőleg elég messzire visz a harang zúgása, és eljut az arra illetékesek fülébe is. Egy kongatást mindenesetre megér.

Yudanaka Onsen egy klasszikus, békebeli fürdőváros, amely őrzi hagyományait, de mégis elég modern akár a fiatalok elszórakoztatására is. A Jigokudani hómajom park igazi kuriózum, akárcsak a közeli Shiga Kogen síparadicsom, így nem csoda hogy kiemelt figyelmet szentelnek a turisták e kis városnak Nagano prefektúrában, a Japán Alpok észak-keleti vidékén.

Vendégszerzőnk: Horváth Zoltán

Kapcsolódó egyéni utazásunk: Tokió, Hakuba és a Japán Alpok – Síelés Japánban