Egy figyelemreméltó fejlesztést indítottak el a Gunma prefektúrabeli Maebashi városában. A kevésbé lakott, közepes méretű városokban az utazás során sokkal jobban a tömegközlekedésre  hagyatkozunk, ezért tartotta ideálisnak a várost a tömegközlekedési vállalatok tanácsa, valamint az NTT Docomo és a Gunma Egyetem az új önvezető buszok fejlesztéséhez.

A buszokat érzékelőkkel látták el, melyekkel a környező forgalmat és jelzéseket tudják figyelemmel kísérni, valamint az 5G kapcsolaton keresztül szinkronizálják a forgalmi információkkal és a földrajzi információs rendszerrel. A tesztelést várhatóan idén decemberben kezdik meg Maebashi és Chuo Maebashi állomással.

Emellett a Gazdasági-, Kereskedelmi- és Ipari Minisztérium is önvezető buszok tesztelésébe kezdett, különféle regionális busztársaságokkal együttműködve. Hyogo prefektúrában, Mita városában július és augusztus vége között tesztelték az önvezető buszt egy 6 km-es szakaszon. Az egy hónapot felölelő teszt időszak során mindössze 4 napot kellett emberi sofőrnek helyettesítenie egy fellépő szoftverhiba miatt. Mindazonáltal, a vonalon utazó 1.306 utas mintegy fele arról számolt be, hogy a gyorsulás és a zökkenőmentes kanyarodás tekintetében ugyanolyan jól teljesített, míg további harmad szerint jobban teljesített. A megállásra adott reakciók alapján az önvezető busz rosszabbul teljesített az elvártnál, a válaszadók mindössze harmada gondolta ugyanolyan jónak, mint normál sofőrrel. Bár a tesztelés vegyes eredményeket hozott, összességében az utasok lenyűgözve távoztak.

Mind a Maebashi, mind a Mita városában tesztelt buszok talán legvonzóbb újítása az úgynevezett „kao pass”, vagyis arcfelismerésen alapuló rendszer, mely során az utasok arcát előzetesen beolvassák és regisztrálják, így a buszra való felszálláskor a rendszer az arcfelismerést követően automatikusan terheli az utasok számláját.

Az új technológia különösen azon idősek számára jelenthet könnyebbséget, akik nem mozognak otthonosan az elektronikus fizetési módok világában. Ami a többi utast illeti, ezzel megszűnhet a leszálláskor tapasztalható sor, amikor egy utastársunk éppen a pontos összeg után kutat.

Habár a vírushelyzet némi változást eredményezett a tesztek ütemezésében, továbbra is zajlanak, méghozzá remek eredménnyel: a Kobe vonal utasainak 90%-a már azért megjelent a teszten, hogy személyesen kipróbálhassa az újdonságot. Ez arra utal, hogy az önvezető buszok bevezetése a közeli jövőben, nem is olyan valószínűtlen elképzelés.

Forrás: SoraNews24

Featured image: Photo by Michael Pfister on Unsplash